Άρθρα δικτύου


ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΙΑΛΑΣ – ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

Το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων χαιρετίζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που βάζει οριστικό τέλος στην καταστροφή του οροπεδίου της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου, ακυρώνοντας την κατασκευή αιολικών εγκαταστάσεων. Μετά από πολυετή και πολυεπίπεδο αγώνα ευοδώθηκαν οι νομικές ενέργειες δεκάδων πολιτών και των σωματείων Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας, Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων, Πεζοπορικός Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου, Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία, «Καλλιστώ» -Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση. Ο αγώνας αυτός έτυχε συμπαράστασης χιλιάδων άλλων πολιτών, κινημάτων και συλλογικοτήτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η απόφαση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την συνέχιση του αγώνα και των παρεμβάσεων για το σύνολο των Αγράφων και των ελληνικών βουνών που απειλούνται από την στρεβλή αντίληψη και πολιτική που ακολουθείται από την πολιτεία για την πράσινη ανάπτυξη. Ειδικά στην περιοχή των Αγράφων, παρά τη σταθερή παρέμβαση του Δικτύου και άλλων φορέων, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εγκριθούν δεκάδες αιολικά «πάρκα» με πρώτη την περίπτωση του ορεινού όγκου Βουτσικάκι – Καζάρμα που δεσπόζει πάνω από την λίμνη Πλαστήρα!

Το Δίκτυο καλεί τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες σε συστράτευση για τη σωτηρία της ορεινής φύσης που είναι πολύτιμο κεφάλαιο για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Είναι επιτακτική η αναθεώρηση της ελληνικής νομοθεσίας, όπως το Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ (2008) και το νομοσχέδιο Επιτάχυνσης των ΑΠΕ (2009), που έστησαν το σκηνικό της άκριτης εκμετάλλευσης του φυσικού αποθέματος. Μια αλόγιστη παραχώρηση αδειών σε επενδυτικά σχέδια για αιολικά πάρκα και λεηλασία των βουνών με fast track διαδικασίες, με τεράστιο κόστος στη φυσική, τοπική και τουριστική ταυτότητα και δραματικό οικολογικό αποτύπωμα, την ώρα που όχι μόνο έχουμε πιάσει τον υποτιθέμενο στόχο εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ήδη από το 2013, αλλά και η ήδη εγκατεστημένη ισχύς είναι υπέρμετρη για τις ανάγκες του εθνικού συστήματος ενέργειας. Είναι φανερό ότι, την στιγμή που η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τους στόχους  για την πράσινη ενέργεια, η ασύστολη ανάπτυξη αιολικών πάρκων γίνεται με μοναδικό σκοπό την εκμετάλλευση των Ευρωπαϊκών πόρων για το όφελος ολίγων. Απεναντίας, η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών που βάζουν φραγμό στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατανοώντας τις συνέπειες εγκατάστασης του βιομηχανικού τύπου ΑΠΕ σε παρθένα ορεινά και νησιωτικά τοπία.

Η απόφαση του ΣτΕ είναι μια μεγάλη νίκη για την προστασία των Αγράφων. Ο αγώνας συνεχίζεται…


Η ανάπτυξη των Αγράφων, μέσω ενός δικτύου ορειβατικών διαδρομών.

Τα τελευταία 50 χρόνια, η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών συνδέθηκε με τη διάνοιξη δρόμων. Όσο περισσότερους δρόμους είχε μια περιοχή, τόσο μεγαλύτερη ανάπτυξη – θεωρητικά – είχε. Ήρθε η ώρα να αντικαταστήσουμε αυτό το μοντέλο και να πάμε σε ένα άλλο, που θα λέει ότι όσα περισσότερα μονοπάτια έχει ο κάθε τόπος τόσο γρηγορότερα θα φτάσουμε τον στόχο της ήπιας και αειφόρας ανάπτυξης που είναι μονόδρομος για τις ορεινές περιοχές.

Στα Άγραφα έχουμε πολλούς δρόμους, που έγιναν με στόχο να βοηθήσουν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και να συγκρατήσουν τη μετανάστευση του ορεινού πληθυσμού. Στόχος που δεν επιτεύχθηκε ποτέ, γιατί έγινε αποσπασματικά και χωρίς σχέδιο. Η πληθώρα δρόμων όμως εκτός από την κατάτμηση των περιοχών και την αρνητική συμβολή στην προστασία της βιοποικιλότητας, είχε και άλλο αρνητικό αποτέλεσμα, την εγκατάλειψη των μονοπατιών, πολλά από τα οποία είναι ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, μνημεία λαϊκού πολιτισμού.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται αντιληπτό ότι τα μονοπάτια των Αγράφων, μπορούν να γίνουν η αιχμή του δόρατος για την ήπια ανάπτυξη της περιοχής, ένα μοντέλο που ακολουθείται με μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη, αλλά πλέον και στην Ελλάδα. Περιοχές που αξιοποίησαν τα μονοπάτια τους, όπως η Άνδρος, η Σίφνος, το Μαίναλον, είδαν να αυξάνεται κατακόρυφα η επισκεψιμότητα τους και να μεγαλώνει η τουριστική τους περίοδος.

Επίσης τα τελευταία χρόνια η ορεινή πεζοπορία γνωρίζει μεγάλη άνθηση και στη χώρα μας. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεμονωμένα ή μέσω ομάδων και συλλόγων, προσπαθούν να αποδράσουν από το αστικό τοπίο σε μέρη όμορφα, μακριά από τον «πολιτισμό». Το ίδιο και Ευρωπαίοι, που παρότι έχουν στην κουλτούρα τους την ορεινή πεζοπορία, θέλουν να ξεφύγουν από τους κλασικούς προορισμούς, όπως οι Άλπεις και τα Πυρηναία, και θέλουν να βρεθούν σε πιο άγρια και ανόθευτα τοπία και τα Άγραφα είναι ιδανικά γι’ αυτό.

Στα Άγραφα είμαστε τυχεροί, γιατί εκτός του μοναδικού φυσικού κάλους του τοπίου και της πλούσιας βιοποικιλότητας, υπάρχει ένα πολύ αξιόλογο δίκτυο παλιών μονοπατιών που διατρέχουν όλη την περιοχή. Έχουμε όμως και τους ανθρώπους που χρόνια τώρα προσπαθούν να αναπτύξουν αυτό το δίκτυο και να το βγάλουν από την αφάνεια και εν μέρει το έχουν πετύχει.

Τα μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας εδώ και δεκαπέντε χρόνια, έχουν καταφέρει ήδη με την εθελοντική προσφορά τους να συντηρήσουν και να αναδείξουν ένα δίκτυο πολλών χιλιομέτρων πεζοπορικών και ορειβατικών μονοπατιών καθιστώντας τα βατά και χρηστικά, κυρίως στα Βόρεια και Ανατολικά Άγραφα. Το ίδιο και ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων, τα τελευταία χρόνια, στα Δυτικά Άγραφα. Αυτό όμως από μόνο του δεν φτάνει, αν δεν πιστέψουν στο όραμα και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά κυρίως οι εκπρόσωποι τους. Καμιά εθελοντική προσφορά δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα οργανωμένο σχέδιο-μελέτη με όραμα, στόχο και μέθοδο.

Τα τελευταία χρόνια, στην ορεινή πεζοπορία αναδεικνύεται η τάση των πολυήμερων διασχίσεων που, μαζί με εύκολες ή δύσκολες μονοήμερες πεζοπορικές διαδρομές γύρω από χωριά, είναι η βάση για την ανάπτυξη ενός δικτύου πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών.

Εδώ και αρκετό καιρό παρατηρείται αυξανόμενη κινητικότητα φορέων, αυτοδιοίκησης, συλλόγων, πολιτών και φυσιολατρών γύρω από την προστασία, ανάδειξη και βελτίωση των πεζοπορικών και ορειβατικών υποδομών της οροσειράς των Aγράφων.

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται δυο ορειβατικοί σύλλογοι, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) και ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων (ΟΣΑ), οι οποίοι από το υστέρημα του χρόνου τους φροντίζουν τα υφιστάμενα μονοπάτια. Παράλληλα η Κοιν.Σ.Επ. «Terra Pindus» δραστηριοποιείται στη χάραξη του μεγάλου Μονοπατιού της Πίνδου «Pindus Trail», ενώ η Κοιν.Σ.Επ. «Οξυγόνο των Αγράφων» δραστηριοποιείται σε πληθώρα μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι η σύμπραξη αυτών των τεσσάρων φορέων, με τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, θα κάνει σημαντικά βήματα προς την ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού, την αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και την περαιτέρω ευαισθητοποίηση για την προστασία της οροσειράς των Αγράφων.
Για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δικτύωσης των μονοπατιών των Αγράφων, επεξεργάζονται ήδη και προτείνονται οι παρακάτω διαδρομές πολυήμερων διασχίσεων: «Το Μονοπάτι των Προσκυνητών», το «Via Agrafa», το «Pindus Trail» και το «Δίκτυο Μονοπατιών των Δυτικών Άγράφων». Οι προτεινόμενες διαδρομές, συνδέουν πεζοπορικά τις τρεις λίμνες και τα τρία μεγάλα ποτάμια της οροσειράς, δεκάδες μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού, θέσεις ιδιαίτερου φυσικού κάλους και φυσικά ενδιαιτήματα – περιοχές που χρήζουν άμεσης προστασίας.

Το Μονοπάτι των Προσκυνητών
(Pilgrims Way) – 65χλμ.

Είναι μια γραμμή διάσχισης 65 χιλιομέτρων, διάρκειας 4 ημερών, που ταυτόχρονα εξυπηρετεί και τις ανάγκες πεζοπόρων και προσκυνητών αρχάριου ή μετρίου επιπέδου, ενώ έχει και θεματικό χαρακτήρα (πολιτιστικό – θρησκευτικό). Σκοπός του είναι να συνδέσει τρία από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά μνημεία των Αγράφων.
Το μονοπάτι ξεκινάει από την Καρίτσα Δολόπων και τη Μονή Παναγίας Πελεκητής, περνάει από τη Μονή Παναγίας Σπηλιάς (Λεοντίτο) και καταλήγει στη Μονή Παναγίας Στάνας (Επινιανά). Συνδέει τις δύο λίμνες Πλαστήρα και Στεφανιάδας, ενισχύει το ρόλο του Ορειβατικού Καταφυγίου Αγράφων, περνά από θέσεις ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως τα Λιβάδια Πετρίλου και τα Λιβάδια Φουντωτού, αναδεικνύει τους ορεινούς όγκους Βουτσικάκι, Καζάρμα και Ντεληδήμι, ενώ δίνει τη δυνατότητα αύξησης των επισκεπτών πεζοπόρων στα χωριά της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Πλαστήρα, της Ανατολικής Αργιθέας και των Δυτικών Αγράφων.

Το Via Agrafa
(Ο Δρόμος των Αγράφων) – 91χλμ.

Είναι μια εξαήμερη διάσχιση 90 χιλιομέτρων, διάρκειας 6 ημερών, που συνδέει τους ορεινούς όγκους των ανατολικών Αγράφων με την πλούσια φύση τους, περνάει από τη Λίμνη Πλαστήρα με το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο και τα βόρεια Άγραφα και καταλήγει στα άγρια και δυσπρόσιτα δυτικά Άγραφα. Στην πορεία του συνδέει τα χωριά Ρεντίνα, Μολόχα, Αμάραντος, Μούχα, Βραγγιανά, Άγραφα και Επινιανά. Διασχίζει ονομαστές κορυφές όπως η Βουλγάρα, το Καπροβούνι, ο Ίταμος, το Μπορλέρο, τα Απέλινα, ο Μίχος αλλά και αλπικές ράχες, όπως το Βοϊδολίβαδο, ο Καταραχιάς, το ορεινό συγκρότημα της Κοιμωμένης των Αγράφων και το οροπέδιο της Νιάλας.

Pindus Trail
(Το Μονοπάτι της Πίνδου) – 630χλμ.

Είναι ένα μονοπάτι 630 χιλιομέτρων, που διασχίζει όλη την Πίνδο και ενώνει τους Δελφούς με τις Πρέσπες. Η αδειδοτημένη υλοποίηση έχει ξεκινήσει στη διαδρομή Δελφοί – Αρτοτίνα σε μήκος 96χλμ.. Κινείται στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου και φιλοδοξεί να την αναδείξει ως τον σημαντικότερο πεζοπορικό – ορειβατικό προορισμό στα Βαλκάνια. Στον ορεινό όγκο των Αγράφων, το Pindus Trail ως χάραξη έχει 85 χλμ., περνά από την πέτρινη γέφυρα του Μέγδοβα, την ιστορική Παλιά Βίνιανη, τον ποταμό Αγραφιώτη, το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τοπίο και το μεγάλης σημασίας μονοπάτι στο Ασπρόρεμα, τους ορεινούς όγκους Ντεληδήμι και Καράβα το ιστορικό πέτρινο γεφύρι του Τριζώλου, τα Βερούσια όρη και καταλήγει στα όρια της αρμοδιότητας του Δήμου Αργιθέας στο πέτρινο γεφύρι στο Κορακονήσι. Περνάει από τα χωριά Κερασοχώρι, Βίνιανη, Μάραθο, Καρβασαρά, Επινιανά, Λεοντίτο, Κουμπουριανά, Καρυά, Ανθηρό και Καλή Κώμη.

Δίκτυο Μονοπατιών των Δυτικών
Αγράφων και του Αχελώου – 60χλμ

Η περιοχή των Δυτικών Αγράφων συνδυά- ζει τον ορεινό όγκο της Φτέρης και τα μονοπάτια που έχει συντηρήσει ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κρεμαστών, με τις διαδρομές Τοπόλιανα – Φουσιανά – Γρανίτσα, το ανεξάρτητο παραλίμνιο μονοπάτι του Αχελώου και τις διαδρομές σύνδεσης Λεπιανά – Ραυτόπουλο – Βασιλέσι – Λιθοχώρι – Φτέρη – Βλαχοπούλα – Επινιανά, όπου μπορούν να συνδεθούν και με τις προηγούμενες τρεις διασχίσεις.

Για τα περισσότερα τμήματα σε αυτό το δίκτυο μονοπατιών, θα γίνουν προσπάθειες να λάβουν πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπορίας (ΕRA), που εκπροσωπεί περίπου 7 εκατομμύρια Ευρωπαίους πεζοπόρους, οι οποίοι είναι και οι εν δυνάμει χρήστες του δικτύου, μαζί με το ολοένα αυξανόμενο Ελληνικό κοινό.

Για να υπάρξουν εγγυημένα αποτελέσματα, χρειάζεται συντονισμός δράσεων κυρίως σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με τα παρακάτω βήματα:

  • Ανάδειξη των υπαρχόντων ορεινών μονοπατιών χαρτογράφηση, καθαρισμός, συντήρηση και σήμανση, στη βάση ενός ολοκληρωμένου δικτύου μονοπατιών.
  • Συντήρηση όλων των στοιχείων του ορεινού πολιτισμού, όπως γεφύρια, καλντερίμια, ερείπια οικισμών, ταμπούρια, ιστορικά σημεία.
  • Ανακαίνιση, συντήρηση και αναβάθμιση των ορειβατικών καταφυγίων και κυρίως κατασκευή νέων χαμηλού κόστους, στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.
  • Προωθητικές ενέργειες, για τη διαφήμιση της περιοχής και του δικτύου μονοπατιών της, όπως συμμετοχή σε θεματικές εκθέσεις του εξωτερικού, διαφήμιση στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ, δημιουργία βάσης δεδομένων για τα μονοπάτια, έκδοση πεζοπορικού οδηγού (έντυπου και ηλεκτρονικού) κλπ.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι η ανάπτυξη του δικτύου πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών, σε συνδυασμό και με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως το ορειβατικό σκι, η ορεινή ποδηλασία, η αναρρίχηση, η κατάβαση φαραγγιών (canyoning), η διάσχιση ποταμών (river trekking), η διάσχιση λιμνών και ποταμών με σκάφη (rafting-canoe-kayiak) και σε αρμονική συνύπαρξη με τις παραδοσιακές ασχολίες της υπαίθρου, όπως γεωργία μικρής κλίμακας, κτηνοτροφία, δενδροκομία, μελισσοκομία, κλπ., θα δώσουν ώθηση στην ήπια αναπτυξιακή πορεία των Άγράφων, θα βελτιώσουν το εισόδημα των κατοίκων και θα καταστήσουν την περιοχή, πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.


Οι θεοί των Αγράφων ήταν μαζί μας

Ημέρα αφιερωμένη στα βουνά η χθεσινή 11η Δεκεμβρίου και δεν ήμασταν λίγοι όσοι θελήσαμε να την «γιορτάσουμε» με μια μεγάλη συγκέντρωση στο Μοναστηράκι και κατόπιν πορεία στην Αθήνα με κατάληξη στη Βουλή. Στόχος της συγκέντρωσης και της διαδήλωσης ήταν να γνωστοποιηθεί ο κίνδυνος που διατρέχουν όλα τα βουνά της χώρας από την σχεδιαζόμενη «αξιοποίηση».

Διαβάστε περισσότερα


Συνέντευξη τύπου προς ξένα και ελληνικά μέσα ενημέρωσης για τα αιολικά στα Άγραφα

   

Το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, πραγματοποίησε τριήμερο ενημέρωσης στα ξένα και ελληνικά μέσα ενημέρωσης για τα αιολικά στα Άγραφα που φιλοξενήθηκε από το Montanema handmade village στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου σε δημοσιογράφους εκπροσώπους των Financial Times, radio France, RTS, RTBF, DW, Rado Canada, Meridien, Radio Fribourg, Radio Jura, La Crois, Quest France, Sud Quest, La Libre Belgique, Charliw Hebdo, DNA, Politis. Enallakrikos.gr.

     O Εκπρόσωπος του Δικτύου Χρήστος Φασούλας (οικονομολόγος) παρουσίασε τις αντιρρήσεις σχετικά με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών που πρόκειται να ισοπεδώσουν τον μοναδικής αισθητικής αλλά και οικολογικής αξίας ορεινό όγκο των Αγράφων. Δόθηκαν λεπτομέρειες για τις νομικές κινήσεις που ανέδειξαν το κενό στην εφαρμογή της νομοθεσίας και του αυθαίρετου τρόπου που ξεκίνησαν οι εργασίες στο οροπέδιο της Νιάλας παρά την αντίθετη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Ως γνωστό ενώ τον Φεβρουάριο του 2019 το δασαρχείο Καρπενησίου έγγραφο Φεβρουαρίου προς την εταιρεία αιολικών αναφέρει ότι χωρίς την έγκριση της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης καμία εργασία δεν μπορεί να λάβει μέρος, χωρίς ενδιάμεσα να έχουν προκύψει νέα στοιχεία, με νέο έγγραφο τον Αύγουστο δίνει άδεια έναρξης των εργασιών  η οποία ισχύει στην επικράτεια του δασαρχείου Καρπενησίου. Ήδη κινούνται από κοινού με την κίνηση πολιτών για το Ευρυτανικό Περιβάλλον οι απαιτούμενες νομικές κινήσεις να ελεγχθεί η παράβαση καθήκοντος εκ μέρους του δασάρχη Καρπενησίου. Επειδή όμως το αιολικό «πάρκο» βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα όρια του δασαρχείου Καρδίτσας, σταμάτησαν οι εργασίες κατόπιν ενεργειών του Δικτύου καθώς το αντίστοιχο δασαρχείο δεν έχει δώσει ανάλογη άδεια αφού δεν υπάρχει εγκεκριμένη Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (απαραίτητη προϋπόθεση κατά την από φάση του ΣτΕ). Να σημειωθεί ότι η εν λόγω μελέτη θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στον φάκελο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε εγκριθεί (γιατί άραγε;) μερικά χρόνια πριν!!. Δυστυχώς από ότι φαίνεται ούτε τις απαραίτητες διαδικασίες δεν τηρούν οι εταιρείες με ευθύνη και των δημοσίων υπηρεσιών γεγονός που φέρνει οργή και προσβάλλει το κοινό αίσθημα περί δικαίου.

     Ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Κος Παναγιώτης Νάνος μεταξύ των άλλων τόνισε την αναγκαιότητα της εναλλακτικής ανάπτυξης της περιοχής εκμεταλλευόμενη τις απέραντες δυνατότητες στον τομέα του τουρισμού, της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και της φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας σε αντιδιαστολή με τις βιομηχανικής κλίμακας ανεμογεννήτριες που θα αλλάξουν άπαξ δια παντός την φυσιογνωμία της περιοχής. Δήλωσε δε ότι δεν θα παραδοθούν οι δήμοι της περιοχής σε μια άνευ όρων καταστροφή της περιοχής που πρέπει να μείνει ανέπαφη, μια περιοχή που δεν μπορεί αν αποφασίζουν κάποιοι εξ Αθηνών να διαλυθεί. Αναφέρθηκε επίσης στο σκανδαλώδες γεγονός του ότι ξεκίνησαν οι εργασίες στο οροπέδιο της Νιάλας χωρίς να έχει εγκριθρί η απαραίτητη Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση.

     Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας Κος Ντενίσης Γεώργιος ανέφερε ότι παρά την αναγκαιότητα της αύξησης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές πρέπει αυτό να γίνεται με κριτήριο την συμβατότητά τους με τις περιοχές που επιλέγονται και να αξιοποιηθούν  χωρίς να ακυρώνεται την προϋπάρχουσα υποδομή όπως αυτή της περιοχής των Αγράφων που στηρίζεται στον τουρισμό. Επίσης έκανε αναφορά στο ότι ήδη η περιοχή των Αγράφων συμμετέχει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με τις τεχνητές λίμνης της περιοχής και την σχεδιαζόμενη λειτουργία του υδροηλεκτρικού στον Αχελώο. Δήλωσε την συναίνεση των τοπικών φορέων ενάντια στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων όπου το Επιμελητήριο πρωτοστάτησε αρνούμενο τον άναρχο σχεδιασμό.

     Ο πρόεδρος του συλλόγου Αγ. Ιωάννης ο Θεολόγος Μεγάλων Βραγγιανών δήλωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση εκ μέρους των κατοίκων για επεμβάσεις όπως η κατασκευή αμέτρητων αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών για τα οποία δεν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι των χωριών στα πλαίσια της απαιτούμενης διαβούλευσης Αναφέρθηκε στις πάνω από δέκα χιλιάδες υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί όπως και στο κλίμα παραπληροφόρησης που προσπαθούν οι εκπρόσωποι των εταιρειών να διαμορφώσουν. Η δυνατότητες δε της περιοχής για ανάπτυξη είναι πολύ μεγάλη αλλά αντίθετη με την ισοπέδωση των βουνών από τις αιολικές εγκαταστάσεις.

      Ο Κος Κατσιφός Βαγγέλης, πρώην Δήμαρχος του Δήμου Αγράφων και νύν άμισθος συνεργάτης του Δημάρχου Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκη τόνισε την μηδαμινή ωφέλεια των αιολικών πάρκων για την τοπική κοινωνία σε αντίθεση με την προοπτική του τόπου που θα πισωγυρίσει αν δεν βασιστεί στην διατήρηση της φυσιογνωμίας του. Ως  συμμετέχοντες στην συνεργασία των πέντε δημάρχων των
Αγράφων ενάντια στην κατασκευή αιολικών πάρκων αναφέρθηκε στη αναγκαιότητα να δοθεί προτεραιότητα στην ήπια ανάπτυξη της περιοχής που πρέπει να εκμεταλλευτεί το φυσικό περιβάλλον ως ανεξάντλητο οικονομικό πόρο σε άλλους τομείς, όχι στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων που δεν είναι ανάπτυξη για την περιοχή και έχει ημερομηνία λήξης μετά την οποία οι επιπτώσεις θα είναι ανεπανόρθωτες

     Ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας Παντελής Μανώλης αναφέρθηκε στις απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης του περιπατητικού τουρισμού που δεν μπορεί να συνυπάρξει με τα αιολικά «πάρκα».  Καθώς η αλλοίωση του τόπου θα είναι τέτοια που δεν θα έλκει κανέναν επισκέπτη. Ο σύλλογος δίνει την μάχη για την δημιουργία του δικτύου μονοπατιών σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τις κρατικές υπηρεσίες (δασαρχείο κλπ) ώστε τα τρία εκατομμύρια των ευρωπαίων πεζοπόρων και άλλων πολλών ανά την υφήλιο να μπορούν να γνωρίσουν μια από τις καθαρότερες και εντυπωσιακές περιοχές της Ευρώπης.

     Ο Κος Καραθάνος πρόεδρος του επιστημονικού ελληνικού φορέα του κρασιού της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων αναφέρθηκε στις τουριστικές μονάδες της περιοχής που είναι προσανατολισμένες σε μορφές ήπιου τουρισμού με τις οποίες μπορεί να συνδυαστεί η προώθηση των τοπικών προϊόντων.

     Ο Κος Αλέξανδρος Μαβής Bsc στην βιοτεχνολογία και Msc  στην διαχείριση περιβάλλοντος, μέλος του Δικτύου περιβαλλοντικών οργανώσεων Αιγαίου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του συντονισμού της δράσης του αγώνα υπεράσπισης των ευαίσθητων  περιβαλλοντικά και απίστευτης αισθητικής αξίας τόπων από την λαίλαπα των αιολικών εγκαταστάσεων στην  Ελλάδα και την Ευρώπη. Η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού είναι ένας από τους παράγοντες που επιτρέπουν την καταστροφή στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης.

     Ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»  Κος Μερτζάνης παρέπεμψε στην παρουσίαση πού έγινε την Παρασκευή τόσο από τον ίδιο όσο και από τον εκπρόσωπο της Ορνιθολογικής Εταιρείας και ανέδειξε την ασυμβατότητα της κατασκευής των αιολικών πάρκων με την διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η ένταξη των περιοχών στο Δίκτυο Natura 2000 έγινε για την προστασία τους και ο αυθαίρετος σχεδιασμός των αιολικών «πάρκων» ακυρώνει το όλο εγχείρημα απειλώντας είδη υπό προστασία και γενικά την οικολογική ισορροπία στην ορεινή περιοχή των Αγράφων.

 


Συνέντευξη τύπου για τα Αιολικά πάρκα στα Άγραφα. Hotel Montanema HandmadevillageFriends

Συνέντευξη τύπου για τα Αιολικά πάρκα στα Άγραφα. Hotel Montanema HandmadevillageFriends

Posted by Καρδίτσα LiveStreaming on Sunday, 17 November 2019


Τριήμερο εκδηλώσεων του “Δικτύου Προστασίας Αγράφων” για τα αιολικά στα Άγραφα (Video)

Ημερίδα ενημέρωσης για τα Αιολικά στα Άγραφα

Ημερίδα ενημέρωσης για τα Αιολικά στα Άγραφα. Montanema HandmadevillageFriends

Posted by Καρδίτσα LiveStreaming on Friday, 15 November 2019

 

Το τριήμερο 15-17 Νοεμβρίου το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων διοργάνωσε ενημερωτικές εκδηλώσεις με παρουσία ανταποκριτών ξένου και ελληνικού τύπου με σκοπό την ανάδειξη των αρνητικών επιπτώσεων στο οικοσύστημα και την βιοποικιλότητα του ορεινού όγκου από την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας αιολικών εγκαταστάσεων. Επίσης θα παρουσιάστηκαν πως οι εν λόγω εγκαταστάσεις υπονομεύουν την ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. “Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης”


Πανελλήνια συνάντηση για την προστασία των Αγράφων

Πανελλήνια συνάντηση για την προστασία των Αγράφων
 
Σημαντικό ήταν το τριήμερο 7-9/6/2019 για την διάδοση του μηνύματος της προστασίας των Αγράφων από την άμεση απειλή τους και την επικείμενη καταστροφή με την εγκατάσταση αιολικών και υδροηλεκτρικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων στις παρθένες βουνοκορφές και στα πεντακάθαρα ρέματα.

Με διαμονή στον φιλόξενο χώρο του  Ορειβατικού  Καταφυγίου Άγραφων σε υψόμετρο 1530μ. αλλά και στην γύρω περιοχή με camping και στους ξενώνες της Λίμνης Πλαστήρας περισσότεροι από 300 φίλοι των βουνών και των Αγράφων από όλες τις περιοχές της Ελλάδας από την Θράκη μέχρι την Κρήτη άρχισαν να συγκεντρώνονται από την Παρασκευή για να δηλώσουν την αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα για την σωτηρία και την ακεραιότητα των βουνών μας και μια άλλου είδους ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοση.

Το Σάββατο από το πρωί, το πλήθος γέμισε τις γύρω κορυφογραμμές, Τέμπλα 1827μ, Βουτσικάκι 2154μ, Μουτσιάρα 2120μ και Καζάρμα 1977μ.. πόλοι έλξης της περιοχής που η δήθεν πράσινη ανάπτυξη θέλει την ισοπέδωσή τους Ο ιδανικός καιρός, η καταπράσινη  ανοιξιάτικη φύση των Αγράφων και η υπέροχη θέα από τις κορυφές προς την Λίμνη Πλαστήρα και τις υπόλοιπες βουνοκορφές αντάμειψαν με τον καλύτερο τρόπο όλους τους αγωνιστές των βουνών. Η Αγραφιώτικη φύση έκανε όλους τους επισκέπτες να πιστέψουν ότι τους ανταμείβει για τον δίκαιο αγώνα τους με τον καλύτερο τρόπο. Με τη επιστροφή στο καταφύγιο το απόγευμα του Σαββάτου έγιναν ομιλίες για την εξέλιξη και οργάνωση του αγώνα ενόψει και της αρνητικής απόφασης του ΣτΕ και ακολούθησαν χαιρετισμοί τοποθετήσεις και συζητήσεις. Η βραδιά έκλεισε αργά το βράδυ με υπέροχη συναυλία κάτω από τον έναστρο ουρανό, από καλλιτέχνες φίλους των Αγράφων στην οποία συμμετείχαν όλοι αφιλοκερδώς οι Διονύσης Τσακνής, Γιώργος Παπαθωμάς, Ναταλία Κωτσάνη, Στέφανος Αγιόπουλος, Ιώ Φιλιππίδη, Αlejandro Diaz, Αναστασία Παπαγεωργίου, Μάρω Παναγή,  Παναγιώτης Παναγής και ο Κώστας Ζευκιλής και τους ευχαριστούμε πολύ.

Την Κυριακή το πρωί έγιναν πάλι συνελεύσεις για την πορεία του αγώνα και ακολούθησαν μικρές πεζοπορίες στην Τέμπλα, στην σπήλιά-πηγή του Καϊμακιά και στον Μπελοκομύτη, ενώ έγιναν και εθελοντικές ομάδες για τον καθαρισμό και συντήρηση μονοπατιών της περιοχής.

Δόθηκε υπόσχεση από όλους να καθιερωθεί κάθε χρόνο παρόμοια εκδήλωση-συνάντηση στα βουνά των Αγράφων.

Τα συμπεράσματα του τριημέρου μπορούμε να τα συνοψίσουμε ως εξής:

1.    Τα Άγραφα, ιστορικός τόπος αντίστασης και ελευθερίας, αποτελούν μία από τις πιο παρθένες ορεινές περιοχές στην Ευρώπη, και ο αγώνας για την διαφύλαξη της ακεραιότητάς τους αποτελεί παγκόσμια υποχρεώση.

2.    Η πρόσφατη απόρριψη από το ΣτΕ  των αιτήσεών μας για την ακύρωση των αδειών εγκατάστασης μας λύπησε, αλλά το αποτέλεσμα ήταν σχετικά αναμενόμενο γιατί η πορεία των αποφάσεων του 5ου τμήματος του ΣτΕ των τελευταίων χρόνων ελάχιστες ελπίδες μας έδινε.

3.    Η προσφυγή μας στο ΣτΕ ήταν μόνον η μία από τις πολλές δυνατότητες που έχουμε για την τελική ακύρωση των καταστροφικών αυτών έργων.

4.    Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων και οι μελέτες οδοποιίας  φέρουν σωρεία εσφαλμένων στοιχείων και  υπολογισμών καθώς και ανακρίβειες που καθιστούν τα έργα κατασκευαστικά αδύνατα έως και επικίνδυνα αν δεν περιφρουρήσουμε τις αλλαγές που σκοπεύουν κα κάνουν στην πράξη. 

5.    Τα έργα δεν έχουν τελειώσει την αδειοδοτική τους διαδικασία και υπάρχουν ακόμα βασικές μελέτες που πρέπει να εγκριθούν από υπηρεσίες οι οποίες λόγω του ότι οι περιοχές εγκατάστασης είναι προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 έχουν αυστηρά κριτήρια και μπορεί να μην εγκριθούν.

6.    Οι φίλοι των Αγράφων επαγρυπνούν και όλα τα υπόλοιπα έργα που σχεδιάζονται στην περιοχή με κατάλληλες παρεμβάσεις και ενέργειες.

7.    Όλα τούτα, σε συνδυασμό και με την ανάγκη τήρησης των περιβαλλοντικών όρων, για την οποία, φορείς και απλοί πολίτες διαρκώς θα επαγρυπνούμε, αλλά και με τα ασφαλή συμπεράσματα που θα εκπονηθούν από την μελέτη του πλήρους και οριστικού κειμένου των αποφάσεων του ΣτΕ, είμαστε σίγουροι πως θα μας δώσουν πολλές και διάφορες ακόμα δυνατότητες για ανάσχεση των καταστροφικών επεμβάσεων στα Άγραφα.

Έχουμε χρέος να προστατέψουμε τα βουνά από τέτοιου είδους επενδύσεις.

Αρνούμαστε να θυσιάσουμε τα βουνά των Αγράφων και άλλες περιοχές μεγάλης περιβαλλοντικής & πολιτισμικής αξίας στο βωμό μιας δήθεν ‘’πράσινης’’ ανάπτυξης.

Ο αγώνας για ελεύθερα Άγραφα συνεχίζεται…

 #save_agrafa

 
Μάθετε περισσότερα & συμμετέχετε:

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών  για την Προστασία των Αγράφων

diktyoagrafa@gmail.com https://www.facebook.com/groups/990793077599633/

Πρωτοβουλία Κατοίκων Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων

agrafasos@gmail.com https://www.facebook.com/savegreekmountains/

 

 


Πεζοπορία στην Νιάλα των Αγράφων

Πεζοπορία στην Νιάλα των Αγράφων

Συμβολική και προσκυνηματική πεζοπορία στην μαρτυρική Νιάλα των Αγράφων, οργανώθηκε από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), το ‘’Δίκτυο για την Προστασία των Αγράφων’’ και την Περιβαλλοντική & Πολιτιστική Ομάδα ‘’Οξυγόνο’’ το Σάββατο 13 Απρίλη, μια μέρα μετά την μαύρη επέτειο των τραγικών γεγονότων του Απρίλη του 1947 στην Νιάλα, θέλοντας να καταδείξουν την ιστορική βαρύτητα που φέρει αυτός ο τόπος, όπου τόσο άκριτα οι σύγχρονοι σωτήρες μας, θέλουν να την μετατρέψουν, στο όνομα της ‘’πράσινης ανάπτυξης’’ σε βιομηχανική περιοχή και σωρούς από μπάζα, διαγράφοντας έτσι και τον ιστορικό της ρόλο.

Είκοσι πέντε φίλοι των Αγράφων βρεθήκαμε το πρωί του Σαββάτου στο ραντεβού μας, στον σταθμό των τρένων της Καρδίτσας και με αυτοκίνητα προωθηθήκαμε μέχρι τον οικισμό Καμάρια των Αγράφων, τον ψηλότερο οικισμό της χώρας στα 1550 μέτρα.

Από τη θέση Σταυρός ξεκινάμε την πεζοπορία, ακολουθώντας την ανεμοδαρμένη και αιματοβαμμένη κορυφογραμμή. Ο καιρός βαρύς και με άγιες διαθέσεις μας αναγκάζει, για να προλάβουμε την βροχή που έρχεται, να παρακάμψουμε την πρώτη κορυφή Καρνόπι (1973μ) και ανεβαίνοντας στις επόμενες κορυφές, Τούρλα (1928μ) και Γραμμένη (1817μ) καταλήγουμε στο μνημείο – σύμβολο συμφιλίωσης της Νιάλας, στο σημείο όπου έπεσαν χτυπημένοι από φοβερή χιονοθύελλα, αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού, στρατιώτες του Κυβερνητικού Στρατού και άμαχοι πολίτες, στις 12 Απρίλη 1947 και αφήνουμε λίγα λουλούδια στη μνήμη τους.

Η επέμβαση σ αυτήν την ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας, όπως και στην συνέχεια αυτής, Απέλινα, Μίχος, και Βοιδολίβαδο, όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν οι δυο αιολικοί σταθμοί, που θα ισοπεδώσουν ανεπανόρθωτα το τοπίο, θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα στη χώρα, ακυρώνοντας δε κάθε προοπτικής ήπιας ανάπτυξης, καθώς είναι αδύνατο να συνυπάρξει και ν’ αναπτυχθεί ταυτόχρονα με την εγκατάσταση των σχεδιαζόμενων αιολικών εγκαταστάσεων, που δεσμεύουν το φυσικό πλούτο της περιοχής, καταστρέφουν και αλλοιώνουν αμετάκλητα το φυσικό περιβάλλον.

Με αυτές τις σκέψεις παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής, με την καταιγίδα να μας πλησιάζει αλλά με το ηθικό ψηλά!

Οι βουνοκορφές των Αγράφων, ως σύμβολο ελευθερίας και αντίστασης και όχι ως πεδίο καταπάτησης από επιχειρηματικά σχέδια, αξίζουν της προστασίας μας.

Τα Άγραφα θα αντισταθούν όπως το έπραξαν πάντα, μέχρι τέλους!!

save agrafa