Ορεινή Ποδηλασία


Κυριακή 26 Μαρτίου-Κόζιακας: Ελάτη-σπηλιά Μπέη-Πιαλεία

Την Κυριακή 26 Μαρτίου ο ΕΟΣ Καρδίτσας θα πραγματοποιήσει πεζοπορία στον Κόζιακα μαζί με τον ΟΠΟ Πύλης.

Είναι μια όμορφη διαδρομή-διάσχιση, μέτριας δυσκολίας, με αφετηρία την Ελάτη και προορισμό την Σπηλιά Μπέη και την Πιαλεία. Η συνολική της διάρκεια θα είναι περίπου έξι ώρες.

Η αναχώρηση από την Καρδίτσα θα γίνει στις 7:15 από την “πέτρινη τράπεζα” με σύμπτυξη σε ΙΧ. Ακολούθως θα επιβιβαστούμε σε λεωφορείο στο δημαρχείο Πύλης από όπου στις 8 00 αναχωρούμε για Ελάτη από όπου θα γίνει η εκκίνηση της πεζοπορίας. Το λεωφορείο θα μας περιμένει στην Πιαλεία, στον τερματισμό.

Πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχής καθώς και κρατήσεις στο λεωφορείο στο τηλ 6978583830.

Η Σπηλιά Μπέη βρίσκεται σε ένα μικρό οροπέδιο του Κόζιακα, σε υψόμετρο 1220 μέτρων. Είναι μια τοποθεσία ιδιαίτερης αισθητικής, με πυκνή βλάστηση και έλατα, από την οποία διέρχεται το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4.

Πρόκειται για καταβόθρα που σχηματίστηκε από διάβρωση του ασβεστόλιθου σχηματίζοντας στο εσωτερικό του αγωγούς και θαλάμους ύψους 15 μέτρων. Τα νερά ενός λεκανοπεδίου στραγγίζονται στο εσωτερικό της και βρίσκουν διέξοδο στην ανατολική πλευρά του βουνού. Το σπήλαιο είναι ένα πολύπλοκο σύστημα διακλαδώσεων με υπόγεια ρυάκια. Το φως εισχωρεί από δυο μεγάλα ανοίγματα αμφοτέρωθεν, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει ρεύμα αέρα λόγω της διαπερατότητάς του. Στην είσοδο σχηματίζεται καταρράκτης υψους 7 μέτρων που η ποσότητα των νερών του μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή. Η είσοδος στη σπηλιά γίνεται με τη βοήθεια σταθερού σχοινιού.

Η ομορφιά του τοπίου συμπληρώνεται από μια λιμνούλα που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του σπηλαίου. Σχηματίστηκε το 2014 από την καθίζηση του εδάφους και τη συγκέντρωση των τρεχούμενων νερών της περιοχής. Γενικά η τοποθεσία παρουσιάζει έντονη γεωλογική δραστηριότητα. Κοντά στο σπήλαιο υπάρχει πηγή με πόσιμο νερό και κιόσκι με τζάκι για τη διευκόλυνση των εκδρομέων.


Εξόρμηση του ΕΟΣΚ στον Κόζιακα

 

Το Σαββατοκύριακο 7-8 Μαρτίου ομάδα μελών του ΕΟΣ Καρδίτσας και φίλοι του συλλόγου πραγματοποίησαν μια διήμερη κυκλική «διάσχιση» του όρους Κόζιακα. Ο Κόζιακας ή αλλιως Κερκέτιο όρος είναι τμήμα της Νότιας Πίνδου και είναι ένας χαρακτηριστικό ορεινό τείχος που δεσπόζει πάνω από τον κάμπο των Τρικάλων. Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Αστραπή ή Χατζηπέτρος με υψόμετρο 1901μ. Η ομάδα πραγματοποίησε μια κυκλική διαδρομή που αποτελούσε μια παραλλαγή του πολύ γνωστού ορεινού αγώνα Koziakas Mountain Race. Αυτή η διαδρομή είναι από τις αγαπημένες της παρέας και προσφέρει το πλεονέκτημα ότι δεν βλέπεις μόνος την γνωστή δυτική πλευρά του βουνού προς το Περτούλι αλλά και την άγνωστη ανατολική πλευρά του βουνού προς την μεριά των Τρικάλων.

Η αναχώρηση έγινε από Ελάτη Τρικάλων και την θέση «Κανάβια» σε υψόμετρο 900 μέτρων. Το μονοπάτι περνά την Αγία Τριάδα και κινείται ανηφορικά βόρεια, τμηματικά σε υφιστάμενο χωματόδρομο μέχρι τον φράχτη που σηματοδοτεί το όριο του Πανεπιστημιακού δάσους Περτουλίου. Εκεί ακολουθήσαμε την δεξιά διακλάδωση που οδηγεί μέσω του πιο σύντομου αλλά πολύ πιο ανηφορικού μονοπατιού στο διάσελο της Ορνοφωλιάς. Από εκεί κατηφορίσαμε λίγο και βρεθήκαμε στο Καταφύγιο Κόζιακα στην θέση «Μπακόλα» όπου μας περίμενε ο διαχειριστής του καταφυγίου ο Περικλής με την γυναίκα του την Κατερίνα. Αφού απολαύσαμε την ωραία φιλοξενία του καταφυγίου, αναχωρήσαμε την επόμενη μέρα για το δεύτερο τμήμα της διαδρομής και την επιστροφή μας. Λόγω του πολύ δυνατού αέρα τραβερσάραμε λίγο χαμηλότερα την κορυφή και αρχίσαμε να κατηφορίζουμε προς το πασίγνωστο «Τρύπιο Λιθάρι» ένα χαρακτηριστικό τοπόσημο του βουνού, μια τρύπα στο βράχινο όγκο, που οδηγεί μέσω ενός κατηφορικού μονοπατιού στο χωριό Κόρη και αποτελεί ένα από τα λίγα περάσματα του βουνού προς τα ανατολικά.

Αφού θαυμάσαμε το τοπίο και βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες αφήσαμε το Τρύπιο Λιθάρι και με νότια πλέον διεύθυνση κατευθυνθήκαμε στις κρυμμένες κοιλάδες της Ανατολικής πλευράς του Κόζιακα, τις «Χούνες», ένα άγριο τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς. Αφού βγήκαμε από τις κοιλάδες και ακολουθώντας τμηματικά έναν δασικό δρόμο βρεθήκαμε στην θέση «Κώστα» πάνω από την Ελάτη που είναι η διασταύρωση για την πασίγνωστη Σπηλιά του Μπέη. Εμείς συνεχίσαμε προς την Ελάτη και στην συνέχεια μέσω του πολύ απότομου κατηφορικού μονοπατιού της Τσουκνιδούλας βρεθήκαμε στον χωματόδρομο που οδηγούσε με βόρεια διεύθυνση προς την Αγία Τριάδα πάνω από τα Κανάβια όπου και επιστρέψαμε στο αρχικό σημείο εκκίνησης και στα αυτοκίνητα μας. Η συνολική μας διαδρομή ήταν σχεδόν 21 χιλιόμετρα με 1500 μέτρα θετικής υψομετρικής ανάβασης.