Διακήρυξη


Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) είναι ένας σύλλογος ατόμων που αγαπούν τη φύση, με δράση εμπνευσμένη από διάθεση προσφοράς για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διάδοση της αειφόρου ανάπτυξης και την προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Τα μέλη και οι φίλοι του συμμετέχουν σε ορεινές δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση,  καταβάσεις φαραγγιών (canyoning), river trekking, rafting αλλά και ορειβατικό ποδήλατο και ορειβατικό σκι.

Πραγματοποιούν καταγραφές, καθαρισμούς, συντηρήσεις αλλά και σηματοδοτήσεις ορεινών μονοπατιών, σύνδεση με αυτά αξιόλογων αξιοθέατων πολιτιστικού ενδιαφέροντος και την ανάδειξη τους, συμβάλλοντας έτσι σε μια ήπια και αειφόρο τουριστική ανάπτυξη.

Σ αυτά τα λίγα χρόνια ιστορίας του συλλόγου έχουμε ανέβει στις περισσότερες κορφές της χώρας, αλλά και σε λίγες του εξωτερικού, πάντα με αγάπη και σεβασμό για το βουνό που μας φιλοξενεί, και όχι να «νικήσουμε» ή να «κατακτήσουμε», όπως απερίσκεπτα λένε πολλοί, ξεχνώντας ότι η φύση είναι μεγάλη και αιώνια, ενώ εμείς μικροί και εφήμεροι.

Για μας η ανάβαση στην κορυφή δεν αποτελεί υπέρτατο σκοπό. Η κορυφή είναι ο στόχος αλλά ο σκοπός μας είναι το ταξίδι, που είναι το μέσο για να μαθαίνουμε κάθε φορά από την ευταξία της φύσης και του ανθρώπου.

Εμείς διασχίζουμε τα δάση, τα φαράγγια και τα ποτάμια και ανεβαίνουμε στις κορυφές, για να γνωρίσουμε το μεγαλείο της φύσης, απολαμβάνοντας την ομορφιά της. Να μάθουμε τη συντροφικότητα, να ζητήσουμε την ελευθερία μας, να διδαχθούμε από τη φύση και να φθάσουμε σε μια ισορροπία μαζί της και με τον εαυτό μας.

Ο ΕΟΣΚ δεν είναι και ούτε θέλει να γίνει ένα κλειστό club extreme δραστηριοτήτων. Θέλουμε έναν σύλλογο ανοιχτό σε όλους, στα μικρά παιδιά και τους έφηβους που θέλουν να γνωρίσουν τη φύση, τους μεγαλύτερους που θέλουν μια υγιεινή δραστηριότητα για την καλυτέρευση της φυσικής τους κατάστασης αλλά και την ψυχική τους ανάταση, αυτούς που ζητάνε το κάτι παραπάνω και θέλουν να δοκιμάσουν τα όρια τους και αλλά και φυσικά σε όλους όσους αγαπούν το περιβάλλον και θέλουν να το προστατέψουν.

Σας καλούμε όλους να στηρίξετε την προσπάθεια του συλλόγου, να συμπορευτείτε μαζί μας, να χαρούμε τα βουνά μας με ασφάλεια και συντροφικότητα και ειδικότερα στις δύσκολες εποχές που ζούμε οι δραστηριότητες που προτείνουμε είναι χαμηλού κόστους και υψηλής απόλαυσης.

Όλα αυτά τα βουνά όμως, που περπατήσαμε μέχρι τώρα και που θέλουμε να περπατήσαμε και στο μέλλον, δεν θα υπάρχουν πια να μας υποδεχτούν, αν αφήσουμε να περάσουν τα σχέδια που απεργάζονται οι εργολάβοι της ‘’πράσινης’’ ανάπτυξης, γιατί θα έχουν πια καταστραφεί ανεπανόρθωτα, στον βωμό του χωρίς όρια κέρδος κάποιων ελάχιστων και σας καλούμε όλους να είμαστε σε επαγρύπνηση.

Καλές αναβάσεις !!!

Για τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας (ΕΟΣΚ)

Παντελής Μανώλης πρόεδρος Δ Σ