Ιστορικό


Ιστορικό και δράσεις του ΕΟΣΚ

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), ιδρύθηκε το 2006 από μια ομάδα από ανήσυχους  πολίτες, που αγαπούσαν τη φύση και το βουνό  και με βασικό σκοπό την προαγωγή της φυσιολατρίας, του ορεινού αθλητισμού, του εθελοντισμού, της αλληλαγγύης, την προστασία του περιβάλλοντος, την διάδοση της αιφόρου ανάπτυξης και την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ο ΕΟΣΚ σε αυτά τα χρόνια της διαδρομής του  έχει προσπαθήσει να αναπτύξει  δράσεις σε πολλά επίπεδα, βασισμένες στο τρίπτυχο: δραστηριότητες, εκπαίδευση, εθελοντισμός.

Το πρώτο είναι οι δραστηριότητες στο βουνό που περιλαμβάνει όλα τα αθλήματα του βουνού και της φύσης . Ο σύλλογός  υλοποιεί με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει εξορμήσεις για πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, ορειβατικό ποδήλατο, ορειβατικό σκι, καταβάσεις φαραγγιών (canyoning), διασχίσεις ποταμών (river trekking) και διασχίσεις ποταμών με σκάφη (rafting – kayak).

Tο δεύτερο είναι η εκπαίδευση των  μελών και των φίλων του συλλόγου. Γι αυτό το σκοπό ο σύλλογος οργανώνει κάθε χρόνο κύκλους εκπαίδευσης των μελών του. Σχολές αναρρίχησης, ορειβασίας, ορεινής πεζοπορίας, canyoning, σεμινάρια, μαθήματα, είναι μερικά από αυτά που έχει διοργανώσει  με μεγάλη επιτυχία και φυσικά η προσπάθεια συνεχίζεται.

Το τρίτο  είναι ο εθελοντισμός που αποτελείται από πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους εκφάνσεις. Κατ αρχήν είναι, η προστασία του περιβάλλοντος, η αειφόρος ανάπτυξη και η πολιτική προστασία. Έχει διοργανώσει κατά καιρούς αρκετές  δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη, είτε μόνος του ο ΕΟΣΚ είτε με τη συνεργασία και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων. Από το 2007 (μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα) έχει συσταθεί εθελοντική ομάδα Δασοπροστασίας και Άμεσης Επέμβασης Εκτάκτων Αναγκών, με δράσεις σε θέματα πολιτικής προστασίας (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, διασώσεις).  Ήδη από το 2008 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εντάξει τον ΕΟΣΚ στο μητρώο του, ως αναγνωρισμένο Σωματείο Εθελοντικής Οργάνωσης, είναι ενεργό μέλος του δικτυού εθελοντικών οργανώσεων νομού Καρδίτσας και συνεργάζεται με τους κρατικούς φορείς όταν παραστεί ανάγκη. Την ομάδα αποτελούν είκοσι άτομα τα οποία είναι εκπαιδευμένα σε  παρόμοιες δράσεις αλλά και σε θέματα διαχείρισης κρίσεων. Κάθε καλοκαίρι επανδρώνει πυροφυλάκια  αλλά και κάνει και ομαδικές περιπολίες στα δάση της περιοχής μας, για την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Επίσης έχουν γίνει αρκετές επισκέψεις σε σχολεία για ενημέρωση των παιδιών σε θέματα προστασίας  του περιβάλλοντος. Ο σύλλογος είναι ιδρυτικό και ενεργό μέλος του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων σε μια προσπάθεια να κρατήσει τη φύση και τα βουνά μας ανέπαφα, κυρίως από τις απειλούμενες ‘’πράσινες’’ επενδύσεις ενέργειας.

Μια άλλη δράση που επίσης ανέπτυξε και καλλιεργεί ο σύλλογος  είναι η συνεργασία με άλλους ομοειδείς συλλόγους και ήδη τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Πολλοί  ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι αλλά και ομάδες ορειβατών και πεζοπόρων έχουν επισκεφτεί την περιοχή μας και έχουν περπατήσει στα σηματοδοτημένα μονοπάτια μας συμβάλλοντας έτσι στην ήπια και αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης έχει στενή συνεργασία με άλλους ορειβατικούς συλλόγους γειτονικών νομών  με πολλές κοινές δράσεις, αλλά έχει και διαρκή συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της. Έχει συνεργαστεί για διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις με όλους σχεδόν τους φορείς και τις συλλογικότητες της πόλης. Ο Ποδηλατικός Όμιλος, ο Σπηλαιολογικός Όμιλος, η Λέσχη Φωτογραφίας, η Κινηματογραφική Λέσχη, η Ομάδα Διάσωσης, η Οικόσφαιρα , ο Αθλητικός Όμιλος Σμοκόβου, αλλά και η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Σοφάδων, ο Δήμος Μουζακίου, ο Δήμος Πλαστήρα, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, η ΑΝΚΑ,  το ΤΕΙ Ξύλου και Επίπλου, το ΤΕΙ Δασοπονίας, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Αρχαιολογικό Μουσείο  και  αρκετά Δημοτικά Σχολεία και Γυμνάσια είναι μερικοί από αυτούς με τους οποίους  έχει αναπτύξει κοινές δράσεις.

Αλλά ο ΕΟΣΚ τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει και έντονη περιβαλλοντική και κοινωνική δράση. Οργανώνει γιορτές περιβάλλοντος, συμμετέχει σε αναδασώσεις και  καθαρισμούς περιοχών αλλά και έχει ενεργή συμμετοχή στην ‘’Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες’’ που αποτελείται από φορείς και συλλογικότητες της πόλης με πλούσια δράση τόσο στο θέμα της ενημέρωσης όσο  και της συλλογής τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων για τους πρόσφυγες.

Μια άλλη μορφή του εθελοντισμού που είναι ίσως και το πιο  σημαντικό κομμάτι , είναι τα μονοπάτια, γιατί πιστεύουμε ότι  τα παλιά μονοπάτια είναι η ιστορία και ο πολιτισμός ενός τόπου.  Ο ΕΟΣΚ με τη βοήθεια κυρίως των μελών του, εκτελεί ένα διαρκές πρόγραμμα συντήρησης, σηματοδότησης και καταγραφής με ακριβή τοπογραφική αποτύπωση σε ψηφιακή μορφή (με το σύστημα GPS), πολλών από τα παλιά ξεχασμένα  πεζοπορικά και ορειβατικά μονοπάτια αλλά ανοίγει και καινούργια, κάνοντας τα ασφαλή για χρήση από όλους και όχι μόνο από ορειβάτες-πεζοπόρους. Ήδη έχει σηματοδοτήσει πάνω από 150 χιλιόμετρα μονοπατιών στον Νομό μαςκαι συνεχίζει. Στόχος είναι να γίνει ένα δίκτυο με όλα τα μονοπάτια των Αγράφων με έναν ενιαίο τρόπο καταγραφής και σήμανσης. Βέβαια αυτό είναι ένα πολύ  φιλόδοξο σχέδιο, αφού είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί, αλλά θα είναι παρακαταθήκη για την επόμενη γενιά.