Αναζητώντας μονοπάτια στην εσχατιά των Αγράφων: Αργιθέα. Μυρμητζάλα και Γαλάτσι
Αναζητώντας μονοπάτια και καταγράφοντάς τα στην Μυρμητζάλα και το Γαλάτσι
Ένα τριήμερο στα Άγραφα Αργιθέας
Δείτε φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ:
Αναζητώντας μονοπάτια και καταγράφοντάς τα στην Μυρμητζάλα και το Γαλάτσι
Ένα τριήμερο στα Άγραφα Αργιθέας
Δείτε φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ:
Φίλοι των Αγράφων, φυσιολάτρες, ορειβάτες και πεζοπόροι από όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας, 300 και πλέον τον αριθμό, ανέβηκαν στην ψηλότερη κορυφή των Αγράφων και διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αιολικού σταθμού στην κορυφογραμμή του βουνού.
Πολύ συγκινητική η αλληλεγγύη από εκατοντάδες φίλους που αρνούνται την βιομηχανοποίηση του σπάνιου αυτού τοπίου και παλεύουν για την διαφύλαξη της φύσης, της ακεραιότητας και της βιοποικιλότητας.
Για την ιστορία αναφέρουμε μαζί με τις ευχαριστίες μας, τις συλλογικότητες, φορείς και ομάδες που συμμετείχαν και στήριξαν την πεζοπορία αλληλεγγύης και συμπαράστασης.
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας
Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων
Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων
Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων
Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών
Δήμος Αργιθέας
Δήμος Λίμνης Πλαστήρα
Περιβαλλοντική-Πολιτιστική Ομάδα ’’Οξυγόνο’’
Πεζοπορικός & Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου
Ορειβατικός Φοιτητικός-Φυσιολατρικός Ιατρικός Σύλλογος (ΟΦΙΣ)
ΕΟΣ Κατερίνης
Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος (ΑΟΣ)
ΣΕΟ Θεσσαλονίκης
ΕΟΣ Κοζάνης
Υπαίθριος Ζωή Λάρισας
Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας
Φυσιολατρικός Σύλλογος Λιτοχώρου “ΟΛΥΜΠΟΣ”
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σιδερίτης Χαλκίδας
Πεζοπορική Ομάδα Πετρίλου
Δίκτυο Φορέων και πολιτών για την προστασία του Ασπροποτάμου
Συντονιστικό Αγώνα Αγράφων
ΕΟΣ Χαλκίδας
Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης «Πρωτέας»
Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη και στα αιολικά στα Άγραφα
Αναρριχητικός-Ορειβατικός Σύλλογος Λεωνιδίου
Μέχρι την 1η Δεκέμβρη είναι σε ισχύ η διαβούλευση για τους αιολικούς σταθμούς στην Καράβα.
Η φύση εργάζεται, οι άνθρωποι όχι πια εκεί. Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην δυσπρόσιτη περιοχή των Δυτικών Αγράφων, την Αργιθέα. Για τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), η ανεξερεύνητη και αχαρτογράφητη περιοχή φαντάζει μια διαρκής πρόκληση. Καράβα, Βουτσικάκι, Ντελιδίμι, Σαλαγιάννη …. Και στις παρυφές οικισμοί, χωριά, γεφύρια, νερόμυλοι, εστίες κοινωνίας που ήκμασαν και διατήρησαν την οικονομική αυτονομία τους στις παλαιότερες εποχές.
Σήμερα η περιοχή παραμένει ανέγγιχτη, είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι που αν δεν δεχτεί φιλικές παρεμβάσεις μπορεί να μετατραπεί σε άνθρακα… Στη πρώτη γραμμή η εναπομείνασα κτηνοτροφία με όλες τις αντιξοότητες και την απαξίωση του κλάδου διαχρονικά. Σε πολλούς είναι άγνωστη η ρήση του Τούρκου φοροειπράκτορα ότι «στου Ντεληδήμου το μαντρί, δε έχει ούτε γάλα ούτε τυρί», επειδή ο πανέξυπνος κτηνοτρόφος βρήκε τρόπο να φυγαδεύει την παραγωγή του. Εμείς όμως γευτήκαμε μπόλικο κατσικίσιο τυρί στο μαντρί του Γιώργου Μακρυγιάννη, στα Λιβάδια Φουντωτού, κάτω από την κορυφογραμμή Αφορισμένη, στη διάρκεια της τελικής καταγραφής του «Μονοπατιού των Προσκυνητών». Οι λιγοστοί ορεισίβιοι μόνιμοι κάτοικοι της Αργιθέας δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης και συγχρόνως την μάχη αυτή η περιοχή να συνεχίσει να θρέφει τα παιδιά της. Rachat voiture HS Audi, BMW, Ford, Honda, Mazda, Mercedes-Benz, Renault, Peugeot, VW – camping car accidenté, vente voiture export rachatvotrevoiture
Το «Μονοπάτι των Προσκυνητών» (Pilgrims Path) είναι μια πρόταση πεζοπορικής διαδρομής μήκους άνω των 40 χιλιομέτρων, που ξεκινώντας από τη Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής της Καρίτσας θα ακολουθεί μια από τις δεκάδες κατευθύνσεις που κάποτε περπατούσαν οι προσκυνητές για να καταλήξουν στην Ιερά μονή Παναγίας Σπηλαιώτισσας στο Λεοντίτο. Ήδη οι δυο όμοροι Δήμοι, Λίμνης Πλαστήρα και Αργιθέας έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον και αναμένεται στην διαδικασία υλοποίησης της πρότασης να εμπλακούν δεκάδες σύλλογοι και φορείς. Η όλη διαδρομή όταν υλοποιηθούν ο πλήρης καθαρισμός και η σήμανση έχει την δυνατότητα να λάβει όχι μόνο την απαραίτητη πιστοποίηση σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία αλλά και ευρωπαϊκή. Επίσης έχει την σημαντική ιδιότητα να απευθύνεται με την βασική διαδρομή σε αρχάριους πεζοπόρους και με παραλλαγές σε μεγαλύτερης δυναμικότητας ορειβάτες αφού θα μπορούν να προσθέσουν προαιρετικά στο πρόγραμμά τους και τις κορυφές άνω των 2000μ μέτρων της περιοχής.
Οι κατασκηνώσεις εθελοντών (volunteering camp) προέκυψαν από την ανάγκη να αυξηθεί η ταχύτητα ανάπτυξης των μονοπατιών και να γνωρίσουν οι φίλοι των βουνών την άγρια ομορφιά τους και να ξαναανακαλυφθούν τα χαμένα μονοπάτια. Το τριήμερο 28-30 Αυγούστου μεμονωμένοι ορειβάτες, οικογένειες και μέλη του συλλόγου (30 άτομα), άπλωσαν τις σκηνές στο προαύλιο και τα διπλανά οικόπεδα του παλαιού δημοτικού σχολείο του Λεοντίτου, τώρα έδρα του δραστήριου πολιτιστικού συλλόγου.
Το Σάββατο τρείς ομάδες ορειβατών μαζί με ντόπιους ξεκινούν με διάθεση και αποφασιστικότητα. Ο κωδικός του μονοπατιού Α19 Λεοντίτο – Φουντωτό μέσω του εγκαταλειμμένου οικισμού Τσιούμες. Είχε προηγηθεί από προηγούμενη δράση του συλλόγου, σε συνεργασία με κατοίκους των δυο χωριών μια πρώτη διάβαση της διαδρομής. Ωστόσο λόγω της βλάστησης και των φερτών υλών η ακριβής καταγραφή δεν ήταν δυνατή. Με εργαλεία χειρός οι εθελοντές περπάτησαν και συγχρόνως έκαναν τον τυπικό καθαρισμό. Έτσι έγινε δυνατή η ακριβής καταγραφή με δορυφορικό σύστημα (gps), απαραίτητη για την προώθηση της πρότασης προς τις αρμόδιες αρχές για τις επόμενες παρεμβάσεις. Ο ζήλος και η χαρά των φίλων που έβαλαν το λιθαράκι τους σ αυτό το ιδιαίτερης ομορφιάς και αξίας μονοπάτι ήταν ολοφάνερα. Κάποιοι ανακάλυψαν τις δυνατότητες τους στο κλάδεμα και στο σκάψιμο, άλλοι θυμήθηκαν τη καταγωγή τους χτίζοντας πέτρα σε δύσκολα περάσματα εκεί όπου ο χρόνος είχε αρχίσει να γκρεμίζει τις παλιές ξερολιθιές που μαστόροι έχτισαν ακόμα και κρεμασμένοι από σχοινιά στο χείλος του γκρεμού. Μετά από την κοπιαστική εθελοντική εργασία για μερικούς ήρθε η ώρα της δροσερής βουτιάς στις υπέροχες βάθρες των ρεμάτων.
Το βράδυ στου Σαββάτου ο ΕΟΣΚ ετοίμασε ένα μικρό μπουφέ για τους συμμετέχοντες στο χώρο της κατασκήνωσης με καλεσμένους τη δημοτική αρχή με επικεφαλή τον Δήμαρχο Ανδρέα Στεργίου, το εκκλησιαστικό συμβούλιο, τον πολιτιστικό σύλλογο, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας και τους χωριανούς. Η άφιξη των ανθρώπων του χωριού κρατώντας πίτες, μπαζίνες και γλυκά, επιβεβαίωσε τη δημοτική παράδοση και τον Στέργιο Βλαχογιάννη που με περίσσια χαρά τραγουδούσε «Φίλοι μ καλωσορίσατε».
Η συζήτηση ξεκίνησε γρήγορα, ποιο είναι το επόμενο βήμα σας, πως μπορούμε να βοηθήσουμε, πως βλέπετε τη περιοχή μας. Όλοι βλέπουν την ήπια ανάπτυξη, μέσω του ενναλακτικού τουρισμού, σε συνδυασμό με την κτηνοτροφία και τις παραδοσιακές ασχολίες ως την μόνη οδό ανάπτυξης της περιοχής με όφελος για τους κατοίκους και την διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η επόμενη μέρα μας οδήγησε στο μονοπάτι Α20, από το Λεοντίτο στο μοναστήρι της Σπηλιάς, για συντήρηση της πολυπερπατημένης διαδρομής ανανεώνοντας το ραντεβού μας με τους κατοίκους για το Φθινόπωρο, στον χιλιετή πλάτανο του Λεοντίτου για την επόμενη δράση μας.
Ένα ακόμα διήμερο εθελοντικής δράσης οργάνωσε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), Σαββατοκύριακο 16-17 Μάη, αυτή τη φορά στο ορειβατικό καταφύγιο ”Ελατάκος” στην λίμνη Πλαστήρα, με 22 εθελοντές μέλη του.
Ο ΕΟΣΚ που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει υπό την προστασία του το εγκαταλειμμένο για χρόνια καταφύγιο, με πολλή εθελοντική εργασία (αλλά και έξοδα), έχει καταφέρει να το αναστήσει, κάνοντας πολλές λειτουργικές παρεμβάσεις, και να το κάνει αγαπημένο μέρος για πολλούς φίλους των Αγράφων που το επισκέπτονται.
Όπως κάθε χρόνο ο ΕΟΣΚ αφιερώνει ένα διήμερο ή τριήμερο του Μαΐου στην συντήρηση του καταφυγίου και του μονοπατιού που οδηγεί σ αυτό.
Το Σάββατο με δυο ομάδες εργασίας, έγινε καθαρισμός και συντήρηση του μονοπατιού Κ1, στο τμήμα από Μελίσσι μέχρι το καταφύγιο, το οποίο από πρόσφατες εργασίες υλοτόμησης είχε κλείσει σε πολλά σημεία, ενώ την Κυριακή συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού του μονοπατιού μέχρι την Πόρτα Αγράφων, καθώς και εργασίες συντήρησης του καταφυγίου, ενώ τοποθετήθηκε και καινούργια σόμπα.
Φυσικά δεν έλειψαν και οι αναβάσεις στις κορυφές Πετσαλούδα, Σουφλιστάρα και Μπορλέρο για χαλάρωση.
Οι διανυκτερεύσεις έγιναν σε αντίσκηνα ενώ τηρήθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας και φυσικά το βράδυ του Σαββάτου έγινε το καθιερωμένο τσιμπούσι με πολλά κοψίδια, κρασί και τσίπουρο Αγράφων αλλά και Αγραφιώτικους χορούς.
Ο ΕΟΣΚ ευχαριστεί όλους τους εθελοντές για την αδιάκοπη προσφορά τους καθώς και τους χορηγούς για τα υλικά που διέθεσαν.
Επόμενες δράσεις του συλλόγου είναι την Κυριακή 24 Μάη κατάβαση του φαραγγιού Καλυψώ (canyoning) στον Κίσσαβο και την Κυριακή 31 Μάη ανάβαση στην κορυφή Μάρτσα των Αγράφων.
Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του ΕΟΣΚ στα τηλέφωνα: 6973695595 – 6974110853, στο www:eoskarditsas.gr και για ηλεκτρονική επικοινωνία στο e-mail : eoskarditsas@yahoo.gr
Σε συνεργασία με φίλους από τα χωριά της Αργιθέας, η ομάδα αναζήτησης μονοπατιών του συλλόγου βρέθηκε μεταξύ Φουντωτού και Λεοντίτου, στους πρόποδες του όρους Ντεληδίμι. Μια συναρπαστική μέρα σε παλιά μονοπάτια, πυκνά δάση και εγκαταλελειμμένους οικισμούς.
Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να δείτε το λεύκωμα των φωταγραφιών
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 8η Θεσσαλική Ορειβατική Συνάντηση το Σαββατοκύριακο 28 & 29 Σεπτέμβρη, στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, που οργάνωσε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας (Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας), τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και το Επιμελητήριο Καρδίτσας, στο ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων στα 1536 μέτρα.
Στην φετινή συνάντηση που το θέμα της ήταν η προστασία των Αγράφων από τα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΕΟΣΚ περισσότεροι από 400 πεζοπόροι, φυσιολάτρες και ορειβάτες από 13 συλλόγους της Θεσσαλίας και 7 από άλλες περιοχές της χώρας,που ήλθαν για να στηρίξουν τον αγώνα για τη σωτηρία των Αγράφων.
Με την άφιξη στο καταφύγιο παραπάνω από 250 ατόμων, το απόγευμα του Σαββάτου, στήθηκαν τα αντίσκηνα και μετά τη ζεστή υποδοχή από τους εθελοντές – μέλη του ΕΟΣΚ με τσίπουρο, λουκούμι και με αναμνηστικό – έκπληξη, ξεκίνησαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις.
Το καλωσόρισμα έγινε από τον πρόεδρο του ΕΟΣΚ Παντελή Μανώλη που αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του συλλόγου για την προστασία των Αγράφων, που ξεκίνησαν από το 2013, και τις προσπάθειες που γίνονται να κινητοποιηθεί η ορειβατική κοινότητα.
Στη συνέχεια ο Χρήστος Φασούλας από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, παρουσίασε τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής από τα σχεδιαζόμενα βιομηχανικά αιολικά πάρκα.
Ακολούθησε ο ορειβάτης Αποστόλης Τσιμπανάκος που παρουσίασε ένα φιλόδοξο σχέδιο για ένα μεγάλο μονοπάτι (pindos trail) το οποίο θα διασχίζει όλη την Πίνδο, από τον Γράμμο ως τους Δελφούς και ο Τιμ Σάλμον, Άγγλος ορειβάτης, ο οποίος για 50 χρόνια έχει οργώσει την Πίνδο και τα Άγραφα και με τις δράσεις, τα άρθρα και τα βιβλία του, έχει κάνει γνωστή την περιοχή στην Ευρώπη. Και οι δύο αναφέρθηκαν τις δυνατότητες μιας άλλου τύπου ανθρωπογενούς ανάπτυξης των ορεινών περιοχών.
Στην συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κωνσταντίνος Νούσιος, ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Γιώργος Ντενίσης, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της προστασίας των Αγράφων και ακολούθησαν οι εκπρόσωποι των παρευρισκόμενων συλλόγων και φορέων, που όλοι είχαν να πουν έναν καλό λόγο για την οργάνωση της συνάντησης και δήλωσαν την στήριξή τους στον αγώνα που γίνεται.
Η βραδιά συνεχίστηκε με ρεμπέτικα κάτω από το φως των αστεριών και με την αγωνία όλων έκδηλη, πως έναν πανέμορφο και άγριο τόπο, όπως είναι τα Άγραφα, κάποιοι σχεδιάζουν να το κάνουν βιομηχανικό τοπίο και την ανάγκη να προστατευτεί από τους επίδοξους εργολάβους της ‘’πράσινης’’ ανάπτυξης, ενώ αρκετοί προτίμησαν μια νυχτερινή ανάβαση στην κορυφή Τέμπλα.
Την Κυριακή το πρωί, με σύμμαχο τον καλό καιρό, συνεχίστηκε η προσέλευση και ο αριθμός των συμμετεχόντων, που ξεπέρασε αισίως τους 400, ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος που περιελάμβανε αρκετές πεζοπορίες, διαφόρων βαθμών δυσκολίας, στις κοντινές κορφές Τέμπλα, Πετσαλούδα, Βουτσικάκι, Καζάρμα αλλά και στις πιο μακρινές Απέλινα, Μίχος και Βοιδολίβαδο.
Το απόγευμα συγκέντρωση ξανά στο καταφύγιο, μικρή συνδιάσκεψη από τους εκπροσώπους των συλλόγων για απολογισμό της συνάντησης και σχέδια για τις επόμενες κοινές δράσεις, ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη 9η Θεσσαλική Ορειβατική Συνάντηση και με το μυαλό μας και την ψυχή μας στα Άγραφα που απειλούνται.
Ο ΕΟΣΚ ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνετέλεσαν στην πετυχημένη υλοποίηση της 8ης ΘΟΣ: Κατ αρχήν τους συνδιοργανωτές, Περιφέρεια Θεσσαλίας (Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας), Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και Επιμελητήριο Καρδίτσας, που από την πρώτη στιγμή είδαν με πολύ θετική ματιά αυτή τη συνάντηση και βοήθησαν στα μέγιστα για να οργανωθεί, και τους υποστηρικτές συλλόγους, Λέσχη 4Χ4 Καρδίτσας, Ραδιολέσχη Καρδίτσας, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (παράρτημα Καρδίτσας) και τους εθελοντές του συλλόγου για την βοήθεια στην διοργάνωση.
του Στέλιου Αναστασόπουλου*
Τα Άγραφα, μία από τις ομορφότερες ορεινές περιοχές και προορισμός μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, συνίσταται σε δεκάδες βουνά μήκους 50χλμ, πλάτους 30χλμ με δεκάδες άγριες κορυφές, 7 εκ των οποίων άνω των 2000 μέτρων (από τις 42 της Ελλάδας). Εδώ πηγάζουν οι ποταμοί Ταυρωπός, Αγραφιώτης αλλά και εκατοντάδες παραπόταμοι και ρέματα που υδροδοτούν τον Αχελώο και την λίμνη Πλαστήρα. Αποτελούν έναν λαβύρινθο από διάσελα, χαράδρες, ορμητικά ποτάμια, πυκνά δάση, γκρεμούς και αλπικά οροπέδια. Τα μεγάλα υψόμετρα, το γεωμορφολογικό ανάγλυφο, τα πυκνά δάση, η διακριτική, μέχρι τώρα, παρουσία του ανθρώπου έχουν συμβάλει στη διατήρηση μιας πλούσιας άγριας ζωής και δεκάδων απειλούμενων ειδών της ελληνικής πανίδας και χλωρίδας.
Εδώ φυτρώνουν πάνω από 1.300 είδη φυτών όπως κολχικά, Asperula pinifolia, κρίνοι, Laburnum alpinum, βιόλες, Doronicum austriacum, ορχιδέες κα. Τα Άγραφα καλύπτονται από πυκνά δάση ελάτης, μαυρόπευκα, οξιές, καστανιές, βελανιδιές, σφενδάμια, βουνοκυπάρισσα, πλατάνια, φτελιές κα. Λόγω της πλούσιας βλάστησης φιλοξενούνται πολλά σπάνια πτηνά: όρνια, πετροπέρδικες, μπούφοι, χρυσαετοί, φιδαετοί, γερακίνες, ξεφτέρια, σαΐνια, πετρίτες, βραχοκιρκίνεζα, χρυσογέρακα, χιονάδες, πυρροκότσυφες, καλιακούδες, χιονόστρουθοι, βλαχοτσίχλονα, φάσσες, τρυγόνια, κουκουβάγιες, τσαλαπετεινοί, δρυοκολάπτες, γερακότσιχλες, θαμνοτσιροβάκοι, αετομάχοι, κίσσες κα. Φιλοξενούν αμφίβια όπως σαλαμάνδρες, τρίτωνες, φρύνους, μπομπίνες, δεντροβάτραχους, σβελτοβάτραχους και βαλκανοβάτραχους. Η ερπετοπανίδα είναι επίσης πολύ πλούσια με είδη όπως η σαύρα της Ρούμελης, η τρανόσαυρα, ο στεφανοφόρος, η δεντρογαλιά, ο σαπίτης, το νερόφιδο, η σαΐτα, ο λαφιάτης του Ασκληπιού και το σπιτόφιδο που αποτελούν θηρευτές των τρωκτικών που ρημάζουν τις καλλιέργειες. Εδώ συναντώνται επίσης και οι τρεις χερσαίες χελώνες που ζουν στη χώρα μας: η μεσογειακή, η κρασπεδωτή και η γραικοχελώνα. Στα θηλαστικά περιλαμβάνεται ο λύκος, αγριόγατες, αγριόχοιροι, νυφίτσες, ασβοί, αλεπούδες, λαγοί, σκίουροι ακόμα και αρκούδες ή βίδρες (στα ποτάμια).
Κι όμως αυτή την περιοχή με την εξαιρετικά πλούσια βιοποικιλότητα, έχουν βάλει στόχο «επενδυτές» για να εγκαταστήσουν πολυάριθμες γιγάντιες ανεμογεννήτριες. Πάνω από 30 είναι οι αιτήσεις που αφορούν αιολικά πάρκα (Α/Π) στα Άγραφα και την Αργιθέα. Ήδη, για 8 μελέτες έχουν εκδοθεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις από το 2011, αποτρέποντας έτσι την εγκατάσταση περισσότερων από 100 ανεμογεννητριών (Α/Γ) ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας έχει ομόφωνα γνωμοδοτήσει αρνητικά, το 2016, για τις θέσεις Καπροβούνι και Γιώτη στις πλαγιές του Ιτάμου και για ένα τρίτο Α/Π στο Ανθηρό.
Ωστόσο, στις 10/04/2018, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με υπογραφή του υπουργού κ. Σταθάκη, χωρίς καμία διαβούλευση, ενημέρωση και συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες, έδωσε την άδεια εγκατάστασης δύο μεγάλης έκτασης Α/Π, στα όρια Καρδίτσας – Ευρυτανίας σε υψόμετρα 1600 – 2000μ και σε μήκος τουλάχιστον 7 χιλιομέτρων, με σαράντα (40) αρχικά Α/Γ, ύψους 180 μέτρων η κάθε μία. Το πρώτο «πάρκο» ισχύος 46 MW της εταιρείας Ανεμοδομική Α.Ε.Ε. στη θέση «Γραμμένη – Τούρλα – Καρνόπι» και το δεύτερο της εταιρείας Πουνέντης Α.Ε.Ε. με ισχύ 40 MW στη θέση «Μιχός – Βοϊδολίβαδο – Απέλινα».
Η κατάληψη των βουνοκορφών των Αγράφων από Α/Γ πρόκειται για σχέδιο εκτέλεσης ενός πρωτοφανούς μη αναστρέψιμου περιβαλλοντικού εγκλήματος καθώς η μεταφορά των γιγάντιων ανεμογεννητριών και τα τεχνικά έργα που χρειάζονται για ένα τέτοιου φαραωνικού τύπου έργο απαιτούν την αποψίλωση τεράστιων εκτάσεων παρθένου δάσους ενώ οι συνέπειες για την βιοποικιλότητα θα είναι δραματικές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για το 2o Α/Π θα απαιτηθούν επεμβάσεις σε 50.000 τ.μ. για τις πλατείες των 20 Α/Γ, 83.874 τ.μ. για τη διάνοιξη νέων – και άχρηστων κατά τα άλλα – δρόμων πλάτους 10-12 μέτρων, 15.600 τ.μ. για την εγκατάσταση των 78 πυλώνων της εναέριας γραμμής μεταφοράς Υψηλής Τάσης (Υ.Τ) κα. Για την εγκατάσταση των δύο αυτών Α/Π θα αλλοιωθούν σε βαθμό μη αναστρέψιμο 843.597 τ.μ. δασικών – χορτολιβαδικών εκτάσεων. Παράλληλα, θα αυξηθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς αφού οι εγκαταστάσεις διαχείρισης, οι εναέριες γραμμές μεταφοράς Υ. Τ. αλλά και οι ίδιες οι ανεμογεννήτριες εμποδίζουν τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Όλη δε η εμπλεκόμενη περιοχή εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστασίας Natura 2000 ενώ είναι η πρώτη φορά, σε όλον τον κόσμο που εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες σε αλπικό και υποαλπικό υψόμετρο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιπτώσεις στον τοπικό τουρισμό και στην οικονομία του νομού μας και της Δυτικής Θεσσαλίας θα είναι ανυπολόγιστες. Οι βιομηχανικού τύπου αυτές εγκαταστάσεις θα ακυρώσουν κάθε μορφή ήπιας και φιλικής στο περιβάλλον ανάπτυξης της περιοχής και θα υποβαθμίσουν την αξία της τουριστικής περιουσίας που συνιστούν τα Άγραφα και θα μειώσουν την επισκεψιμότητα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αν η αιολική ενέργεια αποτελεί, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μέρος της αντιμετώπισης της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, μέσω της μείωσης του παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την καύση του λιγνίτη, είναι δύσκολο να δεχθεί κανείς ότι αυτό είναι επωφελές να γίνει με την καταστροφή δασών και παρθένων οικοσυστημάτων. Γιατί τα δάση, πέρα από καταφύγιο προστασίας του φυσικού αποθέματος, αποτελούν σημαντικό παράγοντα απορρόφησης του CO2 και επομένως υποβάθμισης του φαινομένου του θερμοκηπίου. Επομένως το να λες ότι βάζω ανεμογεννήτριες στα Άγραφα – και μάλιστα με μειωμένη αποδοτικότητα λόγω τοπικών καιρικών συνθηκών – για να μετριάσω το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι σα να λες «κάνω πόλεμο για να προστατεύσω την ειρήνη».
Επομένως, εμείς ως πολίτες, οφείλουμε να μην επιτρέψουμε την:
– ολοκληρωτική και μη αναστρέψιμη καταστροφή των ευαίσθητων ορεινών οικοσυστημάτων
– εκχώρηση δημόσιας περιουσίας για τα κέρδη κάποιων «καπάτσων» ιδιωτών
– περιλαμβανόμενη καταπάτηση του ιστορικού μνημείου του Εμφυλίου στη Νιάλα
Τέλος, οι ευθύνες για τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες που υποθάλπουν αυτό το έγκλημα είτε με την ανοχή τους, είτε με την ψήφο τους είναι βαριές και μακροχρόνιες καθώς αφορούν τις επόμενες γενιές. Καλείται η παρούσα κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποχαρακτηρισμό της περιοχής των Αγράφων από περιοχή προτεραιότητας εγκαταστάσεων ΑΠΕ, την άρση των αδειοδοτήσεων του συνόλου των έργων Αιολικών & Υδροηλεκτρικών σε υψόμετρα άνω των 1000μ αλλά και να καταργήσει τους νόμους που διευκολύνουν τα «επενδυτικά» αρπακτικά, αντί να υπογράφει τέτοια αίσχη. Αν περάσουν τα δύο αυτά Α/Π θα είναι η αρχή του τέλους για τη Νότια Πίνδο όπως την ξέραμε.
* Βιολόγος, περιφερειακός σύμβουλος με τον «Δρόμο Ανατροπής για τη Θεσσαλίας»
01/07/2018