Εκδηλώσεις


“Ορειβατώντας σε Υψόμετρο”-ένα βιβλίο τσέπης που χωρά τόσο πολλά και χρήσιμα!!!

 

   

Το βιβλίο τσέπης “Ορειβατώντας σε Υψόμετρο” – εκδόσεις Broken Hill -είναι αναμφίβολα μια προσπάθεια που πετυχαίνει τον σκοπό της. Ο συγγραφέας δίνει το απόσταγμα της εμπειρίας του στα βουνά την Υφηλίου. Χαρίζει ένα εργαλείο που θα βοηθήσει νέους αλλά και παλιούς πεζοπόρους, ορειβάτες και απλούς ταξιδιώτες να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους με ασφάλεια και σωστές επιλογές.  Διαβάζοντας το βιβλίο από την πρώτη στιγμή νοιώθεις την υπευθυνότητα με την οποία γράφτηκε και τον σεβασμό προς τον αγοραστή πράγμα που δεν θα ήταν αποδεκτό να μην συμβαίνει από έναν ακαδημαϊκό σαν τον Παναγιώτη. Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα αναρωτιέσαι αν έχει μείνει κάτι που δεν ειπώθηκε. Είναι ένα καλό και ίσως μοναδικό παράδειγμα συγγραφής στην ελληνική βιβλιογραφία. Με απλά, κατανοητή γλώσσα για να κατανοήσει και ο μη ειδικός διάφορες έννοιες και την σημασία τους. Γιατί συμβαίνει η νόσος του υψομέτρου, πως την προλαβαίνουμε… Τι χρειάζεται και τι όχι ένας ταξιδιώτης… Ποια πρώτη βοήθεια έχει ανάγκη ο διπλανός μας και πως θα την παράσχουμε..

Είναι ένα μικρό, μεγάλο βιβλίο!.

Αν και συνήθως οι δάσκαλοι βαθμολογούν, εδώ ας μας επιτραπεί το αντίθετο:

Αποστόλης Παντελής _πρόεδρος ΕΟΣ Καρδίτσας

φωτο από την παρουσίαση του βιβλίου στον φιλόξενο χώρο kafe pub Μύλος, Καρδίτσα

Στην Καρδίτσα θα το βρείτε στο βιβλιοπωλείο “Σελίδες”


Η σήμανση των μονοπατιών μας ως σκηνικό φωτογράφισης μόδας!

Μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη ήρθε να προστεθεί στα αμέτρητα σχόλια για την καλή ποιότητα της σήμανσης των μονοπατιών που εδώ και χρόνια κάνει πράξη ο ΕΟΣ Καρδίτσας. Η τοπική βιοτεχνία πλεκτών Vera στην νέα της συλλογή βλέπει την πινακίδα θέσης στον οικισμό Έλατο Ευρυτανίας ως καλό σκηνικό για την φωτογράφιση των προϊόντων της. Το μονοπάτι “Κ1” που δείχνει η πινακίδα είναι ένα από τα πιο περπατημένα των Αγράφων, ανεβαίνει στην κορφή Μπορλέρο-τα γόνατα του ορεινού όγκου της Κοιμωμένης των Αγράφων, περνά από τον γεωλογικό σχηματισμό Πόρτα Αγράφων και το καταφύγιο Ελατάκος για να καταλήξει στην λίμνη Πλαστήρα (Μπελοκομίτης). Έχει πλούσια ποικιλία χλωρίδας αφού διασχίζει αλπικά λιβάδια, δάση ελάτης, οξιάς, βελανιδιάς και παραποτάμια βλάστηση…

Ευχόμαστε στην βιοτεχνία Vera να έχει την ίδια και μεγαλύτερη επιτυχία με αυτήν του μονοπατιού “Κ1”!

η ωραία φωτογράφιση

και η ωραία θέα από το μονοπάτι “Κ1”


Πρόγραμμα δράσεων του ΕΟΣ Καρδίτσας για το Α’ Εξάμηνο 2023

Εκδόθηκε το πρόγραμμα δράσεων του ΕΟΣ Καρδίτσας για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Περιλαμβάνει πεζοπορίες, ορειβασίες, αγώνες δρόμου, κατάβαση φαραγγιών, εκπαιδευτικά μαθήματα, εκδηλώσεις και προβολές.

Απευθύνεται σε ευρύ φάσμα ατόμων, όλων των δυναμικοτήτων.

Η κάθε δράση θα ανακοινώνεται με αναλυτικές πληροφορίες.

Καλή χρονιά με καλές και ασφαλείς αναβάσεις!


Το podcast της ανάβασης στο Μπορλέρο και εικόνες μαγικές

Ανάβαση στην κορυφή Μπορλέρο (2017m.) των Αγράφων από το μονοπάτι Κ1 με αφετηρία τον Έλατο Ευρυτανίας, πέρασμα από την Πόρτα Αγράφων, το καταφύγιο ανάγκης Ελατάκος, και τερματισμό τον Μπελοκομίτη.

Πρώτο πιλοτικό podcast του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Ακούστε ΕΔΩ:

και δείτε εικόνες μαγικές ΕΔΩ:


Φανταστική πανοραμική εικόνα των Αγράφων!

Μία Πανοραμική 243 megapixel φωτογραφία των Αγράφων από το Βελούχι από τον φίλο

Kostas Kaltsas

Συνιστάται η προβολή σε πλήρη οθόνη από υπολογιστή.
Στο κάτω αριστερό μέρος της φωτογραφίας υπάρχει η επιλογή Snapshots μέσω της οποίας μπορείτε πλοηγηθείτε σε αποθηκευμένα σημεία ή να αποθηκεύσετε τα δικά σας, με την ανάλογη περιγραφή.
Καλή εξερεύνηση!
 
για να δείτε την εικόνα Πατήστε ΕΔΩ:

Νέο ΔΣ, Νέο έτος, ψηλότεροι στόχοι

Όταν η παλιά χρονιά γέρνει προς το τέλος της έρχεται η ώρα του απολογισμού και των νέων στόχων. Ευχόμαστε μπροστά μας να βρούμε πολύ καλύτερα πράγματα από αυτά που αφήσαμε πίσω. Για τον ΕΟΣ Καρδίτσας κάθε αρχή του χρόνου αλλάζει μια σελίδα, με ένα νέο πρόγραμμα δράσεων που ευχόμαστε να δώσει την ευκαιρία και την στήριξη στα μέλη και τους φίλους μας να πετύχουν συλλογικά πιο ψηλούς στόχους.

Το νέο Διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΣ Καρδίτσας σας ευχαριστεί για την αυθόρμητη και δημιουργική  συμμετοχή σας στην Γενική Συνέλευση. Συνεχίζουμε την βαριά κληρονομιά από την θητεία του προηγούμενου, ο ΕΟΣ Καρδίτσας έχει αποκτήσει ένα καλό όνομα στο πανελλήνιο για την σημαντική δράση και προσφορά του στα ορειβατικά πράγματα. Για το μέγεθος μας η δράση μας είναι σημαντική και πολύτιμη για τα ορεινά την περιοχή των Αγράφων.

Στόχοι της επόμενης τριετίας είναι η ενδυνάμωση του συλλόγου με περισσότερες και καλύτερες αναβάσεις, εθελοντικές και άλλες δράσεις, καθώς και παρεμβάσεις για την υπεράσπιση του ορεινού όγκου που απειλείται.

Σύντομα θα ανακοινωθούν το πρόγραμμα δράσεων του Α΄ εξαμήνου 2023, οι υποχρεώσεις που θα αναλάβουν μέλη του συλλόγου καθώς και εκδηλώσεις και δράσεις για το επόμενο διάστημα. Η συμμετοχή όλων στον σχεδιασμό και την υλοποίησή των παραπάνω είναι πολύτιμη!

Πολύκαρπος Γκίτσας  – Έφορος μονοπατιών

Πάσχου Μαρία – Ταμίας

Νικολάου Παρασκευή (Βιβή) – Γενικός Γραμματέας

Μαρκαντώνη Σοφία – Συντονιστής εκδηλώσεων

Ζήσης Χρήστος – Έφορος Υλικών και καταφυγίων

Παππάς Αχιλλέας – Αντιπρόεδρος

Παντελής Αποστόλης-Πρόεδρος και Συντονιστής Δράσεων

 

 


Η μαγεία του ταξιδιού στον τόπο και τον χρόνο: “Ο Γιώργος του Κέδρου”, μετά από 43 χρόνια στο ίδιο νησί

“Πρέπει να αποφασίσουμε, είμαστε τουρίστες ή ταξιδευτές”
—————————————————
Ο Γιώργος Κολόζης απο τα “Βουνά της Ελλάδος ) 1980-1985 στο “Ο Γιώργος του Κέδρου”
Δεν είναι απλώς ένα ντοκιμαντέρ αλλά ένα προσωπικό ταξίδι στον χρόνο, μια μελέτη στην έννοια της μνήμης.
ERTFLIX Διαθέσιμο έως Σάββατο. 03.12 23:59
 
—————————————————

Ένα προσωπικό ταξίδι στον χρόνο, μέσα από τις ματιές δύο γενεών κινηματογραφιστών, στο νησί της Δονούσας από τη δεκαετία του ’70 ως σήμερα.

Ο Γιώργος Κολόζης πήγε για πρώτη φορά στη Δονούσα το 1972, όταν δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τουρισμό το νησί.

Μένοντας μόνος του στην παραλία του Κέδρου, απέκτησε το προσωνύμιο “Ο Γιώργος του Κέδρου”. Ο θάνατός του το 2009, οδήγησε τον γιο του Γιάννη να συνεχίσει το έργο του, δημιουργώντας μια ιστορία στην οποία ο χρόνος αντιμετωπίζεται ως μια αναθεώρηση της παρούσας στιγμής.

“Ο Γιώργος του Κέδρου” είναι ο Γιώργος Κολόζης, συν-σκηνοθέτης της ταινίας αλλά και ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της, μαζί με τους κατοίκους του νησιού. Επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη Δονούσα όταν ήταν 19 χρονών, το 1972. Από τότε πήγαινε κάθε χρόνο, κινηματογραφώντας και φωτογραφίζοντας τους ανθρώπους και το τοπίο με μια 8άρα ή μια 16άρα κινηματογραφική μηχανή μέχρι το 1978. Όταν επέστρεψε το 1999, είχαν αλλάξει τόσα πολλά, που αποφάσισε ότι το υλικό αυτό έπρεπε να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ.

Έτσι, το 2007 πήγαν μαζί ο Γιώργος και ο Γιάννης, ο γιος του, για αυτό που θεωρούσαν ότι θα ήταν το τελικό γύρισμα του ντοκιμαντέρ, ψάχνοντας να βρουν τους ίδιους ανθρώπους από τη δεκαετία του ’70, να ανακαλέσουν τις παλιές αναμνήσεις και να δημιουργήσουν καινούργιες.
Ο θάνατος του Γιώργου το 2009 τα έφερε έτσι ώστε να ολοκληρώσει ο Γιάννης το ντοκιμαντέρ. Πήγε μόνος του στη Δονούσα τον Απρίλη του 2010, με μια μηχανή 8mm και έμεινε στην παραλία του Κέδρου σε μια σκηνή, με σκοπό να αναβιώσει την εμπειρία του πατέρα του από το ’70 και επέστρεψε όσες φορές μπορούσε, σε μια προσπάθεια να μελετήσει την εξίσωση χρόνου, χώρου, ανθρώπινης αντίληψης και συναισθημάτων που έχει ως αποτέλεσμα αυτό που ονομάζουμε αναμνήσεις.
Αυτό είναι “Ο Γιώργος του Κέδρου” ένα απολύτως προσωπικό ντοκιμαντέρ.
Γυρισμένο με όλα τα φορμά του ανεξάρτητου κινηματογραφιστή, φιλμ 8μμ, 16μμ, video BETA, miniDV, DVCPRO, HDV, DSLR HD, 4K, με γυρίσματα από το 1972 ως το 1978, το 1999 και από το 2007 ως το 2018 και χρηματοδοτημένο μόνο από μια καμπάνια crowdfunding ώστε να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωσή του, “Ο Γιώργος του Κέδρου” δεν είναι απλώς ένα ντοκιμαντέρ αλλά ένα προσωπικό ταξίδι στον χρόνο, μια μελέτη στην έννοια της μνήμης.

 
——————————————————————————————–

Ο Γιώργος Κολόζης  (1953-2009) ,

σπούδασε φωτογραφία στο School of Modern Photography (S.M.P New Jersey) και σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου Σταυράκου.  Από το 1976 έως το 1980 εργάσθηκε σε εταιρίες παραγωγής όπως οι Φίνος, Καραγιάννης, Λεφάκης και Cinetic καθώς και σε διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα κυρίως στην παραγωγή ντοκιμαντέρ (ΕΡΤ, ZDF, RAI 1, CENTRAL TV).

Κατά την περίοδο 1980-1985 παρουσίασε ως σκηνοθέτης και παραγωγός σημαντικές σειρές οικολογικών ντοκιμαντέρ όπως «Τα Βουνά της Ελλάδας» και «Τα Ποτάμια Της Ελλάδας», ενώ το 1985 ίδρυσε την εταιρία παραγωγής ΦΩΤΟΚΙΝΗΣΗ Ε.Π.Ε (PHOTOKINISIS L.T.D.) για την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την ελληνική και διεθνή αγορά. Κατά τις δεκαετίες του 1990 και 2000 συνεργαζόμενος με την ΕΡΤ Α.Ε (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3)  σκηνοθέτησε σειρές ντοκιμαντέρ όπως «Τα Μυστικά της Φύσης» (1991), «Οι Τελευταίοι Φυσικοί Παράδεισοι» (1995), «Ου Τόπος» (2001), «Αιγαίο νυν και αεί» (2002), «Με Άρωμα Γυναίκας» (2003). Σκηνοθέτησε επίσης τα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Wild Waters» (1984), «Τα Τραγούδια των Νομάδων» (1999), «Λαύριον, Τόπος εν Αττική έχων Μέταλλα» (2001), «Το Πήδημα Του Κατσαντώνη και ο Μπάρμπα Λάμπρος» (2005) και «Η Συμφωνία των Βουνών» (2007), ενώ οργάνωσε κινηματογραφικές αποστολές στα Ιμαλάϊα, στη Σαχάρα και στην Ανταρκτική και συνεργάστηκε με τηλεοπτικά κανάλια του εξωτερικού όπως RAI 1, ZDF και BBC.

Τα ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κολόζη διακατέχονται από αληθινό ενδιαφέρον για τη φύση και το περιβάλλον και ειδικά οι πρώτες σειρές των τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ του για τα βουνά και τα ποτάμια της Ελλάδας έθεσαν τα θεμέλια για το σύγχρονο οικολογικό ντοκιμαντέρ  στην Ελλάδα και μετέφεραν στη μικρή οθόνη εξαιρετικές συνθέσεις και πλάνα από τοπία και μέρη της Ελλάδας μοναδικής ομορφιάς. Το έργο του Γιώργου Κολόζη τιμήθηκε σε διεθνή φεστιβάλ ταινιών όπως EKOMEDIA, ECOFILM, Mountain Film Festival, International Travel Film Festival, Festival International Du Film Nature, Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ουκρανίας, Golden Knight IFF Russia και στην Ελλάδα με το πρώτο βραβείο ελληνικής τηλεόρασης για τη σειρά ντοκιμαντέρ Τα Μυστικά Της Φύσης (1991) και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με κρατικό βραβείο ποιότητας ως παραγωγός για την ταινία τεκμηρίωσης Η Μνήμη (2002). Το κινηματογραφικό του ντοκιμαντέρ Το Πήδημα Του Κατσαντώνη και ο Μπάρμπα Λάμπρος (2005) βραβεύθηκε με τον Αργυρό Ιππότη στο Golden Knight International Film Festival στη Ρωσία.

 
 

Παρουσίαση του βιβλίου “Από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό” του Στέφανου Σταμέλλου

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) και το Δίκτυο Μουσείων Νομού Καρδίτσας σας προσκαλούν
στην παρουσίαση του βιβλίου του Στέφανου Σταμέλλου
«Από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό, ένα οδοιπορικό στα πρώτα σύνορα της Ελλάδας»
(εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος, Αθήνα 2018)
που θα πραγματοποιηθεί
την Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022, στις 20:00 μ.μ., στο καφέ «Μύλος est. 2019» (παλιός μύλος Κολέτσου), Λ. Δημοκρατίας 1, στην Καρδίτσα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι
Φένια Λέκκα, Δρ. Ιστορίας- Μουσειολόγος (Μουσείο Πόλης Δήμου Καρδίτσας & Δίκτυο Μουσείων Νομού Καρδίτσας)
Παναγιώτης Συρούκης, αρχαιολόγος (Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας ΥΠΠΟΑ)
Παντελής Μανώλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ)
και ο συγγραφέας.
Την παρουσίαση θα συντονίσει η Κατερίνα Σταθοπούλου, φιλόλογος, μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου.
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Μαρία Μπαρμπατσάλου, δικηγόρος-θεατρολόγος.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας.
Επιμέλεια βίντεο: Βασίλης Στάθης
Συνδιοργάνωση: Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων


Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας για το 2022 του ΕΟΣΚ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας κόψαμε, φέτος αρκετά καθυστερημένα λόγω της πανδημίας, την Κυριακή 3 Απρίλη στον Προφήτη Ηλία της Φυλακτής, πάνω από την λίμνη Πλαστήρα.
Τριάντα τρία μέλη και φίλοι του ΕΟΣΚ, αψήφησαν τις σχετικές προβλέψεις για τον άστατο καιρό και βρέθηκαν στο καθιερωμένο ραντεβού μας.
Ξεκινώντας από την πλατεία της Φυλακτής, με βροχή, αέρα και νερόχιονο ξεκινάμε την πεζοπορία στο μονοπάτι Β14, που από τον παρατεταμένο χειμώνα έχει αρκετές ζημιές και χρειάζεται άμεσα η συντήρηση του, φτάνουμε στο πολύ όμορφο πλάτωμα, όπου είναι το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.
Η απίστευτη θέα στις κοντινές χιονισμένες κορφές των Αγράφων, στον Κουφόλογγο ακριβώς από πάνω μας και απέναντι στην Τέμπλα και στο Βουτσικάκι, δεν μπορεί να μην σε κάνει να νιώθεις δέος γι αυτήν την εξαιρετική ομορφιά του τοπίου, δεν μπορεί να μην να σε κάνει να νιώθεις ‘’μικρός’’ για το μεγαλείο της φύσης, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί παρά να σε θυμώνει για την καταστροφή που απεργάζονται κάποιοι στο όνομα της δήθεν ‘’πράσινης’’ ανάπτυξης, αλλά και δεν μπορεί παρά να σε πεισμώνει ακόμα περισσότερο για την προστασία της.
Μ αυτές τις σκέψεις αλλά και τις εικόνες, αρχίζει η απολαυστική κατάβαση πότε με βροχή πότε με χιόνι, προς την βρύση Κασσάνδρα, όπου μας περιμένει η πίτα μας και ο πρόεδρος του συλλόγου Παντελής Μανώλης και ο έφορος εθελοντισμού Αντώνης Παπαδάκος, μετά τις καθιερωμένες ορειβατικές ευχές και τη σύντομη ενημέρωση, κόβουν την υπέροχη σε εμφάνιση και νοστιμιά βασιλόπιτα, που ήταν προσφορά του μέλους του συλλόγου Αλέκος Ζαχαρής, με το φλουρί, που περιέχει δώρο ένα φαρμακείο βουνού, προσφορά από το κατάστημα ορειβατικών ειδών Vithopoulos Outdoor, να πέφτει στον τυχερό Νίκο. Ακολούθησε τσιπουροκατάνυξη, διασκορπισμένοι στα τρία μαγαζιά της φιλόξενης Φυλακτής.

Μεγάλη συμμετοχή στην 2η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση Φίλων των Αγράφων, στα Καμάρια Ευρυτανίας

        
       “Τα Άγραφα. Αν δεν τα έχεις δει, δεν μπορώ να στα περιγράψω”

“Τα Άγραφα. Αν δεν τα έχεις δει, δεν μπορώ να στα περιγράψω”Λόγια του Βρετανού συγγραφέα και πεζοπόρου Τιμ Σάλμον, του επι 50 χρόνια περιπατητή στα βουνά της Ελλάδος και συγγραφέα του βιβλίου Trekking in Greece, που ανακάλυψε την ομορφιά της ορεινής Ελλάδας το 1960 και την αγάπησε περισσότερο από πολλούς Έλληνες.Τα τελευταία χρόνια η καθαρότερη περιοχή της χώρας μπήκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της πρόθεσης να δημιουργηθούν αιολικές εγκαταστάσεις ακόμη και σε περιοχές Natura, και οι συνεχείς δράσεις για την αποτροπή της περιβαλλοντικής καταστροφής τους, φέρνει τους φίλους του βουνού και της φύσης να τη γνωρίσουν από κοντά.

Για τον σκοπό αυτό το τριήμερο 17-19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στα Καμάρια Ευρυτανίας η 2η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση Φίλων των Αγράφων. Μετά την περσινή πετυχημένη παρόμοια συνάντηση στο καταφύγιο Αγράφων, πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), μαζί με τον Πεζοπορικό Φυσιοδιφικό Σύλλογο Καρπενησίου και τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγράφων διοργάνωσαν την 2η συνάντηση που τείνει να γίνει θεσμός πανελλήνιας εμβέλειας χάρη στη φήμη που απέκτησαν τα Άγραφα ως τόπος ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς που απειλείται άμεσα από την ανθρώπινη ασυδοσία.

Το μικρό αυτό οροπέδιο στα Καμάρια, γέμισε με πολύχρωμα αντίσκηνα από φίλους των Αγράφων, που ήρθαν από όλη την Ελλάδα,από την Κρήτη μέχρι την Κέρκυρα και από την Μακεδονία ως την Πελοπόννησο. Αυτό που μας ένωσε όλους ήταν η κοινή αγωνία μας για την προστασία των Αγράφων.Ένα τριήμερο λοιπόν γεμάτο δράσεις, ενημέρωση και επικοινωνία. Ξεκινώντας τις εργασίες της συνάντησης ο Αντώνης Παπαδάκος, έφορος εθελοντισμού του ΕΟΣΚ καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ο πρόεδρος Παντελής Μανώλης, αναφέρθηκε στις δράσεις του συλλόγου για την ενημέρωση της ορειβατικής κοινότητας, ο έφορος μονοπατιών Αποστόλης Παντελής μίλησε για το όραμα της δημιουργίας δικτύου μονοπατιών στα Άγραφα και ο Χρήστος Φασούλας εκ μέρους του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την εγκατάσταση των αιολικών στα Άγραφα και ευχαρίστησε όλους όσοι είναι συνοδοιπόροι στον αγώνα για την προστασία τους. Στη συνέχεια χαιρέτησαν και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των φορέων που συμμετείχαν στη συνάντηση.Συγκινητικές παρουσίες ήταν η συμμετοχή τριών μελών του ΕΟΣ Άρτας που ήρθαν από την Άρτα στα Καμάρια με τα ποδήλατα, ξεκινώντας τρεις μέρες νωρίτερα, των κοριτσιών από τα Χανιά, της ομάδας ΦΥΣΗτήρες από το Ηράκλειο με το υπέροχο μήνυμα συμπαράστασης ”Μήνυμα πέμπω στ Άγραφα από τον Ψηλορείτη, λεύτερα ναναι τα βουνά σε όλον τον πλανήτη”, του κινηματογραφιστή Νίκου Ντουρλιού, με καταγωγή από Καρδίτσα, που ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για τα Άγραφα και η συμμετοχή της Αγραφιώτισσας πρωταθλήτριας βάδην Αντιγόνης Ντρισμπιώτη, που συμμετείχε στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ και την επόμενη μέρα μας γέμισε χαρά, όταν έκανε παγκόσμια ατομική επίδοση στα 10 χιλιόμετρα βάδην.Ξεχωριστό τόνο στην συνάντηση έδωσαν και οι πεζοπορίες στην ευρύτερη περιοχή, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν την άγρια ομορφιά των Αγράφων.

Φυσικά δεν έλειψε και η μουσική και η ψυχαγωγία, από το συγκρότημα ΡΟΖ ΠΕΝΕΣ, αλλά και τον Φίλιππο Καραμπά με την παραδοσιακή Αγραφιώτικη ορχήστρα του, τους οποίους ευχαριστούμε πολύ για την εθελοντική συμμετοχή τους.
Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εταιρία εξαιρετικών καφέδων Coffee Republic S.a., στην εταιρία βιολογικών προϊόντων EcoGaia Farm, και στο αρτοποιείο Ζαχαρή για τη χορηγία τους.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου, στην 3η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση Φίλων των Αγράφων, έχοντας στο νου και στην καρδιά μας, ότι τα Άγραφα μπορεί να είναι μοναχικά αλλά δεν είναι μόνα τους.

Για να δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση πατήστε εδώ

#save_agrafa


Canyoning Μουζάκι Μέγα Ρέμα

Κατάβαση στο πλαίσιο εκπαίδευσης του νέου μέλους της Ελευθερίας Σκρίμπα και εξάσκηση του Λευτέρη Κακαβά ως βοηθού.

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ


Μεγάλη Συμμετοχή στην Κοπή Πίτας 2020

 

Κοπή πίτας από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας

Με μεγάλη συμμετοχή έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, φυσικά στο βουνό όπως κάθε χρόνο, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), την Κυριακή 26 Γενάρη, στην κορυφή Προφήτης Ηλίας στην περιοχή της λίμνης Σμοκόβου.  

Ογδόντα δύο (82) μέλη και φίλοι του ΕΟΣΚ (αριθμός ρεκόρ, μεταξύ αυτών και αρκετά παιδιά), ανταποκρίθηκαν στο καθιερωμένο ραντεβού μας, κάθε αρχή του χρόνου και βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής στην πλατεία των λουτρών Σμοκόβου, από όπου θα άρχιζε η πεζοπορία μας.

Εν τω μεταξύ από το Σάββατο αρκετοί διανυκτέρευσαν στο ξενοδοχείο των λουτρών, απολαμβάνοντας τα ιαματικά λουτρά και την φιλοξενία του νέου δραστήριου προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης.

Χωριζόμαστε σε δυο ομάδες με την πιο μεγάλη να ξεκινά την πεζοπορία από τα λουτρά και μετά από τρεις ώρες φτάνει στο πλάτωμα της κορυφής, ενώ η άλλη ομάδα ακολουθήσε μια πιο εύκολη και σύντομη διαδρομή από το χωριό Λουτροπηγή.

Η συνάντηση γίνεται στην κορυφή Προφήτης Ηλίας στα 973 μέτρα, με το ομώνυμο εκκλησάκι, με εξαιρετική θέα στα γύρω βουνά των Αγράφων αλλά και στην λίμνη Σμοκόβου που είναι στα ‘’πόδια’’ μας, όπου υπάρχουν υπολείμματα από το αρχαίο τοίχος του κάστρου της Μενελαΐδος. Πιθανολογείται ότι ο οικισμός αυτός ήκμασε κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο, ενώ εικάζεται πως εδώ βρισκόταν η πρωτεύουσα των Δολόπων, η Μενελαΐς.

Ακολουθεί ξεκούραση, κέρασμα κονιάκ, τσίπουρο και λικέρ, αναμνηστικές φωτογραφίες και ανταλλαγή ευχών, καλωσόρισμα από τους συντονιστές της εκδήλωσης Αποστόλη Κηρύκο και Σοφία Μερεντίτη, σύντομοι χαιρετισμοί από τον Γιάννη Κατσαρό πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Λουτροπηγής και τον Γιώργο Ντενίση, τέως πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, ενώ σύντομες ενημερώσεις έκαναν ο Χρήστος Φασούλας, συντονιστής του Δικτύου για την Προστασία των Αγράφων,  για τις τελευταίες εξελίξεις για την επικείμενη τοποθέτηση αιολικών στα Άγραφα,  ο έφορος μονοπατιών Αποστόλης Παντελής για τα μονοπάτια των Αγράφων και το μέλος του συλλόγου Γιάννης Παπακώστας για την ιστορία της περιοχής και στο τέλος ο πρόεδρος του συλλόγου Παντελής Μανώλης, έκανε μια σύντομη αναφορά για τις δράσεις της χρονιάς και έκοψε την υπέροχη σε εμφάνιση και νοστιμιά βασιλόπιτα, που ήταν  προσφορά του μέλους του συλλόγου Αλέκου Ζαχαρή, από τον φούρνο του στα Φάρσαλα.

Στη συνέχεια αρχίζει η κατάβαση από τα ίδια μονοπάτια  με προορισμό τα λουτρά Σμοκόβου, όπου οι περισσότεροι προτιμούν μια χαλαρωτική βουτιά στην πισίνα των λουτρών και η μέρα τελειώνει στη σάλα του ξενοδοχείου Μετέωρα με κοψίδια και ντόπια τσίπουρα και κρασιά, όπου εκεί έκανε και έναν σύντομο χαιρετισμό ο Δημοσθένης Κατσής, ο νέος δραστήριος πρόεδρος  της δημοτικής επιχείρησης των λουτρών.

 

Η Βουλγάρα (1653μ.) μαζί με την Μάρτσα (1687μ.) αποτελούν έναν αξιόλογο ορεινό όγκο που ανήκει στα Ανατολικά Άγραφα και βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Μέγδοβα. Εδώ έχουν καταγραφεί, μονοπάτια που διασχίζουν τα βουνά από όλες τις κατευθύνσεις και ενώνουν τα χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες, Ρεντίνα, Λουτροπηγή, Αηδονοχώρι, Βαθύλακος, Μολόχα, Φουρνά, Κλειστός, Νεράιδα.

Τα μονοπάτια της περιοχής

Λουτρά Σμοκόβου

“Ζ13” (καλή σήμανση)

Από την πλατεία ξεκινάμε στον ασφάλτινο δρόμο πίσω από τις εγκαταστάσεις. Πριν φτάσουμε στον κεντρικό δρόμο ανεβαίνουμε σε μονοπάτι μέσα στο δάσος το μονοπάτι είναι εύκολο και σε 2,5 ώρες περίπου θα φτάσουμε στην κορυφή Προφήτης Ηλίας στα 973 μέτρα, με το ομώνυμο εκκλησάκι, όπου υπάρχουν υπολείμματα από το αρχαίο τοίχος του κάστρου της Μενελαΐδος. Πιθανολογείται ότι ο οικισμός αυτός ήκμασε κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο, και εικάζεται ότι ήταν πόλη των Δολόπων. Ανατολικά βλέπουμε τα πόδια μας την λίμνη Σμοκόβου προς την οποία κατηφορίζουμε για να φτάσουμε στο χωριό Λουτροπηγή σε περίπου 45 λεπτά.

“Ζ20” (χωρίς σήμανση)

Ανεβαίνουμε, αρχικά σε δρόμο, τις δυτικές ομαλές πλαγιές των λουτρών. στην πίσω πλευρά του υψώματος συνεχίζουμε κατηφορικά μέχρι το ρέμα το περνάμε σε στενό του σημείο. Αν τα νερά είναι πολλά χρειάζεται προσοχή. απέναντι βρίσκουμε την κεντρική άσφαλτο την οποία ακολουθούμε για λίγα μέτρα αριστερά για να μπούμε σε χωματόδρομο που θα μας φέρει στα λουτρά Σουλαντά. Οι γούρνες όπου πηγάζει το ιαματικό νερό είναι αναξιοποίητες.

Ρεντίνα

“Ζ1” (καλή σήμανση)

Από την βασίλισσα των Αγράφων , την Ρεντίνα, ξεκινά το μονοπάτι που περνά από το διάσελο Ζαχαράκη ή Ταρζάν, το πέρασμα από την Θεσσαλία στην Ευρυτανία. Συνεχίζει μέσα σε πυκνό δάσος ελάτης ανηφορίζοντας ομαλά μέχρι το Λιπούχι, θέση με εκτεταμένα υποαλπικά λιβάδια. Από εδώ ανηφορίζει μέχρι την κορυφή Βουλγάρα στα 1653 μέτρα υψόμετρο. ‘Όλη διαδρομή έχει καλή σήμανση.

Βαθύλακος

Από το χωριό Βαθύλακος ξεκινούν δυο ανηφορικά μονοπάτια προς τις κορυφές της Βουλγάρας και ένα κατηφορικό προς τα λουτρά Σουλαντά και τα Λουτρά Σμοκόβου.

“Ζ9” (αραιή σήμανση)

Από το κέντρο του χωριού ανεβαίνουμε στον Προφήτη Ηλία. Συνεχίζουμε την εκτεταμμένη πλαγιά και φτάνουμε στην θέση Πευκόφυτο, όπου και συναντάμε δάσος πεύκης. συνεχίζουμε σε δάση ελάτης μέχρι την κορυφή Κόρακας και Άνεμος για να καταλήξουμε στην κορυφή της Βουλγάρας. λίγο πριν μια παράκαμψη θα μας φέρει στην θέση Βουλγαρομνήματα όπου εικάζεται ότι είναι θαμμένος ο στρατός του Βούλγαρου βασιλιά Σαμουήλ που ηττήθηκε από τους Βυζαντινούς. Το “Ζ9” είναι μια αρκετά κουραστική ανάβαση και έχει αρκετό μήκος.

“Ζ10” (χωρίς σήμανση)

Επίσης από το κέντρο του χωριού ακολουθούμε τον δρόμο προς το ποτάμι και από εκεί περνάμε απέναντι για να διασχίσουμε, πάντα στον δασικό δρόμο,την πλαγιά. Αφήνουμε τον δρόμο και ανεβαίνουμε στους αγίους Αποστόλους, ένα ξωκκλήσι που βρίσκεται στον αυχένα, απέναντι από το χωριό. Ακολούθως ανεβαίνουμε ολόραχα στην θέση Αλαταριές και από εκει συνέχεια μέχρι την κορυφή Άνεμος όπου συναντάμε το μονοπάτι “Ζ9”.

“Ζ19” (χωρίς σήμανση)

Από το κέντρο του Βαθύλακου ακολουθούμε την ίδια διαδρομή αρχικά με το “Ζ10”. Λίγο αφού περάσουμε το ποτάμι στρίβουμε αριστερά μέσα στα έλατα και πιάνουμε μονοπάτι που θα μας φέρει στην ράχη. Κατεβαίνουμε από την άλλη μεριά και φτάνουμε σε ρεματιά με νερό τρεχούμενο. ακολουθούμε παράλληλα την αριστερή όχθη και φτάνουμε στα λουτρά Σουλαντά. Περνάμε από γεφυράκι στην απέναντι όχθη όπου βρίσκονται και οι γούρνες με το ιαματικό νερό.

Από εδώ μπορούμε να ανέβουμε στον δρόμο και να κατηφορίσουμε μέχρι την άσφαλτο. στην απέναντι μεριά βρίσκουμε το μονοπάτι που μας κατεβάζει σε ποτάμι. το περνάμε σε στενό του σημείο (αν κατεβάζει πολλά νερά είναι δύσκολο). Απέναντι ανεβαίνουμε σε δασικό δρόμο που αφήνουμε για να ανηφορίσουμε σε δάσος δρυός μέχρι την ράχη. Στην πίσω πλευρά κατεβαίνουμε αρχικά σε μονοπάτι και έπειτα σε δασικό δρόμο μέχρι τα λουτρά Σμοκόβου.

Αηδονοχώρι

Δυο μονοπάτια ξεκινούν από το χωριό, χωρίς σήμανση.

“Ζ17” (χωρίς σήμανση)

Μας φέρνει από το χωριό μέχρι το μονοπάτι “Ζ1” για κορυφή Βουλγάρας ή Ρεντίνα.

“Ζ18” (χωρίς σήμανση)

Κατεβαίνει έως τα λουτρά Σουλαντά.

Φουρνά

“Ζ25” Υπό καταγραφή είναι η ανάβαση από την νότια πλευρά της Βουλγάρας από το χωριό Φουρνά.

Κλειτσός

“Ζ24” και “Ζ6” Από το χωριό ανεβαίνουν μονοπάτια προς την Μάρτσα και την Κερασιά, κορυφή μεταξύ Μάρτσας και Βουλγάρας. Είναι υπό καταγραφή.

“Ζ26” Μεταξύ του Κλειτσού και των Φουρνών υπάρχει παραποτάμιο μονοπάτι που είναι υπό καταγραφή.

Νεράιδα

“Ζ5” (καλή σήμανση)

Μονοπάτι που ανεβαίνει από το όμορφο χωριό στον Προφήτη Ηλία και από εκεί μέσω βραχώδους, εντυπωσιακής κορυφογραμμής, στην κορυφή της Μάρτσας. κατεβαίνει στο διάσελο Τριφύλλα όπου βρίσκεται και το σπίτι του Διαβάτη, ένα αναξιοποίητο κτίσμα που προορίζονταν από τον δωρητή του, Νίκο Φλωράκη, για την ανάπαυση των ταξιδιωτών. Εδώ δόθηκε μάχη από τα παλικάρια του Καραϊσκάκη που κατανίκησε τους Τούρκους και τους συνεργάτες τους υπό τον Γιάννη Ράγκο.

Μολόχα

“Ζ2” (μέτρια σήμανση)

Από το χωριό της Μολόχας κατευθυνόμαστε νότια στον Προφήτη Ηλία, μια περιποιημένη θέση στην καρδιά του δάσους. Συνεχίζουμε ακολουθώντας την εκτεταμένη δασωμένη ράχη μέχρι το διάσελο Τσιριγκάιικα. Από εδώ παρακλάδι μας φέρνει προς τα δυτικά μέχρι την κορυφή Κερασιά. Μέχρι την κορυφή της Βουλγάρας συνεχίζουμε με ανατολική κατεύθυνση στην όμορφη κορυφογραμμή με τα αραιά έλατα.

 

  • Συνδυασμοί μονοπατιών που φτάνουν στην κορυφή της Βουλγάρας και της Μάρτσας μπορούν να σχηματίσουν πολύ ωραίες διασχίσεις
  • Όλα τα μονοπάτια που έχουν καταγραφεί είναι προσβάσιμα έστω και αν δεν έχουν σήμανση. Οι πιο έμπειροι πεζοπόροι μπορόνυ να τα εντοπίσουν με χρήση χάρτη και οι πιο αρχάριου με χρήση gps.
  • Όλες οι “έξυπνές” συσκευές κινητής τηλεφωνίας μπορούν να λειτουργήσουν ως συσκευές gps με δωρεάν “κατέβασμα” εφαρμογής. Στον ιστότοπο μας μπορείτε να “κατεβάσετε” όλα τα μονοπάτια ΕΔΩ

 

για περισσότερες φωτογραφίες εδώ: