Εκδηλώσεις
ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΒΑΣΗ 2024
Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η συμμετοχή στν ανοιξιάτικη Πανθεσσαλική Κοινή Ανάβαση 2024.
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ:
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ:
Με αφετηρία και τερματισμό το χωριό Καρίτσα Δολόπων του δήμου Λίμνης Πλαστήρα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν μια δίδυμη διαδρομή που απευθύνονταν σε όλων των δυναμικοτήτων πεζοπόρους. Η διαδρομή είχε ενδιάμεσες στάσεις στο εξωκλήσι του Σωτήρα, την Ιερά Μονή Παναγίας Πελεητής, την κορυφή Αγκώνας της Τέμπλας και το Ορειβατικό Καταφύγο Αγράφων.
Ιδιαίτερη ενημέρωση έγινε για τον κίνδυνο που διατρέχει η οροσειρά των Αγράφων όπως και πολλά άλλα ελληνικά βουνά από την λαίλαπα των αιολικών εγκαταστάσεων.
Το διήμερο 18 και 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Καζάρμας (Ζυγουρολίβαδο), του ορεινού όγκου που δεσπόζει πάνω από την λίμνηΠλαστήρα και την Αργιθέα και είναι στόχος των δήθεν επενδυτών.
Επόμενο ραντεβού των Θεσσαλικών Συλλόγων πεζοπορίας και ορειβασίας στον Κίσσαβο με διοργάνωση των συλλόγων της Λάρισας.
Πέμπτη στο Στέκι: 30 Νοεμβρίου 2023 – 18:30 / Παρουσίαση / Προβολή μίνι ντοκιμαντέρ
Την ερχόμενη Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18:30, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας, στο πλαίσιο του “Πέμπτη στο Στέκι” έχει προγραμματίσει μία παρουσίαση και μία προβολή.
Η παρουσίαση έχει τίτλο “κίνηση στο βουνό” και περιλαμβάνει βασικές αρχές κίνησης στο βουνό, χωρίς όμως να αναφέρεται στις ειδικές τεχνικές που απαιτεί το χειμερινό βουνό. Συνεπώς τεχνικές κίνησης σε ξηρό πεδίο, απαραίτητος εξοπλισμός και χρήση αυτού, τι να κάνουμε στο βουνό και ίσως το σημαντικότερο τι να μην κάνουμε στο βουνό.
Επιπλέον, θα προβληθεί ένα μίνι ντοκυμαντέρ με τίτλο “10 Days Hiking in Dolomites – Alta Via 1” (μτφρ. “10 Ημέρες Πεζοπορία στους Δολομίτες – Alta Via 1”). Η προβολή έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτά και παρουσιάζει 4 νέους ανθρώπους από τη Γερμανία, τη Σοφή, τη Λάουρα, τον Λένι και τον Βίνσεντ (κινηματογραφιστής), που αποφασίζουν να διασχίσουν το μονοπάτι Alta Via 1 των Δολομιτών στην Ιταλία, μήκους 100 χλμ, αρχές Αυγούστου του 2023. Μία ταινία του Vincent Götte.
podcast: αγώνας ορεινού τρεξίματος Argithea Mountain Race και την 25η Μαρτίου στο Πετρίλο
Ο αγώνας Argithea Mountain Race ετοιμάζεται πυρετωδώς από την αχτύπητη ομάδα στο Πετρίλο.
Ανεβήκαμε την 25η Μαρτίου στο χωριό Πετρίλο και μιλήσαμε με τους συντελεστές και άλλους κατοίκους του χωριού.
Μάθαμε ιστορίες του τόπου και αναμένουμε τον αγώνα!
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ:
ο ιστότοπος του αγώνα! https://argithearace.gr/#home
πεζοπορία αλληλεγγύης-ΟΧΙ στην καταστροφή της Οίτης!
Την Κυριακή 23 Απριλίου θα πεζοπορήσουμε με φίλους από όλη την Χώρα για την σωτηρία της Οίτης.
Αναχώρηση από Καρδίτσα στις 7:30 από την “πέτρινη Τράπεζα”.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ 6974110853
Συνάντηση στο οροπέδιο στις Βρύζες («Καταφύγιο της Οίτης»)
ώρα 10.30 το πρωί
Οι κορυφές της Οίτης Πύργος, Γρεβενό, Ξεροβούνι και τα Βαρδούσια, η Γκιώνα και ο Παρνασσός από το Πυργάκι. Από το Πυργάκι μεθοδεύεται να ξεκινάνε οι ανεμογεννήτριες του αιολικού σταθμού ΜΑΚΡΥΡΑΧΗ. Στο μεταξύ, στην ΜΠΕ που κατέθεσαν, στη Μακρυράχη τοποθετούν το ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ, σκόπιμα φυσικά για να δημιουργήσουν σύγχυση ως προς το δάσος…
“Ορειβατώντας σε Υψόμετρο”-ένα βιβλίο τσέπης που χωρά τόσο πολλά και χρήσιμα!!!
Το βιβλίο τσέπης “Ορειβατώντας σε Υψόμετρο” – εκδόσεις Broken Hill -είναι αναμφίβολα μια προσπάθεια που πετυχαίνει τον σκοπό της. Ο συγγραφέας δίνει το απόσταγμα της εμπειρίας του στα βουνά την Υφηλίου. Χαρίζει ένα εργαλείο που θα βοηθήσει νέους αλλά και παλιούς πεζοπόρους, ορειβάτες και απλούς ταξιδιώτες να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους με ασφάλεια και σωστές επιλογές. Διαβάζοντας το βιβλίο από την πρώτη στιγμή νοιώθεις την υπευθυνότητα με την οποία γράφτηκε και τον σεβασμό προς τον αγοραστή πράγμα που δεν θα ήταν αποδεκτό να μην συμβαίνει από έναν ακαδημαϊκό σαν τον Παναγιώτη. Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα αναρωτιέσαι αν έχει μείνει κάτι που δεν ειπώθηκε. Είναι ένα καλό και ίσως μοναδικό παράδειγμα συγγραφής στην ελληνική βιβλιογραφία. Με απλά, κατανοητή γλώσσα για να κατανοήσει και ο μη ειδικός διάφορες έννοιες και την σημασία τους. Γιατί συμβαίνει η νόσος του υψομέτρου, πως την προλαβαίνουμε… Τι χρειάζεται και τι όχι ένας ταξιδιώτης… Ποια πρώτη βοήθεια έχει ανάγκη ο διπλανός μας και πως θα την παράσχουμε..
Είναι ένα μικρό, μεγάλο βιβλίο!.
Αν και συνήθως οι δάσκαλοι βαθμολογούν, εδώ ας μας επιτραπεί το αντίθετο:
Αποστόλης Παντελής _πρόεδρος ΕΟΣ Καρδίτσας
φωτο από την παρουσίαση του βιβλίου στον φιλόξενο χώρο kafe pub Μύλος, Καρδίτσα
Στην Καρδίτσα θα το βρείτε στο βιβλιοπωλείο “Σελίδες”
Η σήμανση των μονοπατιών μας ως σκηνικό φωτογράφισης μόδας!
Μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη ήρθε να προστεθεί στα αμέτρητα σχόλια για την καλή ποιότητα της σήμανσης των μονοπατιών που εδώ και χρόνια κάνει πράξη ο ΕΟΣ Καρδίτσας. Η τοπική βιοτεχνία πλεκτών Vera στην νέα της συλλογή βλέπει την πινακίδα θέσης στον οικισμό Έλατο Ευρυτανίας ως καλό σκηνικό για την φωτογράφιση των προϊόντων της. Το μονοπάτι “Κ1” που δείχνει η πινακίδα είναι ένα από τα πιο περπατημένα των Αγράφων, ανεβαίνει στην κορφή Μπορλέρο-τα γόνατα του ορεινού όγκου της Κοιμωμένης των Αγράφων, περνά από τον γεωλογικό σχηματισμό Πόρτα Αγράφων και το καταφύγιο Ελατάκος για να καταλήξει στην λίμνη Πλαστήρα (Μπελοκομίτης). Έχει πλούσια ποικιλία χλωρίδας αφού διασχίζει αλπικά λιβάδια, δάση ελάτης, οξιάς, βελανιδιάς και παραποτάμια βλάστηση…
Ευχόμαστε στην βιοτεχνία Vera να έχει την ίδια και μεγαλύτερη επιτυχία με αυτήν του μονοπατιού “Κ1”!
η ωραία φωτογράφιση
και η ωραία θέα από το μονοπάτι “Κ1”
Το podcast της ανάβασης στο Μπορλέρο και εικόνες μαγικές
Ανάβαση στην κορυφή Μπορλέρο (2017m.) των Αγράφων από το μονοπάτι Κ1 με αφετηρία τον Έλατο Ευρυτανίας, πέρασμα από την Πόρτα Αγράφων, το καταφύγιο ανάγκης Ελατάκος, και τερματισμό τον Μπελοκομίτη.
Πρώτο πιλοτικό podcast του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας.
Ακούστε ΕΔΩ:
και δείτε εικόνες μαγικές ΕΔΩ:
Φανταστική πανοραμική εικόνα των Αγράφων!
Μία Πανοραμική 243 megapixel φωτογραφία των Αγράφων από το Βελούχι από τον φίλο
Kostas Kaltsas
Νέο ΔΣ, Νέο έτος, ψηλότεροι στόχοι
Όταν η παλιά χρονιά γέρνει προς το τέλος της έρχεται η ώρα του απολογισμού και των νέων στόχων. Ευχόμαστε μπροστά μας να βρούμε πολύ καλύτερα πράγματα από αυτά που αφήσαμε πίσω. Για τον ΕΟΣ Καρδίτσας κάθε αρχή του χρόνου αλλάζει μια σελίδα, με ένα νέο πρόγραμμα δράσεων που ευχόμαστε να δώσει την ευκαιρία και την στήριξη στα μέλη και τους φίλους μας να πετύχουν συλλογικά πιο ψηλούς στόχους.
Το νέο Διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΣ Καρδίτσας σας ευχαριστεί για την αυθόρμητη και δημιουργική συμμετοχή σας στην Γενική Συνέλευση. Συνεχίζουμε την βαριά κληρονομιά από την θητεία του προηγούμενου, ο ΕΟΣ Καρδίτσας έχει αποκτήσει ένα καλό όνομα στο πανελλήνιο για την σημαντική δράση και προσφορά του στα ορειβατικά πράγματα. Για το μέγεθος μας η δράση μας είναι σημαντική και πολύτιμη για τα ορεινά την περιοχή των Αγράφων.
Στόχοι της επόμενης τριετίας είναι η ενδυνάμωση του συλλόγου με περισσότερες και καλύτερες αναβάσεις, εθελοντικές και άλλες δράσεις, καθώς και παρεμβάσεις για την υπεράσπιση του ορεινού όγκου που απειλείται.
Σύντομα θα ανακοινωθούν το πρόγραμμα δράσεων του Α΄ εξαμήνου 2023, οι υποχρεώσεις που θα αναλάβουν μέλη του συλλόγου καθώς και εκδηλώσεις και δράσεις για το επόμενο διάστημα. Η συμμετοχή όλων στον σχεδιασμό και την υλοποίησή των παραπάνω είναι πολύτιμη!
Πολύκαρπος Γκίτσας – Έφορος μονοπατιών
Πάσχου Μαρία – Ταμίας
Νικολάου Παρασκευή (Βιβή) – Γενικός Γραμματέας
Μαρκαντώνη Σοφία – Συντονιστής εκδηλώσεων
Ζήσης Χρήστος – Έφορος Υλικών και καταφυγίων
Παππάς Αχιλλέας – Αντιπρόεδρος
Παντελής Αποστόλης-Πρόεδρος και Συντονιστής Δράσεων
Η μαγεία του ταξιδιού στον τόπο και τον χρόνο: “Ο Γιώργος του Κέδρου”, μετά από 43 χρόνια στο ίδιο νησί
Ένα προσωπικό ταξίδι στον χρόνο, μέσα από τις ματιές δύο γενεών κινηματογραφιστών, στο νησί της Δονούσας από τη δεκαετία του ’70 ως σήμερα.
Ο Γιώργος Κολόζης πήγε για πρώτη φορά στη Δονούσα το 1972, όταν δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τουρισμό το νησί.
Μένοντας μόνος του στην παραλία του Κέδρου, απέκτησε το προσωνύμιο “Ο Γιώργος του Κέδρου”. Ο θάνατός του το 2009, οδήγησε τον γιο του Γιάννη να συνεχίσει το έργο του, δημιουργώντας μια ιστορία στην οποία ο χρόνος αντιμετωπίζεται ως μια αναθεώρηση της παρούσας στιγμής.
“Ο Γιώργος του Κέδρου” είναι ο Γιώργος Κολόζης, συν-σκηνοθέτης της ταινίας αλλά και ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της, μαζί με τους κατοίκους του νησιού. Επισκέφτηκε για πρώτη φορά τη Δονούσα όταν ήταν 19 χρονών, το 1972. Από τότε πήγαινε κάθε χρόνο, κινηματογραφώντας και φωτογραφίζοντας τους ανθρώπους και το τοπίο με μια 8άρα ή μια 16άρα κινηματογραφική μηχανή μέχρι το 1978. Όταν επέστρεψε το 1999, είχαν αλλάξει τόσα πολλά, που αποφάσισε ότι το υλικό αυτό έπρεπε να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ.
Έτσι, το 2007 πήγαν μαζί ο Γιώργος και ο Γιάννης, ο γιος του, για αυτό που θεωρούσαν ότι θα ήταν το τελικό γύρισμα του ντοκιμαντέρ, ψάχνοντας να βρουν τους ίδιους ανθρώπους από τη δεκαετία του ’70, να ανακαλέσουν τις παλιές αναμνήσεις και να δημιουργήσουν καινούργιες.
Ο θάνατος του Γιώργου το 2009 τα έφερε έτσι ώστε να ολοκληρώσει ο Γιάννης το ντοκιμαντέρ. Πήγε μόνος του στη Δονούσα τον Απρίλη του 2010, με μια μηχανή 8mm και έμεινε στην παραλία του Κέδρου σε μια σκηνή, με σκοπό να αναβιώσει την εμπειρία του πατέρα του από το ’70 και επέστρεψε όσες φορές μπορούσε, σε μια προσπάθεια να μελετήσει την εξίσωση χρόνου, χώρου, ανθρώπινης αντίληψης και συναισθημάτων που έχει ως αποτέλεσμα αυτό που ονομάζουμε αναμνήσεις.
Αυτό είναι “Ο Γιώργος του Κέδρου” ένα απολύτως προσωπικό ντοκιμαντέρ.
Γυρισμένο με όλα τα φορμά του ανεξάρτητου κινηματογραφιστή, φιλμ 8μμ, 16μμ, video BETA, miniDV, DVCPRO, HDV, DSLR HD, 4K, με γυρίσματα από το 1972 ως το 1978, το 1999 και από το 2007 ως το 2018 και χρηματοδοτημένο μόνο από μια καμπάνια crowdfunding ώστε να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωσή του, “Ο Γιώργος του Κέδρου” δεν είναι απλώς ένα ντοκιμαντέρ αλλά ένα προσωπικό ταξίδι στον χρόνο, μια μελέτη στην έννοια της μνήμης.
Ο Γιώργος Κολόζης (1953-2009) ,
σπούδασε φωτογραφία στο School of Modern Photography (S.M.P New Jersey) και σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου Σταυράκου. Από το 1976 έως το 1980 εργάσθηκε σε εταιρίες παραγωγής όπως οι Φίνος, Καραγιάννης, Λεφάκης και Cinetic καθώς και σε διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα κυρίως στην παραγωγή ντοκιμαντέρ (ΕΡΤ, ZDF, RAI 1, CENTRAL TV).
Κατά την περίοδο 1980-1985 παρουσίασε ως σκηνοθέτης και παραγωγός σημαντικές σειρές οικολογικών ντοκιμαντέρ όπως «Τα Βουνά της Ελλάδας» και «Τα Ποτάμια Της Ελλάδας», ενώ το 1985 ίδρυσε την εταιρία παραγωγής ΦΩΤΟΚΙΝΗΣΗ Ε.Π.Ε (PHOTOKINISIS L.T.D.) για την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την ελληνική και διεθνή αγορά. Κατά τις δεκαετίες του 1990 και 2000 συνεργαζόμενος με την ΕΡΤ Α.Ε (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3) σκηνοθέτησε σειρές ντοκιμαντέρ όπως «Τα Μυστικά της Φύσης» (1991), «Οι Τελευταίοι Φυσικοί Παράδεισοι» (1995), «Ου Τόπος» (2001), «Αιγαίο νυν και αεί» (2002), «Με Άρωμα Γυναίκας» (2003). Σκηνοθέτησε επίσης τα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Wild Waters» (1984), «Τα Τραγούδια των Νομάδων» (1999), «Λαύριον, Τόπος εν Αττική έχων Μέταλλα» (2001), «Το Πήδημα Του Κατσαντώνη και ο Μπάρμπα Λάμπρος» (2005) και «Η Συμφωνία των Βουνών» (2007), ενώ οργάνωσε κινηματογραφικές αποστολές στα Ιμαλάϊα, στη Σαχάρα και στην Ανταρκτική και συνεργάστηκε με τηλεοπτικά κανάλια του εξωτερικού όπως RAI 1, ZDF και BBC.
Τα ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κολόζη διακατέχονται από αληθινό ενδιαφέρον για τη φύση και το περιβάλλον και ειδικά οι πρώτες σειρές των τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ του για τα βουνά και τα ποτάμια της Ελλάδας έθεσαν τα θεμέλια για το σύγχρονο οικολογικό ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα και μετέφεραν στη μικρή οθόνη εξαιρετικές συνθέσεις και πλάνα από τοπία και μέρη της Ελλάδας μοναδικής ομορφιάς. Το έργο του Γιώργου Κολόζη τιμήθηκε σε διεθνή φεστιβάλ ταινιών όπως EKOMEDIA, ECOFILM, Mountain Film Festival, International Travel Film Festival, Festival International Du Film Nature, Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ουκρανίας, Golden Knight IFF Russia και στην Ελλάδα με το πρώτο βραβείο ελληνικής τηλεόρασης για τη σειρά ντοκιμαντέρ Τα Μυστικά Της Φύσης (1991) και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με κρατικό βραβείο ποιότητας ως παραγωγός για την ταινία τεκμηρίωσης Η Μνήμη (2002). Το κινηματογραφικό του ντοκιμαντέρ Το Πήδημα Του Κατσαντώνη και ο Μπάρμπα Λάμπρος (2005) βραβεύθηκε με τον Αργυρό Ιππότη στο Golden Knight International Film Festival στη Ρωσία.