Πεζοπορία/Ορειβασία


Όρος Ιθώμη – Κυριακή8 Σεπτεμβρίου

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου  – Άγ. Ακάκιος-Ελληνόπυργος-Καππά

Η πεζοπορία της Κυριακής 6/9/24 του ΕΟΣ Καρδίτσας απευθύνεται σε άτομα με καλή φυσική κατάσταση για μια μέτριας δυσκολίας διαδρομή χωρίς τεχνικές δυσκολίες. Θα περπατήσουμε στο όρος Ιθώμη, στα όρια του δήμου Μουζακίου, ένας τόπος με ιστορία βαθιά μέσα στο χρόνο. Το μονοπάτι είναι πρόσφατα καταγεγραμμένο και δεν έχουν γίνει ακόμα εργασίες συντήρησης ή σήμανσης.

  • Σημείο συνάντησης για την πόλη της Καρδίτσας το νέο Δημαρχείο όπου θα γίνει σύμπτυξη σε ΙΧ και αναχώρηση στις 7πμ.
  • Συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού Άγιος Ακάκιος από όπου ξεκινά η πεζοπορία στις 8πμ.

Ο οικισμός του Αγίου Ακακίου του πρώην Δήμου Ιθώμης βρίσκετε σε υψόμετρο 320 μέτρα και έχει 254 κατοίκους (απογραφή 2011). Βρίσκεται σε απόσταση 14 χλμ. από το Μουζάκι και 24 χλμ από την Καρδίτσα.

Δείτε περισσότερα για τον οικισμό εδώ:

https://www.mouzaki.gr/index.php/dimos/diamerismata/agios-akakios

  • Μετά από περπάτημα περίπου 3 ωρών μέσα από θαμνώδεις στην αρχή και έπειτα δασωμένες πλαγιές θα φτάσουμε στο χωριό Ελληνόπυργος. Εδώ θα κάνουμε ημίωρη στάση στην πλατεία του χωριού.

Παλιά το χωριό ονομαζόταν Γόλιτσα (σλαβική λέξη=γούρνα) και Γκόπλα. Χρόνος ίδρυσης ή επανίδρυσης του Χωριού θεωρούνται τα μέσα του 14ου αι. από Σέρβους ηγεμόνα και Αρβανιτόβλαχους.

Δείτε περισσότερα για τον οικισμό εδώ:

https://www.mouzaki.gr/index.php/dimos/diamerismata/ellinopyrgos

  • Συνεχίζουμε κατηφορικά για περίπου μία ώρα σε παλιό καλντερίμι, κατεστραμμένο σε πολλά σημεία, δείγμα της τέχνης των δουλευτών της πέτρας αλλά και της εγκατάλειψης, μέχρι τον οικισμό του Καππά, στους πρόποδες του βουνού.

Η Καππά είναι ένα από τα οκτώ χωριά του Δήμου Μουζακίου στον νομό Καρδίτσας και ένα από τα 73 θεσσαλικά χωριά των Αγράφων ενώ η ιστορία του ξεκινάει από την εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Πρόκειται για ένα μικρό και γραφικό χωριουδάκι που απέχει 9 χλμ. από το Μουζάκι, 20 χλμ. από Καρδίτσα και είναι χτισμένο στην κατάληξη του ορεινού όγκου της Πίνδου, με 217 κατοίκους (απογραφή 2011).

Δείτε περισσότερα για τον οικισμό εδώ:

https://www.mouzaki.gr/index.php/dimos/diamerismata/kappa

Δείτε για τον όρο «Ιθώμη» στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.angelfire.com/ego/fanari/arhaia%20ithomi.htm

https://sites.google.com/site/fanarikarditsa/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE

Για την πεζοπορία προτείνεται μακρύ παντελόνι και πεζοπορικά υποδήματα.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για την πεζοπορία  στο τηλ: 6974110853


ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΒΑΣΗ 2024

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η συμμετοχή στν ανοιξιάτικη Πανθεσσαλική Κοινή Ανάβαση 2024.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ:

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ:

 

Με αφετηρία και τερματισμό το χωριό Καρίτσα Δολόπων του δήμου Λίμνης Πλαστήρα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν μια δίδυμη διαδρομή που απευθύνονταν σε όλων των δυναμικοτήτων πεζοπόρους. Η διαδρομή είχε ενδιάμεσες στάσεις στο εξωκλήσι του Σωτήρα, την Ιερά Μονή Παναγίας Πελεητής, την κορυφή Αγκώνας της Τέμπλας και το Ορειβατικό Καταφύγο Αγράφων.

Ιδιαίτερη ενημέρωση έγινε για τον κίνδυνο που διατρέχει η οροσειρά των Αγράφων όπως και πολλά άλλα ελληνικά βουνά από την λαίλαπα των αιολικών εγκαταστάσεων.

Το διήμερο 18 και 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Καζάρμας (Ζυγουρολίβαδο), του ορεινού όγκου που δεσπόζει πάνω από την λίμνηΠλαστήρα και την Αργιθέα και είναι στόχος των δήθεν επενδυτών.

Επόμενο ραντεβού των Θεσσαλικών Συλλόγων πεζοπορίας και ορειβασίας στον Κίσσαβο με διοργάνωση των συλλόγων της Λάρισας.


Η Πανθεσσαλική Κοινή Ανάβαση στο Σμόκοβο

Την Κυριακή 17 Δεκέμβρη πραγματοποιηθηκε η τελευταία Πανθεσσαλική Κοινή Ανάβαση για το 2023. Διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Ορειβατικό Συλλογο (ΕΟΣ) Καρδίτσας και οι δεκάδες συμμετέχοντες περπάτησαν το μονοπάτι Ζ13-Λουτροπηγή-κάστρο Μενελαΐδος-Λουτρά Σμοκόβου.

Είναι ενα μονοάτι που άναδείχτηκε από τον ΕΟΣΚ και διακρίνεται για το όμορφο φυσικό περιβάλλον, τα πυκνά δάση που διέρχεται και τα σημεία ενδιαφέροντος, δολόπεια τείχη, ξωκλήσι του Πρφήτη Ηλία με θέα στην λίμνη Σμοκόβου και φυσικά τα ιαματικά λουτρά στο τέλος της πορείας. Οι συμμετέχοντες εξήραν το έργο του συλλόγου, γεγονός που είναι σημαντικό καθώς στο τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για την ανάδειξη ορειβατικών και πεζοπορικών μονοπατιών με την συμετοχή μας έχουν προταθεί εκατοντάδες χιλιόμετρα μονοπατιών στα Θεσσαλικά Άγραφα.

Την ερχόμενη χρονιά η πρώτη Πανθεσσαλική Κοινή Ανάβαση θα πραγματοποιηθεί ξανά στα Άγραφα και συγκεκριμένα θα γίνουν δυο παράλληλες διαδρομές: μια κυλική πεζοπορική διαδρομή, Καρίτσα – Ι.Μ Παναγίας Πελεκητής – ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων – Αγ. Παρασκευή – Ράφηνα – Καρίτσα και μια τεχνική χειμερινού αλπινισμού στην Πλάκα Ευρυτανίας.

 

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ:


Η ανάβαση του ΕΟΣ Καρδίτσας στον Κόζιακα

Το πρόγραμμα του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας για το τελευταίο σαββατοκύριακο του φθινοπώρου περιλάμβανε ανάβαση στον Σμόλικα. Στην πραγματικότητα επρόκειτο να γίνει τριήμερο, συμπεριλαμβανομένης της Παρασκευής. Και γράφω επρόκειτο διότι οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την εξόρμηση στο δεύτερο ψηλότερο βουνό της χώρας μας. Παρ’ όλα αυτά, ο σύλλογος δεν πτοείται, οπότε πολύ γρήγορα προγραμματίστηκε νέα εξόρμηση χωρίς διανυκτέρευση, στον Κόζιακα των Τρικάλων

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ:

Το ραντεβού δόθηκε στις 7:00 στην παλιά πέτρινη τράπεζα, ένα σημείο αναγνωρίσιμο για τα μέλη, είτε κατοικούν στην πόλη είτε στα χωριά του νομού,  καθώς και για τους φοιτητές που φιλοξενούνται στην πόλη μας. Μοιραστήκαμε στα αυτοκίνητα και ξεκινήσαμε για το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου, όπου βρίσκεται η αρχή του μονοπατιού που θα ακολουθούσαμε για την κορυφή Χατζηπέτρος (ή Αστραπή) σε υψόμετρο 1901μ. Στη διαδρομή περάσαμε από το Μουζάκι, όπου ακολούθησε και ένας φίλος του συλλόγου από τη Λευκάδα μαζί με τον Μόγλη, ένας πανέμορφος σκύλος συνδυασμός ιρλανδέζικου σέτερ και λαμπραντόρ. Περιττό να πούμε ότι έκλεψε την παράσταση, ειδικά με τα νάζια του στα κορίτσια…

Τελευταίος έλεγχος στα σακίδια, σνακ και νερό, τα μπατόν στα χέρια και 28 ορειβάτες και ένας ανυπόμονος σκύλος στους πρόποδες του Κόζιακα με προορισμό την κορυφή. Ο καιρός, σύμφωνα με τα προγνωστικά, αναμενόταν αίθριος όμως η θερμοκρασία σχετικά χαμηλή ψηλά στο καταφύγιο. Με την πρωινή δροσιά να φαίνεται στο γρασίδι με τη μορφή των δροσοσταλίδων και με τη θερμοκρασία να δείχνει λίγο πάνω από τους 10 βαθμούς κελσίου,  ένα σύνολο από πολύχρωμες φιγούρες στα Λιβάδια Περτουλίου είναι πανέτοιμες για την πεζοπορία.

Η αρχή του μονοπατιού εύκολη για όλους, μέσα στο κωνοφόρο δάσος, χωρίς ιδιαίτερες υψομετρικές διαφορές. Σε 20 λεπτά η πρώτη στάση, για μία μικρή ανασύνταξη, όπως περιγράφουν τα ορειβατικά εγχειρίδια. Και αμέσως μετά αρχίζει η ανάβαση. Ξεκινώντας από τα 1200μ. περίπου θα φτάναμε στο καταφύγιο σε υψόμετρο 1750μ. Μονοπάτι ξεκάθαρο, με καλή σήμανση και αρκετά σημεία με θέα προς το χιονοδρομικό κέντρο. Σε όσα σημεία το  μονοπάτι ακουμπάει στην άκρη του βουνού, η θέα εκεί είναι απερίγραπτη. Όμως υπάρχουν και δύο σημεία που απαιτούν την προσοχή του ορειβάτη, για την ασφαλή διέλευσή του. Πεζοπορώντας για κάτι παραπάνω από 2 ώρες καταφθάσαμε στο ορειβατικό καταφύγιο του Κόζιακα, όπου εκτός του φιλόξενου διαχειριστή και της ομάδας του, υπήρχαν ήδη άλλοι ορειβάτες. Μία στάση ενός τετάρτου, και η ομάδα κορυφής ξανά στο μονοπάτι. Με λίγο μεγαλύτερη δυσκολία και ανάβαση διάρκειας περίπου 40 λεπτών τα μέλη του συλλόγου κατακτήσανε την κορυφή, σε υψόμετρο 1901μ. Φυσικά και ο Μόγλης! Οι απαραίτητες φωτογραφίες και βίντεο και μετά η απόλαυση της θέας. Μιας θέας που εκτείνεται σε όλο το δυτικό κάμπο της Θεσσαλίας αλλά και δυτικότερα του Κόζιακα, προς τα δασωμένα βουνά της Πίνδου. Τόσο όμορφη, που χρειάστηκε να περάσουν τουλάχιστον 45 λεπτά για να ξεκολλήσουε από την κορυφή και να κατηφορίσουμε στην επιστροφή στο καταφύγιο και την επανασύνδεση με την υπόλοιπη ομάδα για την απαραίτητη συμπλήρωση θερμίδων και αναπλήρωση υγρών ώστε να επιστρέψουμε στην αφετηρία της διαδρομής.

Η κατάβαση διήρκεσε λιγότερο όπως είναι το σύνηθες. Σε μιάμιση ώρα βρισκόμασταν και πάλι στο χώρο στάθμευσης του χιονοδρομικού κέντρου, όλοι ασφαλείς, με καθαρή τη σκέψη και μία επιπλέον εμπειρία στο καλάθι.

Τα μέλη του ΕΟΣΚ αλλά και καινούργιοι φίλοι, ολοκλήρωσαν άλλη μία εξόρμηση στα βουνά, σε εκείνα που όπως λέει ο μετρ του είδους, Τζον Μιούιρ (John Muir) ,  “τα βουνά καλούνε και εγώ πρέπει να πάω”. Για όλους εσάς, μικροί ή μεγάλοι, που σας γοητεύει η ιδέα μίας εξόρμησης στο βουνό αλλά διστάζετε, ο ΕΟΣΚ σας προσκαλεί να δοκιμάσετε μαζί του και υπόσχεται μια ευχάριστη εμπειρία, ξεγνοιασιά, επαφή με τη φύση, μία κούραση … αναζωογονητική, λερωμένα ρούχα και μικρή απόδραση από τις οθόνες.

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας

www.eoskarditsas.gr

#eosk #save_agrafa #koziakas #save_greek_mountains


Ο ορειβάτης που κατέρριψε το ρεκόρ αναρριχήσεων στο Έβερεστ

Ο Κάμι Ρίτα Σέρπα, 53 ετών, ανέβηκε στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, στα 8.849 μέτρα για 28η φορά

Ένας Νεπαλέζος ορειβάτης, ο οποίος έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ αφού αυτήν την εβδομάδα αναρριχήθηκε για 28η φορά στο Έβερεστ –τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο στον κόσμο – δήλωσε σήμερα ότι δεν σκοπεύει να κρεμάσει σύντομα τα ορειβατικά μποτάκια του.

Ο Κάμι Ρίτα Σέρπα, 53 ετών, που ανέβηκε στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, στα 8.849 μέτρα, την Τρίτη, επέστρεψε με ελικόπτερο στην Κατμαντού όπου του επιφυλάχθηκε υποδοχή ήρωα. «Αν η υγεία μου το επιτρέψει, θα συνεχίσω (την ορειβασία) και του χρόνου», είπε, περιστοιχισμένος από φίλους και συγγενείς.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα.

Ένας Βρετανός, ο Κέντον Κουλ, αναρριχήθηκε την περασμένη εβδομάδα για 17η φορά στο Έβερεστ και κατέχει το ρεκόρ αναβάσεων από αλλοδαπό ορειβάτη.

Ο Κάμι Ρίτα ανέβηκε στο Έβερεστ για πρώτη φορά το 1994 και έκτοτε πραγματοποιεί αυτόν τον άθλο κάθε χρόνο, εκτός από το 2014, το 2015 και το 2020, όταν οι αρχές είχαν κλείσει το βουνό για διάφορους λόγους.

Οι σέρπα («οδηγοί βουνού») προέρχονται κυρίως από την περιφέρεια Σολουχούμπου και είναι γνωστοί για τις ορειβατικές ικανότητές τους. Κερδίζουν τα προς το ζειν κυρίως συνοδεύοντας αλλοδαπούς στο Έβερεστ και σε άλλες κορυφές των Ιμαλαΐων.

Το Νεπάλ εξέδωσε φέτος 478 άδειες αναρρίχησης στο Έβερεστ, αριθμός ρεκόρ. Η ορειβατική περίοδος λήγει αυτόν τον μήνα, καθώς οι μουσώνες αναμένεται ότι θα πλήξουν τα Ιμαλάια και τις γύρω πεδινές περιοχές. Εκατοντάδες ορειβάτες ανέβηκαν φέτος στην κορυφή, όμως 11 από αυτούς σκοτώθηκαν και τρεις αγνοούνται.

Πηγή: https://radar.gr


Η Πανθεσσαλική Κοινή Ανάβαση στον Κίσσαβο 2023

Στα πλαίσια των κοινών ορειβατικων συναντήσεων των θεσσαλικών συλλόγων ο ΕΟΣ Λάρισας διοργάνωσε την κοινή πορεία του Μαϊου στο Κίσσαβο. Οι σύλλογοι συναντήθηκαν στη Σπηλιά και από κοινού πορεύτηκαν μέχρι το καταφύγιο και στη συνέχεια στην κορυφή Πρ. Ηλίας 1978μ.
Πάνω από 200 άτομα απο ΕΟΣ Καρδίτσας, ΕΟΣ Τρικάλων, ΣΠΟΡΤ (ΤΡΙΚΑΛΑ), ΕΟΣ Αλμυρού, ΕΟΣ Βόλου ΠΑΝΑΣ (Βόλος) Υπαίθριος Ζωή, άτομα από Φαρσαλα, ΕΟΣ Λάρισας και άλλα μεμονωμένα άτομα από Λαρισα πήραν μέρος στην Πανθεσσαλικη Συνάντηση. Στο καταφύγιο προσφέρθηκε τσαι, καφές, τσίπουρο με λουκούμι, φασολάδα και κρασάκι.
Συγχαρητήρια στον έφορο Καταφυγίου Γιάννη Ζάχο, για την υπέροχη φασολάδα και φιλοξενία, έφορο ορειβασίας Λίλια Παπαργυρη, άτομα που βοήθησαν όπως Περικλή Κοτοπουλη, Μαρία Καρδουλακη, Βασίλη Πικρό και Νίκο Ξυδουλη.
Ευχαριστούμε τους χορηγούς Καφεκοπτειο Νατάσσα Καψιωχα για τα λουκούμια, Βασίλη Πικρό για το τσίπουρο και Φούρνο Αντρέα Πασπάλιαρη για το ψωμί.
Επόμενη Πανθεσσαλικη Συνάντηση στο υπέροχο Πήλιο τον Σεπτέμβριο
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ:

Το τριήμερο του ΕΟΣΚ στο Καϊμακτσαλάν

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τριήμερη εξόρμηση του συλλόγου στο όρος Βόρα (Καϊμακτσαλάν)

 

Έγιναν αναβάσεις στην ψηλότερη κορυφή την Πρωτομαγιά, στα 2524 μέτρα υψόμετρο υπό ασθενή χιονόπτωση και αραιή συννεφιά. Την προηγουμένη έγινε ανάβαση στην κορυφή Σοκόλ (Γεράκι), στα 1825 μέτρα και πεζοπορία στον καταρράκτη Κουνουπίτσας.

Βέβαια ενδιάμεσα επισκεφτήκαμε και τα λουτρά Πόζαρ!

Δείτε φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ:


πεζοπορία αλληλεγγύης-ΟΧΙ στην καταστροφή της Οίτης!

Την Κυριακή 23 Απριλίου θα πεζοπορήσουμε με φίλους από όλη την Χώρα για την σωτηρία της Οίτης.

Αναχώρηση από Καρδίτσα στις 7:30 από την “πέτρινη Τράπεζα”.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ 6974110853

Βρύζες – Πυργάκι, επιστροφή
Συνάντηση στο οροπέδιο στις Βρύζες («Καταφύγιο της Οίτης»)
ώρα 10.30 το πρωί
Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης, σε συνεργασία με τους Ορειβατικούς Συλλόγους Λαμίας και Άμφισσας, τον Όμιλο Φίλων του Δάσους και το Σύλλογο Δρομέων Φθιώτιδας «ΤΡΑΧΙΝΑ», καθώς και τους Συλλόγους των χωριών της Οίτης: τον Επιμορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Υπαταίων «Οι Αινιάνες», τον Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Παύλιανης, τον Εκπολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Πυράς Φωκίδας, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πανουργιά Φωκίδας, τον Σύλλογο Νεοχωριτών Υπάτης, το Σύλλογο των Απανταχού Καστριωτών Παρνασσίδας, τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Όμιλο Γυναικών Καστριώτισσας Παρνασσίδας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Μαυρολιθαριτών την Ένωση Ξενοδόχων Λουτρών Υπάτης, τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Λουτρών Υπάτης (Φ.Ο.Λ.Υ.), τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Λουτρών Υπάτης «Ανεμώνες» και τον Σύλλογο Γυναικών Μεξιατών διοργανώνουμε τη Δεύτερη Πορεία Αλληλεγγύης στην Οίτη, την Κυριακή 23 Απριλίου 2023, για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών στο βουνό.
Να θυμίσουμε ότι στην Οίτη βρίσκονται στη διαδικασία αδειοδότησης πέντε συνολικά αιολικοί σταθμοί 28 ανεμογεννητριών, 180μ ύψος η κάθε μια, σε υψόμετρα από 1.700 έως 2.100 μ. Να θυμίσουμε επίσης ότι αναφερόμαστε στην Οίτη με τον Εθνικό Δρυμό, την Προστατευόμενη Περιοχή NATURA, τη Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά, στην Οίτη με την πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, το βουνό των λουλουδιών, της Βερόνικας της Οίτης, του αγριόγιδου, του χρυσαετού, του δρυοκολάπτη. Αναφερόμαστε στην Οίτη, το βουνό με τα περισσότερα και τα ομορφότερα φαράγγια στην Ελλάδα, το βουνό με τις ιαματικές πηγές, το βουνό με τα πλούσια νερά και το Γοργοπόταμο, το βουνό της Εθνικής Αντίστασης, του μυθικού Ηρακλή και της Πυράς του Ηρακλή, το βουνό που ο καθένας μπορεί να απολαύσει, ακόμα και με μονοήμερες εκδρομές, στις δεκάδες πεζοπορικές του διαδρομές, σε μια απόσταση δύο ωρών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίπλα στην Εθνική Οδό και στη σιδηροδρομική γραμμή. Η Οίτη, που οι άνθρωποί της σήμερα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για μια ήπια βιώσιμη οικοτουριστική ανάπτυξη, αυτή την ανάπτυξη που με περίσσιο τρόπο δείχνει η πορεία της Παύλιανης.
Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της Οίτης και στα 2000 μέτρα κακοποιεί το ορεινό τοπίο, υπονομεύει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στα χωριά τους, αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες.
Με αίσθημα ευθύνης καλούμε όλους τους πολίτες της χώρας, περιβαλλοντικούς φορείς και ορειβατικούς συλλόγους, να συμμετάσχουν στην ΠΟΡΕΙΑ Αλληλεγγύης για την Οίτη. Είναι χρέος ΟΛΩΝ μας να προστατεύσουμε ένα από τα σημαντικότερα φυσικά μνημεία απείρου φυσικού κάλλους της χώρας μας, τον μόνο Εθνικό Δρυμό από τους δέκα της χώρας μας, που απειλείται σήμερα από την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τα συνοδά έργα των ανεμογεννητριών.
Ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση να σταματήσουν τώρα τα σχέδια αυτά και να μην προχωρήσει αυτό το έγκλημα! Δεν φτάνουν οι γενικές διακηρύξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Εκτιμάμε ότι το αποτέλεσμα των εγκαταστάσεων με τα συνοδά τους έργα σ’ αυτά τα υψόμετρα (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες κλπ) είναι λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας».
 
 

Οι κορυφές της Οίτης Πύργος, Γρεβενό, Ξεροβούνι και τα Βαρδούσια, η Γκιώνα και ο Παρνασσός από το Πυργάκι. Από το Πυργάκι μεθοδεύεται να ξεκινάνε οι ανεμογεννήτριες του αιολικού σταθμού ΜΑΚΡΥΡΑΧΗ. Στο μεταξύ, στην ΜΠΕ που κατέθεσαν, στη Μακρυράχη τοποθετούν το ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ, σκόπιμα φυσικά για να δημιουργήσουν σύγχυση ως προς το δάσος…


Η ανάβαση στην Καζάρμα/Ζυγουρολίβαδο (1977μ.) και podcast

Ο Σύλλογος πραγματοποίησε μια ωραία ανάβαση στην κορυφή Καζάρμα την Κυριακή 19 Μαρτίου.

Ακούστε και το σχετικό podcast πατώντας ΕΔΩ:

Η διαδρομή είχε αφετηρία από τον Άγιο Νικόλαο Βλασίου και επιστροφή από τα ίδια. είναι τμήμα του μονοπατιού Β4-Καταφύγιο Αγράφων-Τέμπλα-Στρατώνας-Βουτσικάκι-Καζάρμα-Άγιος Νικόλαος Βλασίου που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ:

Περιοχή ορεινού όγκου Βουτσικάκι

 

 


Η ανάπτυξη των Αγράφων, μέσω ενός δικτύου ορειβατικών διαδρομών.

Τα τελευταία 50 χρόνια, η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών συνδέθηκε με τη διάνοιξη δρόμων. Όσο περισσότερους δρόμους είχε μια περιοχή, τόσο μεγαλύτερη ανάπτυξη – θεωρητικά – είχε. Ήρθε η ώρα να αντικαταστήσουμε αυτό το μοντέλο και να πάμε σε ένα άλλο, που θα λέει ότι όσα περισσότερα μονοπάτια έχει ο κάθε τόπος τόσο γρηγορότερα θα φτάσουμε τον στόχο της ήπιας και αειφόρας ανάπτυξης που είναι μονόδρομος για τις ορεινές περιοχές.

Στα Άγραφα έχουμε πολλούς δρόμους, που έγιναν με στόχο να βοηθήσουν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και να συγκρατήσουν τη μετανάστευση του ορεινού πληθυσμού. Στόχος που δεν επιτεύχθηκε ποτέ, γιατί έγινε αποσπασματικά και χωρίς σχέδιο. Η πληθώρα δρόμων όμως εκτός από την κατάτμηση των περιοχών και την αρνητική συμβολή στην προστασία της βιοποικιλότητας, είχε και άλλο αρνητικό αποτέλεσμα, την εγκατάλειψη των μονοπατιών, πολλά από τα οποία είναι ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, μνημεία λαϊκού πολιτισμού.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται αντιληπτό ότι τα μονοπάτια των Αγράφων, μπορούν να γίνουν η αιχμή του δόρατος για την ήπια ανάπτυξη της περιοχής, ένα μοντέλο που ακολουθείται με μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη, αλλά πλέον και στην Ελλάδα. Περιοχές που αξιοποίησαν τα μονοπάτια τους, όπως η Άνδρος, η Σίφνος, το Μαίναλον, είδαν να αυξάνεται κατακόρυφα η επισκεψιμότητα τους και να μεγαλώνει η τουριστική τους περίοδος.

Επίσης τα τελευταία χρόνια η ορεινή πεζοπορία γνωρίζει μεγάλη άνθηση και στη χώρα μας. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μεμονωμένα ή μέσω ομάδων και συλλόγων, προσπαθούν να αποδράσουν από το αστικό τοπίο σε μέρη όμορφα, μακριά από τον «πολιτισμό». Το ίδιο και Ευρωπαίοι, που παρότι έχουν στην κουλτούρα τους την ορεινή πεζοπορία, θέλουν να ξεφύγουν από τους κλασικούς προορισμούς, όπως οι Άλπεις και τα Πυρηναία, και θέλουν να βρεθούν σε πιο άγρια και ανόθευτα τοπία και τα Άγραφα είναι ιδανικά γι’ αυτό.

Στα Άγραφα είμαστε τυχεροί, γιατί εκτός του μοναδικού φυσικού κάλους του τοπίου και της πλούσιας βιοποικιλότητας, υπάρχει ένα πολύ αξιόλογο δίκτυο παλιών μονοπατιών που διατρέχουν όλη την περιοχή. Έχουμε όμως και τους ανθρώπους που χρόνια τώρα προσπαθούν να αναπτύξουν αυτό το δίκτυο και να το βγάλουν από την αφάνεια και εν μέρει το έχουν πετύχει.

Τα μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας εδώ και δεκαπέντε χρόνια, έχουν καταφέρει ήδη με την εθελοντική προσφορά τους να συντηρήσουν και να αναδείξουν ένα δίκτυο πολλών χιλιομέτρων πεζοπορικών και ορειβατικών μονοπατιών καθιστώντας τα βατά και χρηστικά, κυρίως στα Βόρεια και Ανατολικά Άγραφα. Το ίδιο και ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων, τα τελευταία χρόνια, στα Δυτικά Άγραφα. Αυτό όμως από μόνο του δεν φτάνει, αν δεν πιστέψουν στο όραμα και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά κυρίως οι εκπρόσωποι τους. Καμιά εθελοντική προσφορά δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα οργανωμένο σχέδιο-μελέτη με όραμα, στόχο και μέθοδο.

Τα τελευταία χρόνια, στην ορεινή πεζοπορία αναδεικνύεται η τάση των πολυήμερων διασχίσεων που, μαζί με εύκολες ή δύσκολες μονοήμερες πεζοπορικές διαδρομές γύρω από χωριά, είναι η βάση για την ανάπτυξη ενός δικτύου πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών.

Εδώ και αρκετό καιρό παρατηρείται αυξανόμενη κινητικότητα φορέων, αυτοδιοίκησης, συλλόγων, πολιτών και φυσιολατρών γύρω από την προστασία, ανάδειξη και βελτίωση των πεζοπορικών και ορειβατικών υποδομών της οροσειράς των Aγράφων.

Στην περιοχή δραστηριοποιούνται δυο ορειβατικοί σύλλογοι, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) και ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων (ΟΣΑ), οι οποίοι από το υστέρημα του χρόνου τους φροντίζουν τα υφιστάμενα μονοπάτια. Παράλληλα η Κοιν.Σ.Επ. «Terra Pindus» δραστηριοποιείται στη χάραξη του μεγάλου Μονοπατιού της Πίνδου «Pindus Trail», ενώ η Κοιν.Σ.Επ. «Οξυγόνο των Αγράφων» δραστηριοποιείται σε πληθώρα μονοπατιών στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι η σύμπραξη αυτών των τεσσάρων φορέων, με τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας, θα κάνει σημαντικά βήματα προς την ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού, την αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και την περαιτέρω ευαισθητοποίηση για την προστασία της οροσειράς των Αγράφων.
Για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δικτύωσης των μονοπατιών των Αγράφων, επεξεργάζονται ήδη και προτείνονται οι παρακάτω διαδρομές πολυήμερων διασχίσεων: «Το Μονοπάτι των Προσκυνητών», το «Via Agrafa», το «Pindus Trail» και το «Δίκτυο Μονοπατιών των Δυτικών Άγράφων». Οι προτεινόμενες διαδρομές, συνδέουν πεζοπορικά τις τρεις λίμνες και τα τρία μεγάλα ποτάμια της οροσειράς, δεκάδες μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού, θέσεις ιδιαίτερου φυσικού κάλους και φυσικά ενδιαιτήματα – περιοχές που χρήζουν άμεσης προστασίας.

Το Μονοπάτι των Προσκυνητών
(Pilgrims Way) – 65χλμ.

Είναι μια γραμμή διάσχισης 65 χιλιομέτρων, διάρκειας 4 ημερών, που ταυτόχρονα εξυπηρετεί και τις ανάγκες πεζοπόρων και προσκυνητών αρχάριου ή μετρίου επιπέδου, ενώ έχει και θεματικό χαρακτήρα (πολιτιστικό – θρησκευτικό). Σκοπός του είναι να συνδέσει τρία από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά μνημεία των Αγράφων.
Το μονοπάτι ξεκινάει από την Καρίτσα Δολόπων και τη Μονή Παναγίας Πελεκητής, περνάει από τη Μονή Παναγίας Σπηλιάς (Λεοντίτο) και καταλήγει στη Μονή Παναγίας Στάνας (Επινιανά). Συνδέει τις δύο λίμνες Πλαστήρα και Στεφανιάδας, ενισχύει το ρόλο του Ορειβατικού Καταφυγίου Αγράφων, περνά από θέσεις ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως τα Λιβάδια Πετρίλου και τα Λιβάδια Φουντωτού, αναδεικνύει τους ορεινούς όγκους Βουτσικάκι, Καζάρμα και Ντεληδήμι, ενώ δίνει τη δυνατότητα αύξησης των επισκεπτών πεζοπόρων στα χωριά της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Πλαστήρα, της Ανατολικής Αργιθέας και των Δυτικών Αγράφων.

Το Via Agrafa
(Ο Δρόμος των Αγράφων) – 91χλμ.

Είναι μια εξαήμερη διάσχιση 90 χιλιομέτρων, διάρκειας 6 ημερών, που συνδέει τους ορεινούς όγκους των ανατολικών Αγράφων με την πλούσια φύση τους, περνάει από τη Λίμνη Πλαστήρα με το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο και τα βόρεια Άγραφα και καταλήγει στα άγρια και δυσπρόσιτα δυτικά Άγραφα. Στην πορεία του συνδέει τα χωριά Ρεντίνα, Μολόχα, Αμάραντος, Μούχα, Βραγγιανά, Άγραφα και Επινιανά. Διασχίζει ονομαστές κορυφές όπως η Βουλγάρα, το Καπροβούνι, ο Ίταμος, το Μπορλέρο, τα Απέλινα, ο Μίχος αλλά και αλπικές ράχες, όπως το Βοϊδολίβαδο, ο Καταραχιάς, το ορεινό συγκρότημα της Κοιμωμένης των Αγράφων και το οροπέδιο της Νιάλας.

Pindus Trail
(Το Μονοπάτι της Πίνδου) – 630χλμ.

Είναι ένα μονοπάτι 630 χιλιομέτρων, που διασχίζει όλη την Πίνδο και ενώνει τους Δελφούς με τις Πρέσπες. Η αδειδοτημένη υλοποίηση έχει ξεκινήσει στη διαδρομή Δελφοί – Αρτοτίνα σε μήκος 96χλμ.. Κινείται στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου και φιλοδοξεί να την αναδείξει ως τον σημαντικότερο πεζοπορικό – ορειβατικό προορισμό στα Βαλκάνια. Στον ορεινό όγκο των Αγράφων, το Pindus Trail ως χάραξη έχει 85 χλμ., περνά από την πέτρινη γέφυρα του Μέγδοβα, την ιστορική Παλιά Βίνιανη, τον ποταμό Αγραφιώτη, το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τοπίο και το μεγάλης σημασίας μονοπάτι στο Ασπρόρεμα, τους ορεινούς όγκους Ντεληδήμι και Καράβα το ιστορικό πέτρινο γεφύρι του Τριζώλου, τα Βερούσια όρη και καταλήγει στα όρια της αρμοδιότητας του Δήμου Αργιθέας στο πέτρινο γεφύρι στο Κορακονήσι. Περνάει από τα χωριά Κερασοχώρι, Βίνιανη, Μάραθο, Καρβασαρά, Επινιανά, Λεοντίτο, Κουμπουριανά, Καρυά, Ανθηρό και Καλή Κώμη.

Δίκτυο Μονοπατιών των Δυτικών
Αγράφων και του Αχελώου – 60χλμ

Η περιοχή των Δυτικών Αγράφων συνδυά- ζει τον ορεινό όγκο της Φτέρης και τα μονοπάτια που έχει συντηρήσει ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κρεμαστών, με τις διαδρομές Τοπόλιανα – Φουσιανά – Γρανίτσα, το ανεξάρτητο παραλίμνιο μονοπάτι του Αχελώου και τις διαδρομές σύνδεσης Λεπιανά – Ραυτόπουλο – Βασιλέσι – Λιθοχώρι – Φτέρη – Βλαχοπούλα – Επινιανά, όπου μπορούν να συνδεθούν και με τις προηγούμενες τρεις διασχίσεις.

Για τα περισσότερα τμήματα σε αυτό το δίκτυο μονοπατιών, θα γίνουν προσπάθειες να λάβουν πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπορίας (ΕRA), που εκπροσωπεί περίπου 7 εκατομμύρια Ευρωπαίους πεζοπόρους, οι οποίοι είναι και οι εν δυνάμει χρήστες του δικτύου, μαζί με το ολοένα αυξανόμενο Ελληνικό κοινό.

Για να υπάρξουν εγγυημένα αποτελέσματα, χρειάζεται συντονισμός δράσεων κυρίως σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με τα παρακάτω βήματα:

  • Ανάδειξη των υπαρχόντων ορεινών μονοπατιών χαρτογράφηση, καθαρισμός, συντήρηση και σήμανση, στη βάση ενός ολοκληρωμένου δικτύου μονοπατιών.
  • Συντήρηση όλων των στοιχείων του ορεινού πολιτισμού, όπως γεφύρια, καλντερίμια, ερείπια οικισμών, ταμπούρια, ιστορικά σημεία.
  • Ανακαίνιση, συντήρηση και αναβάθμιση των ορειβατικών καταφυγίων και κυρίως κατασκευή νέων χαμηλού κόστους, στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.
  • Προωθητικές ενέργειες, για τη διαφήμιση της περιοχής και του δικτύου μονοπατιών της, όπως συμμετοχή σε θεματικές εκθέσεις του εξωτερικού, διαφήμιση στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ, δημιουργία βάσης δεδομένων για τα μονοπάτια, έκδοση πεζοπορικού οδηγού (έντυπου και ηλεκτρονικού) κλπ.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι η ανάπτυξη του δικτύου πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών, σε συνδυασμό και με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως το ορειβατικό σκι, η ορεινή ποδηλασία, η αναρρίχηση, η κατάβαση φαραγγιών (canyoning), η διάσχιση ποταμών (river trekking), η διάσχιση λιμνών και ποταμών με σκάφη (rafting-canoe-kayiak) και σε αρμονική συνύπαρξη με τις παραδοσιακές ασχολίες της υπαίθρου, όπως γεωργία μικρής κλίμακας, κτηνοτροφία, δενδροκομία, μελισσοκομία, κλπ., θα δώσουν ώθηση στην ήπια αναπτυξιακή πορεία των Άγράφων, θα βελτιώσουν το εισόδημα των κατοίκων και θα καταστήσουν την περιοχή, πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.


Μεγάλη συμμετοχή στο κάλεσμα του ΕΟΣΚ στην συμβολική πεζοπορία διαμαρτυρίας στην Καράβα

Μεγάλη συμμετοχή στο κάλεσμα που έκανε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας και το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, στην συμβολική πεζοπορία διαμαρτυρίας στην Καράβα, την Κυριακή 21 Νοέμβρη.

Φίλοι των Αγράφων, φυσιολάτρες, ορειβάτες και πεζοπόροι από όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας, 300 και πλέον τον αριθμό, ανέβηκαν στην ψηλότερη κορυφή των Αγράφων και διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αιολικού σταθμού στην κορυφογραμμή του βουνού.

Πολύ συγκινητική η αλληλεγγύη από εκατοντάδες φίλους που αρνούνται την βιομηχανοποίηση του σπάνιου αυτού τοπίου και παλεύουν για την διαφύλαξη της φύσης, της ακεραιότητας και της βιοποικιλότητας.

Για την ιστορία αναφέρουμε μαζί με τις ευχαριστίες μας, τις συλλογικότητες, φορείς και ομάδες που συμμετείχαν και στήριξαν την πεζοπορία αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων

Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων

Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων

Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών

Δήμος Αργιθέας

Δήμος Λίμνης Πλαστήρα

Περιβαλλοντική-Πολιτιστική Ομάδα ’’Οξυγόνο’’

Πεζοπορικός & Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου

Ορειβατικός Φοιτητικός-Φυσιολατρικός Ιατρικός Σύλλογος (ΟΦΙΣ)

ΕΟΣ Κατερίνης

Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος (ΑΟΣ)

ΣΕΟ Θεσσαλονίκης

ΕΟΣ Κοζάνης

Υπαίθριος Ζωή Λάρισας

Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας

Φυσιολατρικός Σύλλογος Λιτοχώρου “ΟΛΥΜΠΟΣ”

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σιδερίτης Χαλκίδας

Πεζοπορική Ομάδα Πετρίλου

Δίκτυο Φορέων και πολιτών για την προστασία του Ασπροποτάμου

Συντονιστικό Αγώνα Αγράφων

ΕΟΣ Χαλκίδας

Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης «Πρωτέας»

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη και στα αιολικά στα Άγραφα

Αναρριχητικός-Ορειβατικός Σύλλογος Λεωνιδίου

Μέχρι την 1η Δεκέμβρη είναι σε ισχύ η διαβούλευση για τους αιολικούς σταθμούς στην Καράβα.

Στο παρακάτω link υπάρχουν οδηγίες για την εγγραφή στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, καθώς και βοηθητικό υλικό από το Δίκτυο για την Προστασία των Αγράφων, για όσους θέλουν να καταθέσουν ένσταση για αυτά τα αιολικά.