Τι είναι πεζοπορία


Πεζοπορία είναι η σωματική δραστηριότητα κατά την οποία διανύουμε περπατώντας μία μεγάλη απόσταση. Μπορούμε να διακρίνουμε τρεις κατηγορίες πεζοπορίας ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας της σε απλή πεζοπορία, ορεινή πεζοπορία και ορειβασία

1.Απλή πεζοπορία

Είναι η πιο απλή μορφή πεζοπορίας. Με ελάχιστη διανυόμενη απόσταση τα 5 χιλιόμετρα δηλαδή μία με δύο ώρες, γίνεται σε έδαφος χωρίς κλίση με ελαφρύ εξοπλισμό, ο οποίος αποτελείται από αθλητικά παπούτσια ή παπούτσια (μποτάκια βουνού – trekking), ελαφρύ συμβατό ντύσιμο ανάλογα με την εποχή, και από ένα μικρό σακίδιο όπου μπορείτε να έχετε λίγο νερό και πρόχειρη τροφή. Είναι το είδος της πεζοπορίας που είναι προσιτό στον καθένα, αρκεί ναείναι καλά στην υγεία του. Η απλή πεζοπορία μπορεί να γίνει οπουδήποτε υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον, σ’ ένα δάσος, σ’ ένα βουνό, δίπλα στην θάλασσα.

Το κύριο χαρακτηριστικό των διαδρομών είναι ότι γίνονται σε ομαλό έδαφος και δεν έχουν μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Η απλή πεζοπορία αποτελεί μία άριστη σωματική δραστηριότητα.

2.Ορεινή πεζοπορία

Αποτελεί το δεύτερο σκαλοπάτι της πεζοπορίας. Εδώ η απόσταση των 15 -20 χιλιομέτρων και οι 5 – 8 ώρες πορείας αποτελούν τον κανόνα, αλλά τα χιλιόμετρα σε σχέση με τις ώρες χάνουν λίγο την αξία τους, διότι το έδαφος είναι ορεινό και μπορεί να παρουσιάζει δυσκολίες, με αποτέλεσμα να διανύονται λίγα χιλιόμετρα ανά ώρα. Στατιστικά έχει διαπιστωθεί ότι η μέση ωριαία ταχύτητα είναι 3-4χλμ/ώρα. Ο εξοπλισμός είναι εξειδικευμένος και ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο επιβάλλεται να είναι ο κατάλληλος. Τα βασικά χαρακτηριστικά της ορεινής πεζοπορίας είναι η υψομετρική διαφορά, μπορεί να φτάσει τα 500 με 600μέτρα και σε υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα τα άτομα που μπορούν να πάρουν μέρος σε ορεινή πεζοπορία θα πρέπει να έχουν κάνει ήδη απλές πεζοπορίες και να είναι ικανά να αντιμετωπίσουν πιθανές δυσκολίες.

3.Ορειβασία

Η ορειβασία αποτελεί την πλέον δύσκολη μορφή πεζοπορίας. Συνήθης στόχος της ορειβασίας είναι η κατάκτηση κάποιας βουνοκορφής. Η μέση ταχύτητα είναι 2 – 3 χιλ/ώρα. Τα 300 μέτρα υψομετρικής μπορεί να διανυθούν σε μία ώρα και τα 1000 μέτρα σε 4 ώρες. Μία συνηθισμένη ορειβατική ανάβαση διαρκεί 7 με 10 ώρες μαζί με την επιστροφή.  Όταν το πεδίο είναι παγωμένο χρειάζεται ειδικός χειμερινός εξοπλισμός (κραμπόν, πιολέ) και καλή γνώση του χειρισμού τους..