Ενημέρωση


“Έφυγε”, ο παλαίμαχος ορειβάτης Δημήτρης Κουσιάς

Πριν από λίγες μέρες ”έφυγε” πλήρης ημερών, ο παλαίμαχος ορειβάτης Δημήτρης Κουσιάς, επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), ο οποίος έχει  ανέβει σε όλες τις κορφές της Ελλάδας αλλά και σε πολλές  ψηλές κορφές των βουνών του κόσμου, που η ζωή του ήταν γεμάτη εμπειρίες από αυτές  τις αναβάσεις.

 Ο Δημήτρης Κουσιάς ήταν ο πρώτος ορειβάτης της Καρδίτσας που ανέβηκε σε ψηλές κορφές του εξωτερικού, αλλά αυτό που τον ξεχώριζε δεν ήταν μόνο η ορειβατική του δεινότητα αλλά η απλότητα και ευθύτητα του χαρακτήρα του, η απουσία οποιασδήποτε κομπορρημοσύνης για τα κατορθώματα του και κυρίως η ευγένεια του, το ήθος του και το μεγαλείο της ψυχής του.

 Ήταν για μας φίλος αλλά και δάσκαλος, ήταν μεγάλη τιμή για τον σύλλογο μας που είχε έναν σπουδαίο ορειβάτη αλλά προπαντός έναν σπουδαίο άνθρωπο για μέλος του, και γι αυτό  με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου πριν λίγα χρόνια σε μια λιτή εκδήλωση, τον ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρο του ΕΟΣΚ, αναγνωρίζοντας το ήθος του και την πολύτιμη προσφορά του στην ορειβατική κοινότητα και τον σύλλογο.

Ας είναι ελαφρύ το Αγραφιώτικο χώμα που σε σκεπάζει φίλε Δημήτρη…

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Δημήτρης Κουσιάς γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1931 στο ημιορεινό Μοσχάτο του Νομού Καρδίτσας, στους πρόποδες των Αγράφων. Κατά την παιδική του ηλικία σπανίως τα πόδια του πατούσαν σε επίπεδη επιφάνια. Γι’ αυτό οι ανηφόρες και οι κατηφόρες του ορεινού τοπίου θα είναι αυτό που θα αναζητεί στην ζωή του.

Οι γονείς του ήταν αμπελουργοί και ζούσαν καθημερινά τον μόχθο του αγροτικού βίου και έτσι απέτρεψαν τον μικρό Δημήτρη να ασχοληθεί με την γεωργία και τον προωθούσαν στον τεχνικό τομέα στον οποίο έδειχνε ιδιαίτερες δεξιότητες.

Ακολούθησε το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου στην αρχή και εξειδικεύτηκε ως ηλεκτρονικός μετά, αλλά μεγάλο ενδιαφέρον ανέπτυξε για την τέχνη της φωτογραφίας, χάρη στην οποία κέρδιζε τα πρώτα του μεροκάματα.

Ο φακός συνόδευε πάντα τον Δημήτρη στις ορειβατικές εξορμήσεις δημιουργώντας πλούσιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό έργο.

Το 1960 εγκαταστάθηκε στην Ιταλία για επαγγελματικούς λόγους. Έζησε στο Τορίνο, μια πόλη στους πρόποδες των Άλπειων και η έλξη των απότομων κορυφών τον οδήγησε να γραφτεί ως μέλος στον Ιταλικό Ορειβατικό Σύλλογο του Τορίνο το 1972.

Όπως σε κάθε αρχή τα πράγματα ήταν δύσκολα. Πράγματι οι Ιταλοί ορειβάτες αντιμετώπιζαν με δυσπιστία τον Έλληνα Δημήτρη,  αλλά η τακτική συμμετοχή στις εκδρομές και η ανάδειξη του πάθους και των δεξιοτήτων του γρήγορα άλλαξαν το κλίμα που επικρατούσε στο σύλλογο. Έτσι άρχισε μια έντονη ορειβατική δραστηριότητα που έφερε τον Δημήτρη να κατακτάει, την δεκαετία του ’70 πολλές κορυφές ύψους άνω των 4000 μέτρων όπως: Ρότσια Νέρα, Γκράν Παραντίζο,  Κάστορε, Νάζο ντέλ Λύσκαμ, και τις κορυφές του Μόντε Ρόζα.

Παράλληλα τα καλοκαίρια στην Ελλάδα παρότρυνε τους φίλους του να οργανώσουν μια ορειβατική ομάδα η οποία είχε, κατά την ίδια δεκαετία, εξίσου αξιόλογη δραστηριότητα στα ελληνικά βουνά.

Οι δύο παράλληλοι δρόμοι συναντήθηκαν για  πρώτη φορά το 1981, όταν ομάδα του Ιταλικού Ορειβατικού Συλλόγου του Τορίνο συμμετείχε σε μία ανάβαση στον Όλυμπο, οργανωμένη από την ορειβατική ομάδα του Μορφωτικού Συλλόγου Μοσχάτου Καρδίτσας.

Ένα χρόνο μετά ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης ειδοποιήθηκε από τον Δημήτρη σχετικά με την εξόρμηση που διοργάνωνε ο  Ιταλικός Ορειβατικός Σύλλογος του Τορίνο στην ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης (Λευκό Όρος ή Mont Blanc ύψους 4810 μ.) και μια ομάδα ορειβατών του Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης και συμμετείχε με επιτυχία στην αποστολή.

Οι κορυφές των Άλπεων, όπως και οι ελληνικές κορυφές είναι ατελείωτες και πανέμορφες και απασχόλησαν τον Δημήτρη για πολλά χρόνια και έτσι η αναζήτηση νέων ορειβατικών προκλήσεων ήρθε με την νέα χιλιετία: το 2001 σε ηλικία 70 ετών ανέβηκε στην υψηλότερη κορυφή της αφρικάνικης ηπείρου, το Κιλιμάντζαρο με ύψος 5850 μ και το 2002 στις κορυφές Κιμποράτσο (6310 μ)  και Κοτοπάξι (5897) της οροσειράς των Άνδεων στην Λατινική Αμερική.

Με το πέρας της ηλικίας μειώνεται κατά συνέπεια το υψόμετρο στο οποίο μπορεί να ανέβει κανείς, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την γοητεία της ορειβασίας και αυτό ο Δημήτρης, μας το επιβεβαίωσε με την εξόρμηση στα Ιμαλάϊα ( Trekking στο Νεπάλ) το 2003, αλλά ιδίως με τις αποστολές στους παγετώνες της  Παταγονίας το 2004 και της Ισλανδίας το 2006, όπου επικρατούν συνθήκες μεγάλου υψομέτρου από το επίπεδο της θάλασσας.

Τελευταίο του ταξίδι στην Κίνα το 2010 (σε ηλικία 79 ετών!!), όπου περπάτησε τα μονοπάτια του Βόρειου Θιβέτ και έζησε την μοναδική εμπειρία της ανάβασης 1500 μέτρων υψομετρικής διαφοράς με συνεχόμενα πέτρινα σκαλοπάτια.

Η πορεία της ζωής του ορειβάτη Δημήτρη Κουσιά μας διδάσκει, ότι η ορειβασία δεν είναι απλά ένα άθλημα για την κατάκτηση κορυφών, αλλά ένας τρόπος ζωής με τον οποίο ο άνθρωπος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την φύση και τις εικόνες της, με τους πολιτισμούς, τα χρώματα, τις μουσικές και ό, τι άλλο στολίζει τον όμορφο πλανήτη μας.


save_agrafa

Στα Άγραφα, σχεδιάζεται περιβαλλοντικό έγκλημα και επιβάλλεται να το παρεμποδίσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα.

Μέχρι τις 4 Φλεβάρη, είναι η καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο για τους δυο αιολικούς σταθμούς στα Άγραφα, ήτοι για τους ΑΣΠΗΕ: ΜΙΧΟΣ-ΒΟΪΔΟΛΙΒΑΔΟ-ΑΠΕΛΙΝΑ και  ΓΡΑΜΜΕΝΗ-ΤΟΥΡΛΑ-ΚΑΡΝΟΠΙ.

Είναι μια σημαντική κατάκτηση του κινήματος ενάντια στις καταστροφικές επενδύσεις στα Άγραφα, είναι η εξέλιξη των εκατοντάδων παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων για το προφανές, για την ακύρωση των προηγούμενων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), και για την υποχρέωση διαβούλευσης των νέων ΜΠΕ, για να έχουν δηλαδή λόγο οι τοπικές κοινωνίες αλλά και οι φορείς τους για τις επικείμενες επεμβάσεις στην περιοχή τους.

Τώρα είναι η ώρα ευθύνης για τον κάθε έναν και κάθε μία από μας, που αγαπάει και θέλει να προστατεύσει αυτόν τον υπέροχο και άγριο τόπο, είναι η ώρα που κάθε πολίτης αλλά και συλλογικότητα, σωματείο και φορέας να κάνουμε αυτό που πρέπει.

Συμμετέχουμε όλοι στην διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο και συμπληρώνουμε το ειδικό έντυπο (Δ11) με τις αντιρρήσεις μας. Στον επόμενο σύνδεσμο ακολουθούν οδηγίες για την εγγραφή στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, https://drive.google.com/…/1eXLsOHLoxy…/view Στους επόμενους δυο συνδέσμους έχουν ανέβει έτοιμα, προσυμπληρωμένα έντυπα Δ11 σε μορφή Word (ένα για κάθε έργο), προκειμένου ο κάθε ενδιαφερόμενος να χρειάζεται να συμπληρώσει μόνο τα στοιχεία του και να τα σώσει ως PDF προκειμένου να συμμετάσχει στη διαβούλευση. https://drive.google.com/…/1l_bW Άγραφα – Διαβούλευση (Περίληψη) – Google Drive Στον πρώτο σύνδεσμο έχει τις αναλυτικές παρατηρήσεις για τις νέες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και για τις Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις (ΕΟΑ), από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, ενώ στον δεύτερο σύνδεσμο έχει περίληψη αυτών των παρατηρήσεων. Επιλέγει ο καθένας όποιο κείμενο θέλει ή κάνει το δικό του κείμενο για το Δ11. ΠΡΟΣΟΧΗ: Για κάθε έργο υποβάλλουμε ξεχωριστό Δ11

#save_agrafa

 

Αιολικά πάρκα. του Σταμάτη Σεκλιζιώτη

Mια εξαιρετική ανάρτηση στο Facebook

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙ ΤΟΥ “ΤΟΠΙΟΥ”

Μια σειρά από αντιδράσεις, δείχνουν ότι αυτή την σχέση (την ασύμβατη….) μεταξύ Αιολικών πάρκων και Τοπίου Ιδιαίτερου φασικού κάλλους, είναι δύσκολο να την αντιληφθεί ο πολύς κόσμος, ακόμη και κόσμος ο οποίος υποτίθεται ότι αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα…
Υπάρχει βέβαια και η μερίδα εκείνη που αντιλαμβάνεται μεν την ύπαρξη του «ασύμβατου» αλλά προτιμά να το αποδέχεται ως αναγκαιότητα στο όνομα της «επένδυσης»…!! (για ευνόητους λόγους)…, κάνοντας όμως χρήση επιχειρημάτων που δεν ευσταθούν και θα ήταν καλύτερα να μην το επιχειρεί.


ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ

Η πίεση είναι μεγάλη μέσω των επιχειρηματικών λόμπι προς την ΕΕ και προς τις Κυβερνήσεις των κρατών μελών, για την προώθηση των ΑΠΕ με αιχμή του δόρατος την Αιολική Ενέργεια σε θάλασσα και στεριά. Μόνο που όλα προωθούνται προτιμησιακά, χωρίς διάκριση και εξαιρετικά επιθετικά εις βάρος του φυσικού χώρου. Δεν είναι όλοι οι Τόποι κατάλληλοι για Αιολικά Πάρκα και αυτό δεν θέλουν να το κατανοήσουν οι επενδυτές ούτε και οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην ΕΕ…. Αντίθετα δείχνουν να ευνοούν κάποιες καταστάσεις οι οποίες έχουν την άνεση και τον τρόπο να ασκούν πιέσεις και να επιβάλλουν τις δικές τους “πολιτικές” στην πολιτική…

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ,

(ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ……!!!!)

Το πρόβλημα είναι ότι τα κριτήρια χωροθέτησης στον Ευρωπαϊκό χώρο δεν εξυπηρετούν το περιβάλλον, διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, ενώ όπου εφαρμόζονται, εφαρμόζονται ανεπαρκώς ή παραβιάζονται, συχνά εν γνώσει και με την ανοχή των Υπηρεσιών έγκρισης αγνοώντας προκλητικά την παράμετρο Τοπίο (πλην ίσως των Βρετανών και κάποιων ακόμα που θεωρούν το Τοπίο ως αναντικατάστατο “φυσικό πόρο”..). Ως παράδειγμα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε για τις επιπτώσεις στο ακουστικό περιβάλλον (ηχητική ρύπανση) π.χ. την επιτρεπόμενη απόσταση ανεμογεννήτριας από κατοικημένη περιοχή η οποία στον ευρωπαϊκό χώρο κυμαίνεται από περίπου 500 μ (… στην Ελλάδα) μέχρι 2 χιλιόμετρα (Νορβηγία…).

Ιδιαίτερα για το Τοπίο, οι αναφορές στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) οι οποίες συνεχίζουν “σκανδαλωδώς” να εκπονούνται από μελετητές της επιλογής του Επενδυτή, είναι αναφορές «επιφανειακές», σκόπιμα «ελλιπείς», «δευτερεύουσες» έως και «απαρατήρητες» μέσα σε εκατοντάδες σελίδες μελετών περιττού λίπους…. (οι ΜΠΕ, εγκρίνονται «αβασάνιστα» με συνοπτικές διαδικασίες, με κάποιες τυπικές παρατηρήσεις “για τα μάτια” και χωρίς «αυστηρές» αναπροσαρμογές)..

Αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους:

(1) επειδή δεν υπάρχουν ή αποφεύγεται να υπάρχουν και να επιβάλλονται Προδιαγραφές & Χωροταξικές απαιτήσεις αξιολόγησης του Τοπίου «υποδοχέα» του Αιολικού Πάρκου (γνωστές ως Landscape Evaluation Studies),

(2) επειδή η μεγαλύτερη ευαισθησία των πολιτών αφορά την αισθητική και την αυθεντικότητα του τοπίου με έντονους τους συναισθηματικούς δεσμούς προς αυτό (π.χ. ελληνικά ορεινά τοπία εξαίρετου φυσικού κάλλους, Εθνικοί Δρυμοί, Βιότοποι, Σπάνιες Κορυφογραμμές «γλυπτά της φύσης» και skylines…, Ιστορικοί τόποι, κλπ), και

3) επενδυτές, μελετητές και χρηματοδότες δύσκολα αποφασίζουν ή μάλλον δεν αποφασίζουν να αναλάβουν το ρίσκο απόρριψης έργων λόγω μη συμβατότητας της επένδυσης με το «Τοπίο υποδοχής»… Στη χώρα μας ποτέ δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο….

Ας μην γελιόμαστε, το Τοπίο δεν τους ενδιαφέρει και δεν τους συγκινεί, απλά γιατί δεν υπάρχει επαρκής (έως μηδενική παιδεία) γύρω από το Τοπίο μεγάλης κλίμακας (Natural Landscapes….) στους χώρους εκπαίδευσης, της διοίκησης, των περισσότερων μελετητών και των επενδυτών…..

Σαφώς υπάρχει σύγκρουση μεταξύ φυσικού «χώρου υποδοχής» των Αιολικών Πάρκων και της «Αισθητικής του Τοπίου» η οποία όμως «συνεχής τριβή» για τον Ελληνικό χώρο επιβάλλεται να παραδεχτούμε ότι εμφανίζεται πιο έντονη, πιο συχνή και ιδιαίτερα επικίνδυνη για το φυσικό περιβάλλον του τόπου, όταν οι επενδύσεις του είδους και οι νοοτροπίες τους καταλήγουν να γίνονται όλο και πιο «επιθετικές», λόγω του οικονομικού ενδιαφέροντος, του κατάλληλου ανάγλυφου της χώρας που τις εξυπηρετεί «ανεμολογικά», αλλά και από την άλλη πλευρά (σε αντιπαράθεση) της μεγάλης πυκνότητας και ποικιλότητας τοποθεσιών και οικοσυστημάτων εξαίρετου φυσικού κάλλους και σπανιότητας (η μία κοντά ή δίπλα στην άλλη…), της μεγάλης διασποράς παραδοσιακών οικισμών, αγροκτηνοτροφικών και αγροτουριστικών δραστηριοτήτων και υποδομών αναψυχής.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΧΩΡΟΣ

Η Χώρα μας δεν χαρακτηρίζεται από περίσσεια γήινων πόρων και απεριόριστων εκτάσεων ελεύθερων από άλλες οικονομικές δραστηριότητες και από προστατευόμενα τοπία, ώστε να υπάρχει και μπόλικος διαθέσιμος χώρος εγκατάστασης Αιολικών πάρκων, γεγονός που κάνει την σύγκρουση ακόμη πιο αισθητή (έως σκληρή…), την δε ανάγκη για χωροταξική προσέγγιση ακόμα πιο προσεκτική έως ιδιαίτερα αυστηρή. Η σύγκρουση αυτή όσο αφορά την κοινωνία των πολιτών, είναι ήδη εμφανής και δικαιολογημένη. Αντίθετα, η χωροταξική πολιτική και οι μεθοδεύσεις της πολιτείας, αν κρίνει κανείς από τις μαζικές αδειοδοτήσεις Αιολικών Πάρκων σε ευαίσθητες περιοχές και τον τρόπο έγκρισης των μελετών, κρίνονται νεφελώδεις έως περιβαλλοντικά επιζήμιες. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό η διασπορά των Αιολικών πάρκων να γίνεται μέσα από «τυπικές», ελλιπέστατες και κατακριτέες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και προχειρότητες χωροθέτησης.

ΜΕΓΑΛΟΙ ΟΙΚΟΙ, ΙΣΧΥΡΑ ΛΟΜΠΙ….!!!!

Μεταξύ όλων των γνωστών ΑΠΕ δεν είναι τυχαίο που η Αιολική Ενέργεια καταλαμβάνει μερίδιο πάνω από το 50% στον Ευρωπαϊκό χώρο με αυξητική τάση. Από τις 10 κορυφαίες βιομηχανίες Αιολικού Εξοπλισμού παγκοσμίως (ανεμογεννήτριες) οι μισές είναι Γερμανικών συμφερόντων με ναυαρχίδα την Siemens (βλ. Siemens & Gamesa) και την Δανική Vestas η οποία δραστηριοποιείται σε πάνω από 35 χώρες. Ας σημειώσουμε ότι η Siemens παράγει και σε δανικό έδαφος ανταλλακτικά ανεμογεννητριών. Οι υπόλοιπες από τις 10, είναι κυρίως Κινεζικών συμφερόντων και μία Αμερικανική που δραστηριοποιούνται στην Ασία και την Αμερικανική ήπειρο.

Το συνολικό ύψος επένδυσης στην Αιολική Ενέργεια για το 2017 στην Ευρώπη έχει αγγίξει τα 51,2 δις € (Πηγή: WindEurope) και περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις Αιολικών πάρκων, επαναχρηματοδοτήσεις, συγχωνεύσεις, κλπ. Στον ενεργειακό τομέα πρόκειται για την υπ’ αριθμό ένα επένδυση στον Ευρωπαϊκό χώρο. Σε ότι πάντως αφορά τα νέα Αιολικά πάρκα οι επενδύσεις εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με το 2016 κατά 19%…!!

Το ύψος των επενδύσεων προδίδει και τον χαρακτήρα των πιέσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τους ενδιαφερόμενους οίκους, ενώ τα Ευρωπαϊκά όργανα με τη σειρά τους σύμφωνα με τις πολιτικές που επιβάλλουν, φαίνεται να ενδίδουν στις εν λόγω πιέσεις.

ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ…

Για τους παραπάνω λόγους, η προστασία του Τοπίου και ιδιαίτερα του σπάνιου σε αισθητική ποιότητα μοναδικού Ελληνικού Τοπίου γίνεται ακόμα πιο επιτακτική αν και ιδιαίτερα δύσκολη απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους.

Η επανάπαυση των τοπικών κοινωνιών των πολιτών, η μη ευαισθητοποίηση των διοικήσεων Τοπικών και κεντρικής Κυβέρνησης, η απουσία της Επιστημονικής Κοινότητας, η απουσία της εκ θεμελίων μεταρρύθμισης του θεσμικού πλαισίου που διέπει την διαδικασία Προδιαγραφή- Ανεξάρτητος Μελετητής- Μελέτη- Διαβούλευση-Έγκριση-Αποφάσεις Περιβαλλοντικών όρων και η μη επιμόρφωση των Υπηρεσιών ελέγχου, όλο και θα συμβάλλουν στην ήττα και στη συρρίκνωση του φυσικού μας χώρου…

Σ. Σεκλιζιώτης*

*


Να αποσυρθεί το Αντι-Περιβαλλοντικό Νoμοσχέδιο Withdrawal of the Anti-Environmental Bill

Πάνω από πενήντα συλλογικότητες, μεταξύ αυτών και ο ΕΟΣΚ σας καλούμε να υπογράψετε ενάντια στο νέο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΝ, εν μέσω πανδημίας και με ανεπαρκέστατη διαβούλευση.
Υπογράφουμε και το διαδίδουμε με κάθε μέσο, η συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.
Σας περιμένουμε όλους, σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανένας.

http://chng.it/dBX8Y9hm


Τα Άγραφα επί χάρτου

Τα   Άγραφα   επί   «χάρτου»…

Αυτά τα βουνά θέλουν να καταστρέψουν στο όνομα της” πράσινης αναπτυξης”. Ο ΕΟΣ Καρδίτσας συμμετέχει ενεργά στο κίνημα #save_agrfa.

Δείτε επίσης ” Δικτυο φορέων και πολιτών για την προστασία τωνΑγραφων


Μιχάλης Τσουκιάς, ο πρωτοπόρος των βουνών

Ο Μιχάλης Τσουκιάς, που «έφυγε» την Τρίτη το πρωί για την πιο ψηλή κορυφή, προσβεβλημένος από τον κορονοιό, δεν ήταν απλώς ένας από τους πρώτους Έλληνες ορειβάτες. Ήταν θεμελιωτής του ορειβατικού εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα και πρωτοπόρος των υπαίθριων δραστηριοτήτων, δημιουργώντας με τον φίλο και σχοινοσύντροφό του Χρήστο Λάμπρη την Trekking Hellas. «Ήταν δάσκαλός μου τη δεκαετία του ’80, όταν ξεκίνησα ορειβασία. Εκείνος μου έβαλε την ιδέα να ζω από αυτό που αγαπάω και εκείνος δημιούργησε το εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να μπορέσουμε όλοι να γίνουμε επαγγελματίες. Δυστυχώς, δεν πρόλαβα να του πω ευχαριστώ», λέει ο αναρριχητής Άρης Θεοδωρόπουλος. «Χάρη στο δικό του όραμα εξελίχθηκαν τα ορειβατικά πράγματα στην Ελλάδα», λέει ο οδηγός βουνού Μιχάλης Βασιλείου. «Η Trekking ήταν τόσο τολμηρό εγχείρημα. Το έκανε από το μηδέν, όταν στην Ελλάδα δεν ήταν καν ιδέα. Και στο ελληνικό Camel Trophy που διοργάνωνε, μπροστά ήταν».

Θυμάμαι πόσο είχα εντυπωσιαστεί σε μια κουβέντα μας. Ντόμπρος, μιλούσε έξω από τα δόντια: για την οικογένεια που με την υπερπροστασία της αποξενώνει τα παιδιά από τη φύση, για τον τύπο μάνας που θεωρεί τη λάσπη βρομιά, για το κράτος που δεν καλλιεργεί το σχετικό κλίμα στα σχολεία. Υπέρμαχος της ζωής στη φύση –ο ίδιος ζούσε στο Κοτύλιο Αρκαδίας–, ήθελε να διαπλάσει φυσιολατρικές συνειδήσεις και ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων δρομολογούσε σχετικές δράσεις.

Ο πολύπειρος ορειβάτης είχε στο ενεργητικό του πλήθος αποστολών ως αρχηγός, με κορυφαία την πρώτη ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια, το 1985, όπου σκοτώθηκαν δύο σύντροφοί του, ενώ ο ίδιος κατάφερε να σώσει έναν, τον Χρήστο Λάμπρη. Άλλοι θυμούνται το 1989, τις δοκιμαστικές καταβάσεις στο ποτάμι του Νέστου με φουσκωτό θαλάσσης, άλλοι τις πρωτιές που έφερε στην Ελλάδα. Ο Μιχάλης Βασιλείου, πάλι, θυμάται: «Ήταν και μαέστρος στον πάγο και καλός άνθρωπος. Έξω καρδιά και με λεπτό χιούμορ. Ήταν της περιπέτειας. Ό,τι κι αν συνέβαινε, δεν έχανε το κουράγιο του. Απίστευτα γερός και ανθεκτικός. Δεν καταλάβαινε απο κακουχίες. Πάντα με σοφία και σεβασμό προς τη φύση. Κι ό,τι έκανε το έκανε καλά. Μέχρι που τον είχα πετύχει μια μέρα να ’χει λύσει τη μηχανή από ένα Land Rover και να την περιεργάζεται – την ξανάδεσε και όλα καλά. Τι Αμαζόνιους, τι Ανταρκτικές. Δεν μούχλιαζε με τίποτα. Από αυτόν δεν το περιμέναμε να φύγει έτσι».

ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ


Ορειβασία και πρόγνωση καιρου

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα όταν ετοιμαζόμαστε για μια ορειβατική εξόρμηση είναι τι καιρό θα κάνει. Είμαστε τυχεροί που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλοί ιστότοποι με ικανοποιητική πρόβλεψη.

Σχεδόν όλοι οι ιστότοποι έχουν παραπομπή σε πρόγνωση καιρού. Στον ιστότοπο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας θα βρείτε πρόγνωση καιρού για διάφορα μέρη του νομού Καρδίτσας όπως για παράδειγμα της κορυφής Καράβα ΕΔΩ. Πρόκειται για παραπομπή στον έγκυρο ιστότοπο freemeteo.gr .

Υπάρχουν και πιο εξειδικευμένοι ιστότοποι για τα βουνά όπου μπορούμε να αντλήσουμε περισσότερες πληροφορίες. Για παράδειγμα στον ιστότοπο mountain-forecast.com βλέπουμε την θερμοκρασία σε διάφορα υψόμετρα.

Λίγα λόγια για τον καιρό

Γενικά λέμε καιρό μιας περιοχής την  κατάσταση της ατμόσφαιρας σε μια συγκεκριμένη περιοχή κατά μια χρονική περίοδο. Ο καιρός μεταβάλλεται συνεχώς με το χρόνο σε κάθε τόπο. Η πίεση, η θερμοκρασία και η κίνηση της ατμόσφαιρας μεταβάλλονται συνεχώς με το χρόνο όσο και με τον χώρο.

Η πρόγνωση καιρού

Η πρόγνωση του καιρού έχει βασική σημασία για τις δραστηριότητες του ανθρώπου.  Αυτή γίνεται είτε με συγκέντρωση μετρήσεων και την επεξεργασία τους μέσω υπολογιστών είτε εμπειρικά από  παρατηρήσεις πολλών ετών. Οι μετρήσεις γίνονται για την κατανόηση της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας που είναι απαραίτητες για την πρόβλεψη το καιρού, σε μικρό και μεγάλο ύψος από το έδαφος. Τέτοιες μετρήσεις, σε μικρό ύψος, συνήθως γίνονται με την χρήση οργάνων που αποτελούν μέρος αυτόνομων μετεωρολογικών σταθμών. Με την συλλογή και επεξεργασία αυτών των μετρήσεων είναι δυνατή η πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών σε κάποιο μέρος. Ένας μετεωρολογικός σταθμός μπορεί να περιλαμβάνει όργανα μετρήσεως για το πρόσφατο και προηγούμενο καιρό, όπως, ταχύτητας και κατεύθυνσης ανέμου, ποσότητας, τύπου , ύψους και κατεύθυνσης κίνησης νεφών, ορατότητας, μεγίστης και ελαχίστης θερμοκρασίας του αέρα, υγρασίας, ποσότητας βροχής και ατμοσφαιρικής πίεσης.
Οι μετρήσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα γίνονται με την βοήθεια ραντάρ, ραδιοβολίδων, μετεωρολογικών πυραύλων, αεροσκαφών και δορυφόρων.

Η αναγνώριση της μορφής των νεφών βασίζεται σε εικόνες που περιέχει ο Παγκόσμιος Άτλας Νεφών.

Γενικές παρατηρήσεις Βαρόμετρο:
– αν το βαρόμετρο πέφτει, περιμένουμε κακοκαιρία,
– αν το βαρόμετρο ανεβαίνει, περιμένουμε βελτίωση του καιρού,
– όταν το βαρόμετρο μεταβάλλεται, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, σημαίνει άστατο καιρό,
– όταν το βαρόμετρο παραμένει σταθερό, σημαίνει εξακολούθηση του ίδιου καιρού. 

Πρόγνωση καιρού με παρατηρήσεις

 • Ο αέρας μετακινείται από περιοχές με υψηλή πίεση σε περιοχές με χαμηλή πίεση, ο θερμότερος απλώνεται και ανεβαίνει ενώ ο πιο κρύος συγκεντρώνεται από κάτω. Ο θερμός και υγρός αέρας ανεβαίνει προς τα επάνω και σε μεγαλύτερα υψόμετρα σε συνθήκες με χαμηλή θερμοκρασία συμπυκνώνεται η υγρασία και δημιουργούνται σύννεφα και ενδεχομένως βρέχει.
 • Στις παράκτιες ή παραλίμνιες περιοχές κατά την διάρκεια της ημέρας φυσούν ‘αύρες’ από την θάλασσα προς την στεριά. Την νύκτα ο άνεμος αλλάζει κατεύθυνση και πνέει από την στεριά προς την θάλασσα.
 • Οι άνεμοι συγκεκριμένης προέλευσης, σχεδόν πάντα από συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα.
 • Όταν ο άνεμος είναι ισχυρός και ξηρός ο καιρός θα παραμείνει αμετάβλητος  μέχρι ο άνεμος να εξασθενήσει ή να αλλάξει κατεύθυνση οπότε μπορεί να βρέξει.
 • Αν έχει ομίχλη ή καταχνιά υπάρχει υγρασία αλλά όχι βροχή εκτός αν ενισχυθούν οι άνεμοι και διαλύσουν την ομίχλη.
 • Τα σκούρα σταχτί σύννεφα σχηματίζονται από παγωμένους κρυστάλλους και προειδοποιούν πριν από 24 ώρες ότι πλησιάζει κακοκαιρία αν είχε ζέστη την προηγούμενη μέρα.
 • Αδύνατα και σκόρπια μικρά σύννεφα σαν φούσκες είναι σημάδι καλού καιρού.
 • Σύννεφα με ουρά ή πυκνά στρώματα σε μεγάλο ύψος είναι προεόρτια άφιξης χαμηλότερων νεφώσεων και βροχής.
 • Μάζες με σύννεφα από νότια, γενικά δείχνουν να χειροτερεύουν το καιρό με βροχή.
 • Σύννεφα σπασμένα από βόρεια δείχνουν επικράτηση ξηρασίας και καλοκαιρία.
 • Στάσιμα σύννεφα που έχουν κυματοειδή μορφή και σχηματίζονται πάνω στις κορφές των βουνών νωρίς το απόγευμα το καλοκαίρι, οδηγούν αργά το απόγευμα ή το σούρουπο σε καταιγίδες μα βροχή.
 • Στα απομονωμένα ορεινά συγκροτήματα της χώρας μας  αλλά και του εξωτερικού ο καιρός μεταβάλλεται  πολύ γρήγορα ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα μπορεί να αλλάξει πολλές φορές. Συνήθως επιδεινώνεται τις απογευματινές ώρες  με καταιγίδες και χιονοθύελλες.

 

 • Όταν ο Ήλιος:

–       είναι άσπρος και θαμπός περιμένουμε βροχή και σκοτεινό καιρό

–       δύει και ακτινοβολεί δια μέσου των νεφών, περιμένουμε άνεμο και κακοκαιρία.

–       δύει πίσω από παχιά νέφη και ο ορίζοντας προς την ανατολή έχει μπρούτζινο χρώμα περιμένουμε βροχή.

–       είναι κοκκινωπός ή χλωμός κατά την ανατολή του, περιμένουμε κακοκαιρία.

–       ο ήλιος περιβάλλεται από φωτεινούς δακτυλίους περιμένουμε βροχή ή άνεμο.

 • Όταν η Σελήνη

–       κατά την πανσέληνο ανατέλλει με κόκκινο χρώμα περιμένουμε κακοκαιρία.

–       φέγγει αμυδρά και οι κεραίες της δεν είναι ευκρινείς περιμένουμε βροχή.

–       κατά την πανσέληνο ή το πρώτο τέταρτο λάμπει περιμένουμε καλοκαιρία.

–       κατά τα τέταρτά της είναι όρθια περιμένουμε καλοκαιρία. (η πληροφορία αυτή ελέγχεται)

–       κατά τα τέταρτά της είναι πλάγια περιμένουμε κακοκαιρία. (η πληροφορία αυτή ελέγχεται)

–       η σελήνη περιβάλλεται από φωτεινούς δακτυλίους περιμένουμε βροχή ή άνεμο.

 • Όταν τα αστέρια τρεμοσβήνουν ελαφρά περιμένουμε καλοκαιρία ενώ όταν τρεμοσβήνουν πολύ περιμένουμε κακοκαιρία.
 • Αστραπή από βορά φέρνει άνεμο και από νότο άνεμο και βροχή
 • Αστραπή και βροντή φέρνει καταιγίδα
 • Λίγες αστραπές και πολλές βροντές συγχρόνως, φέρνουν άνεμο από την κατεύθυνση της βροχής.
 • Γενικά οι βροντές ακολουθούνται από καταιγίδα τη νύχτα, άνεμο το πρωί και βροχή το μεσημέρι.
 • Συγκέντρωση νεφών στην κορυφή του βουνού σημαίνει βροχή.
 • Διάλυση των νεφών κατά την ανατολή σημαίνει καλοκαιρία.
 • Μικρά νέφη που αυξάνουν σημαίνει βροχή, ενώ αν ελαττώνονται σημαίνει βελτίωση του καιρού.

Άνεμοι

 • Ο ανατολικός (Α) άνεμος φέρνει συνήθως βροχή
 • Ο νότιος (Ν) άνεμος δυναμώνει συνήθως.
 • Ο βορειοανατολικός (ΒΑ) πνέει το πρωί συνήθως και το βράδυ κοπάζει.
 • Αν ο βόρειος (Β) άνεμος μεταβληθεί σε βορειοδυτικό (ΒΔ) περιμένουμε αλλαγή καιρού.

Βροχή

 • Βροχή λεπτή από Ν σημαίνει μεταβολή του καιρού σε ΒΔ.
 • Βροχή πριν το άνεμο σημαίνει γρήγορα φρεσκαδούρα.
 • Βροχή μετά τον άνεμο σημαίνει σταθερό καιρό.

 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την πρόγνωση του καιρού σε δραστηριότητες όπως η ορειβασία. Με την χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι πια πολύ εύκολο και ανά πάσα στιγμή μπορούμε να ανατρέξουμε στις αναγκαίες πληροφορίες.

Καλές αναβάσεις λοιπόν!


Νέο ντοκιμαντέρ για τα αιολικά

   Ο Νίκος Ντουρλιός κατάφερε να συνθέσει τις μαγευτικές εικόνες του με αρχειακό υλικό και να μας προσφέρει αυτό το θαυμάσιο ντοκιμαντέρ με θέμα την αλλοίωση της φυσιογνωμίας των βουνών από τα αιολικά λεγόμενα πάρκα.

 

   Το τρέιλερ μας δίνει μια γεύση. μεταξύ των άλλων τα μέλη του ΕΟΣ Καρδίτσας σε ενημερωτική αποστολή πριν πολλά χρόνια, στην πανελλαδική ορειβατική συνάντηση στον Όλυμπο…

Πατήστε ΕΔΩ να δείτε το τρέιλερ


το μοναδικό λεύκωμα “στ’ Άγραφα” σε ελκυστική προσφορά

Ένα λεύκωμα που δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη μας!

Ο τόπος των Αγράφων είναι γεμάτος από θρύλους, ιστορίες, παραδόσεις, διηγήσεις και δεν υπάρχει ούτε μία σπιθαμή γης, που να μην έχει το δικό της ενδιαφέρον. Ο φωτογράφος-συγγραφέας Τάκης Ντάσιος γνήσιος και αληθινός ορειβάτης, θυσίασε δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, όχι για να κάνει ορειβασία στ’ Άγραφα, αλλά για να μελετήσει το χώρο όσο περισσότερο γινόταν, να συμβουλευθεί ένα σωρό βοηθήματα, αλλά και ανθρώπους. Μελέτησε τόσο πολύ τον χώρο που κανένας άλλος μέχρι σήμερα, όσο και αν ασχολήθηκε με τα Άγραφα, δεν μπόρεσε να μας δώσει αυτές τις λεπτομέρειες που μας δίνει ο συγγραφέας αυτού του λευκώματος. (…) Εκείνο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση στο έργο του, είναι ότι έχει συμπεριλάβει στην καταγραφή του, όλες τις εποχές του χρόνου.

Οι χειμωνιάτικες διαφάνειες, τις οποίες έκανε, για μένα είναι οι καλύτερες, οι ανεπανάληπτες. Πολύς κόπος, πολύ μελέτη και να σου τύχουν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες… Οι ορειβάτες έχουν το προνόμιο να γνωρίζουν και να αγαπούν την φύση, να ζουν από κοντά τα ορεινά. Όμως, θα έκανα μία ευχή στους καινούργιους ορειβάτες, στους ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά τη φύση και τη ζούνε, να φωτογραφίζουν και να μην έχουν μονάχα στον νου τους ποιος θ’ ανέβει πιο ψηλά, σε λιγότερο χρόνο, αλλά να αποτυπώνουν με τον φακό τους, αυτά που θα μείνουν και θα αποτελέσουν την ιστορία μας για τους νεότερους.

Ο Τάκης Ντάσιος κατάφερε να συγκεντρώσει τη ζωή των ανθρώπων στ’ Αγραφιώτικα βουνά, να τη βάλει σε μία σειρά, που βλέποντας κανείς αυτές τις φωτογραφίες και διαβάζοντας αυτά τα κείμενα, όχι μονάχα κατατοπίζεται πληρέστατα, αλλά θέλει ακόμη να επισκεφθεί αυτόν τον χώρο, να δει τα βουνά των Αγράφων, να δει επιτέλους τί είναι αυτό που σε εμπνέει και σου γνωρίζει τόσα πράγματα, που στις μέρες μας ολοένα και χάνονται. Δεν είναι μόνον το παρελθόν, αλλά και αυτό που ζούμε σήμερα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Άγραφα σε εικόνες
Χάρτης
Άγραφα κείμενα
Ιστορικά
Φυσικό περιβάλλον
Δομημένο περιβάλλον
Αγροτικές ασχολίες
Άγραφα στοιχεία
Θεσσαλικά Άγραφα
Ευρυτανικά Άγραφα
Βιβλιογραφία
Ευχαριστίες

Για παραγγελία δείτε     ΕΔΩ