Ενημέρωση


10 λόγοι για να ξεκινήσετε την πεζοπορία

 

Η πεζοπορία έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας καθώς διατηρεί τη φυσική μας κατάσταση, μας προσφέρει σωματική άσκηση και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Πέρα, όμως, από τα οφέλη για την υγεία, αν αποφασίσεις να ξεκινήσεις το περπάτημα στη φύση θα έχεις και πολλά άλλα να σου προσφέρει σε διάφορους τομείς της ζωής σου.

Αν έχεις σκεφτεί πολλές φορές να ξεκινήσεις το περπάτημα και έχεις μείνει στη σκέψη, ήρθε η ώρα να κάνεις την ιδέα αυτή πραγματικότητα και να είσαι σίγουρος/η ότι θα αλλάξει την καθημερινότητά σου.

Παρακάτω, ακολουθούν οι λόγοι για τους οποίους σου προτείνουμε να ξεκινήσεις την πεζοπορία και να είσαι σίγουρος/η ότι αν την βάλεις στη ζωή σου δε θα το μετανιώσεις.

1. Χαρίζει πνευματική διαύγεια

Η πεζοπορία εκτός από τους μυς δυναμώνει και το μυαλό. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η σωματική άσκηση βοηθάει να κρατάμε το μυαλό μας σε εγρήγορση και να προλαμβάνουμε τη νοητική εξασθένιση. Επίσης, ενισχύει τη δημιουργικότητα, οξυγονώνει τον εγκέφαλο με τη μεταφορά αίματος και προκαλεί πολλαπλές λειτουργίες στο νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα να «καθαρίζει» τη σκέψη.

2. Βοηθάει τη λειτουργία της καρδιάς

Η άσκηση συμβάλλει τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποκατάσταση των καρδιοπαθειών. Το περπάτημα αυξάνει τη χωρητικότητα των καρδιακών κοιλοτήτων καθιστώντας την καρδιά μια αποδοτική αντλία που στέλνει μεγαλύτερες ποσότητες αίματος στους ιστούς ανά χτύπο. Παράλληλα ενδυναμώνει το μυοκάρδιο και τους πνεύμονες. Μια φυσιολογική αλλά αγύμναστη καρδιά ατροφεί όπως κάθε μυς που δεν ασκείται.

3. Καταπολεμά την αϋπνία

Εάν το βράδυ κάτι σας κρατάει ξάγρυπνους, το περπάτημα αποτελεί όχι μόνο μία εξαιρετικής μορφής αερόβια άσκηση αλλά και το φάρμακο για την αϋπνία. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στη σωματική κούραση που προκαλεί το περπάτημα αλλά συνδέεται και με τη μείωση των επιπέδων του στρες. Επιπλέον μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος, γεγονός που οδηγεί όχι μόνο στο να πέσει κανείς γρήγορα για ύπνο, αλλά και να παραμείνει κοιμισμένος κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

4. Καίει θερμίδες, μειώνει το βάρος

Το πρώτο που θα σκεφτείς όταν αποφασίσεις να ξεκινήσεις τις πεζοπορίες και σίγουρα θα σε ωθήσει σε αυτό, είναι η καύση θερμίδων και συνεπώς η απώλεια βάρους. Το ποσοστό θερμίδων που θα κάψεις βέβαια εξαρτάται και από παράγοντες όπως το βάρος σου, οι διατροφικές σου συνήθειες, το πόσο μακριά θα περπατήσεις, καθώς και σε τι ρυθμό ταχύτητας, πόση ώρα, κ.λπ.

5. Είναι φτηνό

Δεν χρειάζεστε ούτε μηνιαίες συνδρομές, ούτε ιδιαίτερο εξοπλισμό για να αρχίσετε το περπάτημα. Βεβαίως και μπορείτε να γυμναστείτε μέσα στην ασφάλεια του γυμναστηρίου, πάνω στο διάδρομο αλλά για ακόμα λιγότερα έξοδα, προτιμήστε το περπάτημα στη φύση.

6. Συμβάλλει στη μακροζωΐα

Το περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών νόσων. Η φυσική άσκηση δυναμώνει την καρδιά έτσι ώστε να μεταφέρει περισσότερο αίμα με λιγότερη ενέργεια και μικρότερη πίεση στις αρτηρίες. Το περπάτημα αυξάνει το επίπεδο της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και συγχρόνως βοηθάει στο να μειωθούν τα επίπεδα της LDL, η οποία είναι η υπαίτια για τη δημιουργία αρτηριοσκλήρωσης. Το συστηματικό περπάτημα αποτελεί την κύρια μορφή πρόληψης αλλά και θεραπείας της οστεοπόρωσης, ενώ προλαμβάνει ή καθυστερεί την εμφάνιση διαβήτη σε άτομα με προδιάθεση, και βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο των διαβητικών. Παρ’ όλα αυτά, οι διαβητικοί θα πρέπει να προσέξουν ενδεχόμενα επεισόδια υπογλυκαιμίας που παρατηρούνται ορισμένες φορές λόγω της άθλησης. Επίσης, το περπάτημα οδηγεί σε ένα πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή προσφέρει τη λύση απέναντι στα κρυολογήματα, τις αλλεργίες, την κόπωση, τους πόνους στην πλάτη και τις πεπτικές διαταραχές. Μπορεί τα παραπάνω να φαίνονται υπερβολικά, ωστόσο βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες.

7. Γνωρίζεις νέα μέρη και νέους ανθρώπους

Με την πεζοπορία συνδυάζεις τα τοπία και τα μέρη που βλέπεις με τους ανθρώπους που είναι πολύ πιθανό να γνωρίσεις, ειδικά αν συμμετέχεις σε εξορμήσεις που διοργανώνουν διάφοροι ορειβατικοί σύλλογοι. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι όλες οι δραστηριότητες είναι πολύ καλύτερες με παρέα.

8. Μειώνει το άγχος και το στρες

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πεζοπόροι έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους από όσους βλέπουν τηλεόραση ξαπλωμένοι στον καναπέ. Το περπάτημα ελέγχει το άγχος καθώς μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό μας, απομακρύνει την κατάθλιψη λόγω της έκκρισης ενδορφινών και χαρίζει αυτοπεποίθηση. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ασκούνται αποκτούν ένα είδος ανοσίας στο στρες με αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται τόσο από καταστάσεις που προκαλούν άγχος και πίεση. Ένας τέλειος μηχανισμός άμυνας απέναντι στα στρεσογόνα ερεθίσματα.

9. Είναι για όλες τις ηλικίες

Αφήστε τις δικαιολογίες του τύπου: «που να τρέχω τώρα», «έχω μεγαλώσει πια» και «δεν είμαι εγώ για τέτοια» και φορέστε τα πεζοπορικά σας μποτάκια. Η πεζοπορία είναι για όλες τις ηλικίες. Δεν χρειάζονται υπερβολές. Αρκεί να βρείτε το δικό σας ρυθμό. Σε περίπτωση που κάποιος υποφέρει από καρδιακές παθήσεις ή αναπνευστικά προβλήματα καλό θα ήταν να ξεκινήσει ήπιες διαδρομές και να αποφύγει τους έντονους ρυθμούς, αλλά και να συμβουλευτεί το γιατρό του.

10. Χαρίζει ευεξία και ζωντάνια

Όσο κι αν πιστεύετε ότι το περπάτημα εξαντλεί τον πεζοπόρο, η πραγματικότητα σας διαψεύδει πανηγυρικά. Καλύτερες κινητικές ικανότητες, μεγαλύτερη αντοχή, μυϊκή δύναμη, ισορροπία και συντονισμός είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα που αποκτά όποιος περπατάει συστηματικά. Κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης ο εγκέφαλος απελευθερώνει ενδορφίνες, μια μορφή φυσικού ναρκωτικού που επιδρά θετικά στη διάθεση και την τόνωση του πνεύματος.


Μεγάλη συμμετοχή στο κάλεσμα του ΕΟΣΚ στην συμβολική πεζοπορία διαμαρτυρίας στην Καράβα

Μεγάλη συμμετοχή στο κάλεσμα που έκανε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας και το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, στην συμβολική πεζοπορία διαμαρτυρίας στην Καράβα, την Κυριακή 21 Νοέμβρη.

Φίλοι των Αγράφων, φυσιολάτρες, ορειβάτες και πεζοπόροι από όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας, 300 και πλέον τον αριθμό, ανέβηκαν στην ψηλότερη κορυφή των Αγράφων και διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αιολικού σταθμού στην κορυφογραμμή του βουνού.

Πολύ συγκινητική η αλληλεγγύη από εκατοντάδες φίλους που αρνούνται την βιομηχανοποίηση του σπάνιου αυτού τοπίου και παλεύουν για την διαφύλαξη της φύσης, της ακεραιότητας και της βιοποικιλότητας.

Για την ιστορία αναφέρουμε μαζί με τις ευχαριστίες μας, τις συλλογικότητες, φορείς και ομάδες που συμμετείχαν και στήριξαν την πεζοπορία αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων

Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων

Πρωτοβουλία Αθήνας για την Προστασία των Αγράφων

Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών

Δήμος Αργιθέας

Δήμος Λίμνης Πλαστήρα

Περιβαλλοντική-Πολιτιστική Ομάδα ’’Οξυγόνο’’

Πεζοπορικός & Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου

Ορειβατικός Φοιτητικός-Φυσιολατρικός Ιατρικός Σύλλογος (ΟΦΙΣ)

ΕΟΣ Κατερίνης

Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος (ΑΟΣ)

ΣΕΟ Θεσσαλονίκης

ΕΟΣ Κοζάνης

Υπαίθριος Ζωή Λάρισας

Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας

Φυσιολατρικός Σύλλογος Λιτοχώρου “ΟΛΥΜΠΟΣ”

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σιδερίτης Χαλκίδας

Πεζοπορική Ομάδα Πετρίλου

Δίκτυο Φορέων και πολιτών για την προστασία του Ασπροποτάμου

Συντονιστικό Αγώνα Αγράφων

ΕΟΣ Χαλκίδας

Σπηλαιολογία Θεσσαλονίκης «Πρωτέας»

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη και στα αιολικά στα Άγραφα

Αναρριχητικός-Ορειβατικός Σύλλογος Λεωνιδίου

Μέχρι την 1η Δεκέμβρη είναι σε ισχύ η διαβούλευση για τους αιολικούς σταθμούς στην Καράβα.

Στο παρακάτω link υπάρχουν οδηγίες για την εγγραφή στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, καθώς και βοηθητικό υλικό από το Δίκτυο για την Προστασία των Αγράφων, για όσους θέλουν να καταθέσουν ένσταση για αυτά τα αιολικά.

Η “άλλη” ανάπτυξη που θέλουμε για τα Άγραφα

Άρθρο του προέδρου του ΕΟΣΚ Παντελή Μανώλη.

Τα τελευταία χρόνια, όπως όλη η ορεινή Ελλάδα, έτσι και στα Άγραφα υπάρχει μια μεγάλη πληθυσμιακή συρρίκνωση, συνέπεια της ανυπαρξίας πολιτικής διατήρησης και ανάπτυξης της ορεινής κοινωνίας από την πολιτεία. Έτσι βλέπουμε εγκαταλελειμμένα σχεδόν χωριά, με κατοίκους κυρίως υπερήλικες, χωρίς σχολεία, χωρίς νέους ανθρώπους που θα ήθελαν να ζήσουν στον τόπο τους, αλλά δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.
Και δεν φτάνει όλη αυτή η εγκατάλειψη από την πολιτεία, τελευταία δέχονται μια βάναυση επίθεση από τους επενδυτές της λεγόμενης «πράσινης» ανάπτυξης.

Άδειες ξεφυτρώνουν καθημερινά, για αιολικά στα βουνά μας, για φωτοβολταϊκάστα στα λιβάδια μας και μικρά υδροηλεκτρικά σε όλα τα ποτάμια μας και όλοι αυτοί μας υπόσχονται την πολυπόθητη ανάπτυξη!!!
Αλλά για ποια ανάπτυξη μιλάμε, όταν θα έχουν ισοπεδωθεί τα βουνά μας, θα έχουν ρημάξει τα βοσκοτόπια μας, θα έχουν ξεραθεί τα ποτάμια και τα ρέματά μας, όταν θα έχει αλλάξει μορφή αυτή η σπάνια άγρια ομορφιά των κορυφογραμμών, των αλπικών λιβαδιών, της αέναης κίνησης των νερών και των άγριων πουλιών και θα έχει καταστραφεί ανεπανόρθωτα η βιοποικιλότητα;

Όλοι εμείς που αγαπάμε τα Άγραφα, που ζούμε σ’ αυτά, που αναπνέουμε τον αέρα τους, κάπως αλλιώς την φανταζόμαστε αυτήν την περιβόητη ανάπτυξη, που πολλοί την ευαγγελίζονται αλλά λίγοι την πιστεύουν…
Ονειρευόμαστε μια άλλου είδους ανάπτυξη, όπου τον πρώτο λόγο θα τον έχει ο απέραντος σεβασμός σε αυτόν τον τόπο, σε όλες τις μορφές ζωής, στο φυσικό περιβάλλον και στην βιοποικιλότητα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, υπάρχει αυτή η πρόταση; Είναι ρεαλιστική;

Πιστεύουμε ότι είναι απόλυτα εφικτή, αρκεί να υπάρχει η βούληση και οι κατάλληλες συνέργειες. Θεωρούμε ότι ο συνδυασμός δράσεων είναι ο πυλώνας της ήπιας ανάπτυξης, ίσως ο μοναδικός, των ορεινών περιοχών. Είναι η διατήρηση και η επαναφορά των παραδοσιακών ασχολιών της υπαίθρου, γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, δενδροκομία, κ.τ.λ. σε συνδυασμό με τον ήπιο (ή εναλλακτικό, όπως συνηθίζεται να λέγεται τελευταία) τουρισμό.
Στα Άγραφα έχουμε ένα από τα πέντε καθαρότερα οικοσυστήματα του πλανήτη, σύμφωνα με την UNESCO, ένα υπέροχο δασωμένο τοπίο στα χαμηλά, απόκρημνες χαράδρες, κόψεις και απότομα βουνά στα ψηλά, έχουμε τέσσερις λίμνες, έχουμε τρία μεγάλα ποτάμια και δεκάδες μικρότερα, έχουμε ιαματικές πηγές και κυρίως έχουμε ένα brandname που λέγεται Άγραφα, που περιμένει να το αξιοποιήσουμε με ήπιους τρόπους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Σε πολλές από τις «μειονεκτικές» περιοχές όπως είναι τα Άγραφα, αυτός ο συνδυασμός των παραδοσιακών ασχολιών με τον εναλλακτικό τουρισμό, μπορεί να αναδειχτεί σε κύρια οικονομική δύναμη και να άρει την οικονομική και κοινωνική απομόνωση. Με τον κατάλληλο προγραμματισμό είναι δυνατό να αποτελέσει βασικό παράγοντα περιφερειακής ανάπτυξης, χωρίς επιπτώσεις στην φυσική και πολιτιστική ταυτότητα. Είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος αντιστροφής της πληθυσμιακής συρρίκνωσης και της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας για κάποιες περιοχές του ορεινού όγκου. Μια τέτοια προοπτική δίνει ευκαιρίες για απασχόληση μέσα από μια αειφόρο εκμετάλλευση ήδη υπαρχόντων φυσικών πόρων, με χαμηλό κόστος δημιουργίας και συντήρησης των υποδομών.

Είναι σε όλους μας γνωστό, ότι αυτό το μοντέλο ανάπτυξης ακολουθείται ήδη με πολύ μεγάλη επιτυχία από πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο (ακόμα και από την Αλβανία). Η περιοχή των Αγράφων, συγκεντρώνει όλες τις δυνατότητες για την προοπτική οικοτουριστικής ανάπτυξης επειδή προσφέρει άφθονες δυνατότητες συντήρησης μονοπατιών και δημιουργίας οικοτουριστικών εγκαταστάσεων για την προσέλκυση επισκεπτών. Η πανίδα και η χλωρίδα υπάρχουν σε μεγάλη ποσότητα και ποικιλία. Η περιοχή διαθέτει πλούσια ιστορική και πολιτιστική παράδοση, αλλά και αξιόλογες παλιές υποδομές, όπως γεφύρια, καλντερίμια, μοναστήρια, ερείπια οικισμών κ.τ.λ..
Ειδικότερα τα Άγραφα προσφέρονται μεταξύ άλλων, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, για:

 • Περιπατητική περιήγηση μικρών ομάδων, για παρατήρηση πανίδας και χλωρίδας και άλλων αξιοθέατων.
 • Πεζοπορία στο ορεινό περιβάλλον.
 • Ορειβασία, σε όλο το ορεινό ανάγλυφο, σε κορυφές, ορθοπλαγιές, φαράγγια, παγωμένα πεδία.
 • Πολυήμερες πεζοπορικές διασχίσεις (Trekking), τα Άγραφα είναι ιδανική περιοχή γι’ αυτή τη δράση.
 • Τεχνική αναρρίχηση, σκαρφάλωμα σε απότομα βράχια με τεχνικά μέσα.
 • Κατάβαση φαραγγιών με χρήση σχοινιών και τεχνικών μέσων (Canyoning)
 • Διάσχιση ποταμών(Rivertrekking).
 • Διασχίσεις ποταμών με σκάφη (Rafting-kayak).
 • Ορεινή ποδηλασία, σε εκατοντάδες χιλιόμετρα δασικών δρόμων.
 • Άλλες μορφές εναλλακτικών δράσεων με έμφαση στο υγρό στοιχείο, όπως υδροποδήλατο, κανό, βαρκάδα στις λίμνες.

Οι παραπάνω μορφές δραστηριοτήτων ελκύουν όλο και περισσότερους νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία αλλά και πολλούς ξένους επισκέπτες, που μπορεί να είναι αυτόνομοι, μέλη μικρών ομάδων ή παρέες, αλλά και μεγαλύτερων, όπως Φυσιολατρικοί και Ορειβατικοί Σύλλογοι.

Επειδή η φύση του εγχειρήματος δεν υπακούει σε διοικητικά όρια και διαχωρισμούς, είναι αναγκαίος ο συντονισμόςτων ενεργειών μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αλλά και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, συλλόγους και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Και φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουν όλες αυτές οι δράσεις, είναι να προστατεύουμε διαχρονικά, ως κόρη οφθαλμού, το ορεινό περιβάλλον από όλους τους πιθανούς κινδύνους, όπως πυρκαγιές, σκουπίδια, λατομεία, λαθροϋλοτομίες, παράνομο κυνήγι, άχρηστους δρόμους στα δάση και στην αλπική ζώνη, υδροηλεκτρικά στα ποτάμια και στα ρέματα και κυρίως ανεμογεννήτριες σε κορυφογραμμές και περιοχές υψηλού κάλλους.
Αυτή είναι η άλλη ανάπτυξη, που ονειρευόμαστε για τα Άγραφα…

* Ο Παντελής Μανώλης είναι πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας.


“Έφυγε”, ο παλαίμαχος ορειβάτης Δημήτρης Κουσιάς

Πριν από λίγες μέρες ”έφυγε” πλήρης ημερών, ο παλαίμαχος ορειβάτης Δημήτρης Κουσιάς, επίτιμος πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), ο οποίος έχει  ανέβει σε όλες τις κορφές της Ελλάδας αλλά και σε πολλές  ψηλές κορφές των βουνών του κόσμου, που η ζωή του ήταν γεμάτη εμπειρίες από αυτές  τις αναβάσεις.

 Ο Δημήτρης Κουσιάς ήταν ο πρώτος ορειβάτης της Καρδίτσας που ανέβηκε σε ψηλές κορφές του εξωτερικού, αλλά αυτό που τον ξεχώριζε δεν ήταν μόνο η ορειβατική του δεινότητα αλλά η απλότητα και ευθύτητα του χαρακτήρα του, η απουσία οποιασδήποτε κομπορρημοσύνης για τα κατορθώματα του και κυρίως η ευγένεια του, το ήθος του και το μεγαλείο της ψυχής του.

 Ήταν για μας φίλος αλλά και δάσκαλος, ήταν μεγάλη τιμή για τον σύλλογο μας που είχε έναν σπουδαίο ορειβάτη αλλά προπαντός έναν σπουδαίο άνθρωπο για μέλος του, και γι αυτό  με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου πριν λίγα χρόνια σε μια λιτή εκδήλωση, τον ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρο του ΕΟΣΚ, αναγνωρίζοντας το ήθος του και την πολύτιμη προσφορά του στην ορειβατική κοινότητα και τον σύλλογο.

Ας είναι ελαφρύ το Αγραφιώτικο χώμα που σε σκεπάζει φίλε Δημήτρη…

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Δημήτρης Κουσιάς γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1931 στο ημιορεινό Μοσχάτο του Νομού Καρδίτσας, στους πρόποδες των Αγράφων. Κατά την παιδική του ηλικία σπανίως τα πόδια του πατούσαν σε επίπεδη επιφάνια. Γι’ αυτό οι ανηφόρες και οι κατηφόρες του ορεινού τοπίου θα είναι αυτό που θα αναζητεί στην ζωή του.

Οι γονείς του ήταν αμπελουργοί και ζούσαν καθημερινά τον μόχθο του αγροτικού βίου και έτσι απέτρεψαν τον μικρό Δημήτρη να ασχοληθεί με την γεωργία και τον προωθούσαν στον τεχνικό τομέα στον οποίο έδειχνε ιδιαίτερες δεξιότητες.

Ακολούθησε το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου στην αρχή και εξειδικεύτηκε ως ηλεκτρονικός μετά, αλλά μεγάλο ενδιαφέρον ανέπτυξε για την τέχνη της φωτογραφίας, χάρη στην οποία κέρδιζε τα πρώτα του μεροκάματα.

Ο φακός συνόδευε πάντα τον Δημήτρη στις ορειβατικές εξορμήσεις δημιουργώντας πλούσιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό έργο.

Το 1960 εγκαταστάθηκε στην Ιταλία για επαγγελματικούς λόγους. Έζησε στο Τορίνο, μια πόλη στους πρόποδες των Άλπειων και η έλξη των απότομων κορυφών τον οδήγησε να γραφτεί ως μέλος στον Ιταλικό Ορειβατικό Σύλλογο του Τορίνο το 1972.

Όπως σε κάθε αρχή τα πράγματα ήταν δύσκολα. Πράγματι οι Ιταλοί ορειβάτες αντιμετώπιζαν με δυσπιστία τον Έλληνα Δημήτρη,  αλλά η τακτική συμμετοχή στις εκδρομές και η ανάδειξη του πάθους και των δεξιοτήτων του γρήγορα άλλαξαν το κλίμα που επικρατούσε στο σύλλογο. Έτσι άρχισε μια έντονη ορειβατική δραστηριότητα που έφερε τον Δημήτρη να κατακτάει, την δεκαετία του ’70 πολλές κορυφές ύψους άνω των 4000 μέτρων όπως: Ρότσια Νέρα, Γκράν Παραντίζο,  Κάστορε, Νάζο ντέλ Λύσκαμ, και τις κορυφές του Μόντε Ρόζα.

Παράλληλα τα καλοκαίρια στην Ελλάδα παρότρυνε τους φίλους του να οργανώσουν μια ορειβατική ομάδα η οποία είχε, κατά την ίδια δεκαετία, εξίσου αξιόλογη δραστηριότητα στα ελληνικά βουνά.

Οι δύο παράλληλοι δρόμοι συναντήθηκαν για  πρώτη φορά το 1981, όταν ομάδα του Ιταλικού Ορειβατικού Συλλόγου του Τορίνο συμμετείχε σε μία ανάβαση στον Όλυμπο, οργανωμένη από την ορειβατική ομάδα του Μορφωτικού Συλλόγου Μοσχάτου Καρδίτσας.

Ένα χρόνο μετά ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης ειδοποιήθηκε από τον Δημήτρη σχετικά με την εξόρμηση που διοργάνωνε ο  Ιταλικός Ορειβατικός Σύλλογος του Τορίνο στην ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης (Λευκό Όρος ή Mont Blanc ύψους 4810 μ.) και μια ομάδα ορειβατών του Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης και συμμετείχε με επιτυχία στην αποστολή.

Οι κορυφές των Άλπεων, όπως και οι ελληνικές κορυφές είναι ατελείωτες και πανέμορφες και απασχόλησαν τον Δημήτρη για πολλά χρόνια και έτσι η αναζήτηση νέων ορειβατικών προκλήσεων ήρθε με την νέα χιλιετία: το 2001 σε ηλικία 70 ετών ανέβηκε στην υψηλότερη κορυφή της αφρικάνικης ηπείρου, το Κιλιμάντζαρο με ύψος 5850 μ και το 2002 στις κορυφές Κιμποράτσο (6310 μ)  και Κοτοπάξι (5897) της οροσειράς των Άνδεων στην Λατινική Αμερική.

Με το πέρας της ηλικίας μειώνεται κατά συνέπεια το υψόμετρο στο οποίο μπορεί να ανέβει κανείς, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την γοητεία της ορειβασίας και αυτό ο Δημήτρης, μας το επιβεβαίωσε με την εξόρμηση στα Ιμαλάϊα ( Trekking στο Νεπάλ) το 2003, αλλά ιδίως με τις αποστολές στους παγετώνες της  Παταγονίας το 2004 και της Ισλανδίας το 2006, όπου επικρατούν συνθήκες μεγάλου υψομέτρου από το επίπεδο της θάλασσας.

Τελευταίο του ταξίδι στην Κίνα το 2010 (σε ηλικία 79 ετών!!), όπου περπάτησε τα μονοπάτια του Βόρειου Θιβέτ και έζησε την μοναδική εμπειρία της ανάβασης 1500 μέτρων υψομετρικής διαφοράς με συνεχόμενα πέτρινα σκαλοπάτια.

Η πορεία της ζωής του ορειβάτη Δημήτρη Κουσιά μας διδάσκει, ότι η ορειβασία δεν είναι απλά ένα άθλημα για την κατάκτηση κορυφών, αλλά ένας τρόπος ζωής με τον οποίο ο άνθρωπος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την φύση και τις εικόνες της, με τους πολιτισμούς, τα χρώματα, τις μουσικές και ό, τι άλλο στολίζει τον όμορφο πλανήτη μας.


save_agrafa

Στα Άγραφα, σχεδιάζεται περιβαλλοντικό έγκλημα και επιβάλλεται να το παρεμποδίσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα.

Μέχρι τις 4 Φλεβάρη, είναι η καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο για τους δυο αιολικούς σταθμούς στα Άγραφα, ήτοι για τους ΑΣΠΗΕ: ΜΙΧΟΣ-ΒΟΪΔΟΛΙΒΑΔΟ-ΑΠΕΛΙΝΑ και  ΓΡΑΜΜΕΝΗ-ΤΟΥΡΛΑ-ΚΑΡΝΟΠΙ.

Είναι μια σημαντική κατάκτηση του κινήματος ενάντια στις καταστροφικές επενδύσεις στα Άγραφα, είναι η εξέλιξη των εκατοντάδων παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων για το προφανές, για την ακύρωση των προηγούμενων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), και για την υποχρέωση διαβούλευσης των νέων ΜΠΕ, για να έχουν δηλαδή λόγο οι τοπικές κοινωνίες αλλά και οι φορείς τους για τις επικείμενες επεμβάσεις στην περιοχή τους.

Τώρα είναι η ώρα ευθύνης για τον κάθε έναν και κάθε μία από μας, που αγαπάει και θέλει να προστατεύσει αυτόν τον υπέροχο και άγριο τόπο, είναι η ώρα που κάθε πολίτης αλλά και συλλογικότητα, σωματείο και φορέας να κάνουμε αυτό που πρέπει.

Συμμετέχουμε όλοι στην διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο και συμπληρώνουμε το ειδικό έντυπο (Δ11) με τις αντιρρήσεις μας. Στον επόμενο σύνδεσμο ακολουθούν οδηγίες για την εγγραφή στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, https://drive.google.com/…/1eXLsOHLoxy…/view Στους επόμενους δυο συνδέσμους έχουν ανέβει έτοιμα, προσυμπληρωμένα έντυπα Δ11 σε μορφή Word (ένα για κάθε έργο), προκειμένου ο κάθε ενδιαφερόμενος να χρειάζεται να συμπληρώσει μόνο τα στοιχεία του και να τα σώσει ως PDF προκειμένου να συμμετάσχει στη διαβούλευση. https://drive.google.com/…/1l_bW Άγραφα – Διαβούλευση (Περίληψη) – Google Drive Στον πρώτο σύνδεσμο έχει τις αναλυτικές παρατηρήσεις για τις νέες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και για τις Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις (ΕΟΑ), από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, ενώ στον δεύτερο σύνδεσμο έχει περίληψη αυτών των παρατηρήσεων. Επιλέγει ο καθένας όποιο κείμενο θέλει ή κάνει το δικό του κείμενο για το Δ11. ΠΡΟΣΟΧΗ: Για κάθε έργο υποβάλλουμε ξεχωριστό Δ11

#save_agrafa

 

Αιολικά πάρκα. του Σταμάτη Σεκλιζιώτη

Mια εξαιρετική ανάρτηση στο Facebook

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙ ΤΟΥ “ΤΟΠΙΟΥ”

Μια σειρά από αντιδράσεις, δείχνουν ότι αυτή την σχέση (την ασύμβατη….) μεταξύ Αιολικών πάρκων και Τοπίου Ιδιαίτερου φασικού κάλλους, είναι δύσκολο να την αντιληφθεί ο πολύς κόσμος, ακόμη και κόσμος ο οποίος υποτίθεται ότι αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα…
Υπάρχει βέβαια και η μερίδα εκείνη που αντιλαμβάνεται μεν την ύπαρξη του «ασύμβατου» αλλά προτιμά να το αποδέχεται ως αναγκαιότητα στο όνομα της «επένδυσης»…!! (για ευνόητους λόγους)…, κάνοντας όμως χρήση επιχειρημάτων που δεν ευσταθούν και θα ήταν καλύτερα να μην το επιχειρεί.


ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ

Η πίεση είναι μεγάλη μέσω των επιχειρηματικών λόμπι προς την ΕΕ και προς τις Κυβερνήσεις των κρατών μελών, για την προώθηση των ΑΠΕ με αιχμή του δόρατος την Αιολική Ενέργεια σε θάλασσα και στεριά. Μόνο που όλα προωθούνται προτιμησιακά, χωρίς διάκριση και εξαιρετικά επιθετικά εις βάρος του φυσικού χώρου. Δεν είναι όλοι οι Τόποι κατάλληλοι για Αιολικά Πάρκα και αυτό δεν θέλουν να το κατανοήσουν οι επενδυτές ούτε και οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην ΕΕ…. Αντίθετα δείχνουν να ευνοούν κάποιες καταστάσεις οι οποίες έχουν την άνεση και τον τρόπο να ασκούν πιέσεις και να επιβάλλουν τις δικές τους “πολιτικές” στην πολιτική…

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ,

(ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ……!!!!)

Το πρόβλημα είναι ότι τα κριτήρια χωροθέτησης στον Ευρωπαϊκό χώρο δεν εξυπηρετούν το περιβάλλον, διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, ενώ όπου εφαρμόζονται, εφαρμόζονται ανεπαρκώς ή παραβιάζονται, συχνά εν γνώσει και με την ανοχή των Υπηρεσιών έγκρισης αγνοώντας προκλητικά την παράμετρο Τοπίο (πλην ίσως των Βρετανών και κάποιων ακόμα που θεωρούν το Τοπίο ως αναντικατάστατο “φυσικό πόρο”..). Ως παράδειγμα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε για τις επιπτώσεις στο ακουστικό περιβάλλον (ηχητική ρύπανση) π.χ. την επιτρεπόμενη απόσταση ανεμογεννήτριας από κατοικημένη περιοχή η οποία στον ευρωπαϊκό χώρο κυμαίνεται από περίπου 500 μ (… στην Ελλάδα) μέχρι 2 χιλιόμετρα (Νορβηγία…).

Ιδιαίτερα για το Τοπίο, οι αναφορές στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) οι οποίες συνεχίζουν “σκανδαλωδώς” να εκπονούνται από μελετητές της επιλογής του Επενδυτή, είναι αναφορές «επιφανειακές», σκόπιμα «ελλιπείς», «δευτερεύουσες» έως και «απαρατήρητες» μέσα σε εκατοντάδες σελίδες μελετών περιττού λίπους…. (οι ΜΠΕ, εγκρίνονται «αβασάνιστα» με συνοπτικές διαδικασίες, με κάποιες τυπικές παρατηρήσεις “για τα μάτια” και χωρίς «αυστηρές» αναπροσαρμογές)..

Αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους:

(1) επειδή δεν υπάρχουν ή αποφεύγεται να υπάρχουν και να επιβάλλονται Προδιαγραφές & Χωροταξικές απαιτήσεις αξιολόγησης του Τοπίου «υποδοχέα» του Αιολικού Πάρκου (γνωστές ως Landscape Evaluation Studies),

(2) επειδή η μεγαλύτερη ευαισθησία των πολιτών αφορά την αισθητική και την αυθεντικότητα του τοπίου με έντονους τους συναισθηματικούς δεσμούς προς αυτό (π.χ. ελληνικά ορεινά τοπία εξαίρετου φυσικού κάλλους, Εθνικοί Δρυμοί, Βιότοποι, Σπάνιες Κορυφογραμμές «γλυπτά της φύσης» και skylines…, Ιστορικοί τόποι, κλπ), και

3) επενδυτές, μελετητές και χρηματοδότες δύσκολα αποφασίζουν ή μάλλον δεν αποφασίζουν να αναλάβουν το ρίσκο απόρριψης έργων λόγω μη συμβατότητας της επένδυσης με το «Τοπίο υποδοχής»… Στη χώρα μας ποτέ δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο….

Ας μην γελιόμαστε, το Τοπίο δεν τους ενδιαφέρει και δεν τους συγκινεί, απλά γιατί δεν υπάρχει επαρκής (έως μηδενική παιδεία) γύρω από το Τοπίο μεγάλης κλίμακας (Natural Landscapes….) στους χώρους εκπαίδευσης, της διοίκησης, των περισσότερων μελετητών και των επενδυτών…..

Σαφώς υπάρχει σύγκρουση μεταξύ φυσικού «χώρου υποδοχής» των Αιολικών Πάρκων και της «Αισθητικής του Τοπίου» η οποία όμως «συνεχής τριβή» για τον Ελληνικό χώρο επιβάλλεται να παραδεχτούμε ότι εμφανίζεται πιο έντονη, πιο συχνή και ιδιαίτερα επικίνδυνη για το φυσικό περιβάλλον του τόπου, όταν οι επενδύσεις του είδους και οι νοοτροπίες τους καταλήγουν να γίνονται όλο και πιο «επιθετικές», λόγω του οικονομικού ενδιαφέροντος, του κατάλληλου ανάγλυφου της χώρας που τις εξυπηρετεί «ανεμολογικά», αλλά και από την άλλη πλευρά (σε αντιπαράθεση) της μεγάλης πυκνότητας και ποικιλότητας τοποθεσιών και οικοσυστημάτων εξαίρετου φυσικού κάλλους και σπανιότητας (η μία κοντά ή δίπλα στην άλλη…), της μεγάλης διασποράς παραδοσιακών οικισμών, αγροκτηνοτροφικών και αγροτουριστικών δραστηριοτήτων και υποδομών αναψυχής.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΧΩΡΟΣ

Η Χώρα μας δεν χαρακτηρίζεται από περίσσεια γήινων πόρων και απεριόριστων εκτάσεων ελεύθερων από άλλες οικονομικές δραστηριότητες και από προστατευόμενα τοπία, ώστε να υπάρχει και μπόλικος διαθέσιμος χώρος εγκατάστασης Αιολικών πάρκων, γεγονός που κάνει την σύγκρουση ακόμη πιο αισθητή (έως σκληρή…), την δε ανάγκη για χωροταξική προσέγγιση ακόμα πιο προσεκτική έως ιδιαίτερα αυστηρή. Η σύγκρουση αυτή όσο αφορά την κοινωνία των πολιτών, είναι ήδη εμφανής και δικαιολογημένη. Αντίθετα, η χωροταξική πολιτική και οι μεθοδεύσεις της πολιτείας, αν κρίνει κανείς από τις μαζικές αδειοδοτήσεις Αιολικών Πάρκων σε ευαίσθητες περιοχές και τον τρόπο έγκρισης των μελετών, κρίνονται νεφελώδεις έως περιβαλλοντικά επιζήμιες. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό η διασπορά των Αιολικών πάρκων να γίνεται μέσα από «τυπικές», ελλιπέστατες και κατακριτέες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και προχειρότητες χωροθέτησης.

ΜΕΓΑΛΟΙ ΟΙΚΟΙ, ΙΣΧΥΡΑ ΛΟΜΠΙ….!!!!

Μεταξύ όλων των γνωστών ΑΠΕ δεν είναι τυχαίο που η Αιολική Ενέργεια καταλαμβάνει μερίδιο πάνω από το 50% στον Ευρωπαϊκό χώρο με αυξητική τάση. Από τις 10 κορυφαίες βιομηχανίες Αιολικού Εξοπλισμού παγκοσμίως (ανεμογεννήτριες) οι μισές είναι Γερμανικών συμφερόντων με ναυαρχίδα την Siemens (βλ. Siemens & Gamesa) και την Δανική Vestas η οποία δραστηριοποιείται σε πάνω από 35 χώρες. Ας σημειώσουμε ότι η Siemens παράγει και σε δανικό έδαφος ανταλλακτικά ανεμογεννητριών. Οι υπόλοιπες από τις 10, είναι κυρίως Κινεζικών συμφερόντων και μία Αμερικανική που δραστηριοποιούνται στην Ασία και την Αμερικανική ήπειρο.

Το συνολικό ύψος επένδυσης στην Αιολική Ενέργεια για το 2017 στην Ευρώπη έχει αγγίξει τα 51,2 δις € (Πηγή: WindEurope) και περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις Αιολικών πάρκων, επαναχρηματοδοτήσεις, συγχωνεύσεις, κλπ. Στον ενεργειακό τομέα πρόκειται για την υπ’ αριθμό ένα επένδυση στον Ευρωπαϊκό χώρο. Σε ότι πάντως αφορά τα νέα Αιολικά πάρκα οι επενδύσεις εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με το 2016 κατά 19%…!!

Το ύψος των επενδύσεων προδίδει και τον χαρακτήρα των πιέσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τους ενδιαφερόμενους οίκους, ενώ τα Ευρωπαϊκά όργανα με τη σειρά τους σύμφωνα με τις πολιτικές που επιβάλλουν, φαίνεται να ενδίδουν στις εν λόγω πιέσεις.

ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ…

Για τους παραπάνω λόγους, η προστασία του Τοπίου και ιδιαίτερα του σπάνιου σε αισθητική ποιότητα μοναδικού Ελληνικού Τοπίου γίνεται ακόμα πιο επιτακτική αν και ιδιαίτερα δύσκολη απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους.

Η επανάπαυση των τοπικών κοινωνιών των πολιτών, η μη ευαισθητοποίηση των διοικήσεων Τοπικών και κεντρικής Κυβέρνησης, η απουσία της Επιστημονικής Κοινότητας, η απουσία της εκ θεμελίων μεταρρύθμισης του θεσμικού πλαισίου που διέπει την διαδικασία Προδιαγραφή- Ανεξάρτητος Μελετητής- Μελέτη- Διαβούλευση-Έγκριση-Αποφάσεις Περιβαλλοντικών όρων και η μη επιμόρφωση των Υπηρεσιών ελέγχου, όλο και θα συμβάλλουν στην ήττα και στη συρρίκνωση του φυσικού μας χώρου…

Σ. Σεκλιζιώτης*

*


Να αποσυρθεί το Αντι-Περιβαλλοντικό Νoμοσχέδιο Withdrawal of the Anti-Environmental Bill

Πάνω από πενήντα συλλογικότητες, μεταξύ αυτών και ο ΕΟΣΚ σας καλούμε να υπογράψετε ενάντια στο νέο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΝ, εν μέσω πανδημίας και με ανεπαρκέστατη διαβούλευση.
Υπογράφουμε και το διαδίδουμε με κάθε μέσο, η συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.
Σας περιμένουμε όλους, σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανένας.

http://chng.it/dBX8Y9hm


Τα Άγραφα επί χάρτου

 

Αυτά τα βουνά θέλουν να καταστρέψουν στο όνομα της” πράσινης αναπτυξης”. Ο ΕΟΣ Καρδίτσας συμμετέχει ενεργά στο κίνημα #save_agrfa.

Δείτε επίσης ” Δικτυο φορέων και πολιτών για την προστασία τωνΑγραφων


Μιχάλης Τσουκιάς, ο πρωτοπόρος των βουνών

Ο Μιχάλης Τσουκιάς, που «έφυγε» την Τρίτη το πρωί για την πιο ψηλή κορυφή, προσβεβλημένος από τον κορονοιό, δεν ήταν απλώς ένας από τους πρώτους Έλληνες ορειβάτες. Ήταν θεμελιωτής του ορειβατικού εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα και πρωτοπόρος των υπαίθριων δραστηριοτήτων, δημιουργώντας με τον φίλο και σχοινοσύντροφό του Χρήστο Λάμπρη την Trekking Hellas. «Ήταν δάσκαλός μου τη δεκαετία του ’80, όταν ξεκίνησα ορειβασία. Εκείνος μου έβαλε την ιδέα να ζω από αυτό που αγαπάω και εκείνος δημιούργησε το εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να μπορέσουμε όλοι να γίνουμε επαγγελματίες. Δυστυχώς, δεν πρόλαβα να του πω ευχαριστώ», λέει ο αναρριχητής Άρης Θεοδωρόπουλος. «Χάρη στο δικό του όραμα εξελίχθηκαν τα ορειβατικά πράγματα στην Ελλάδα», λέει ο οδηγός βουνού Μιχάλης Βασιλείου. «Η Trekking ήταν τόσο τολμηρό εγχείρημα. Το έκανε από το μηδέν, όταν στην Ελλάδα δεν ήταν καν ιδέα. Και στο ελληνικό Camel Trophy που διοργάνωνε, μπροστά ήταν».

Θυμάμαι πόσο είχα εντυπωσιαστεί σε μια κουβέντα μας. Ντόμπρος, μιλούσε έξω από τα δόντια: για την οικογένεια που με την υπερπροστασία της αποξενώνει τα παιδιά από τη φύση, για τον τύπο μάνας που θεωρεί τη λάσπη βρομιά, για το κράτος που δεν καλλιεργεί το σχετικό κλίμα στα σχολεία. Υπέρμαχος της ζωής στη φύση –ο ίδιος ζούσε στο Κοτύλιο Αρκαδίας–, ήθελε να διαπλάσει φυσιολατρικές συνειδήσεις και ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων δρομολογούσε σχετικές δράσεις.

Ο πολύπειρος ορειβάτης είχε στο ενεργητικό του πλήθος αποστολών ως αρχηγός, με κορυφαία την πρώτη ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια, το 1985, όπου σκοτώθηκαν δύο σύντροφοί του, ενώ ο ίδιος κατάφερε να σώσει έναν, τον Χρήστο Λάμπρη. Άλλοι θυμούνται το 1989, τις δοκιμαστικές καταβάσεις στο ποτάμι του Νέστου με φουσκωτό θαλάσσης, άλλοι τις πρωτιές που έφερε στην Ελλάδα. Ο Μιχάλης Βασιλείου, πάλι, θυμάται: «Ήταν και μαέστρος στον πάγο και καλός άνθρωπος. Έξω καρδιά και με λεπτό χιούμορ. Ήταν της περιπέτειας. Ό,τι κι αν συνέβαινε, δεν έχανε το κουράγιο του. Απίστευτα γερός και ανθεκτικός. Δεν καταλάβαινε απο κακουχίες. Πάντα με σοφία και σεβασμό προς τη φύση. Κι ό,τι έκανε το έκανε καλά. Μέχρι που τον είχα πετύχει μια μέρα να ’χει λύσει τη μηχανή από ένα Land Rover και να την περιεργάζεται – την ξανάδεσε και όλα καλά. Τι Αμαζόνιους, τι Ανταρκτικές. Δεν μούχλιαζε με τίποτα. Από αυτόν δεν το περιμέναμε να φύγει έτσι».

ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ


Ορειβασία και πρόγνωση καιρου

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα όταν ετοιμαζόμαστε για μια ορειβατική εξόρμηση είναι τι καιρό θα κάνει. Είμαστε τυχεροί που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλοί ιστότοποι με ικανοποιητική πρόβλεψη.

Σχεδόν όλοι οι ιστότοποι έχουν παραπομπή σε πρόγνωση καιρού. Στον ιστότοπο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας θα βρείτε πρόγνωση καιρού για διάφορα μέρη του νομού Καρδίτσας όπως για παράδειγμα της κορυφής Καράβα ΕΔΩ. Πρόκειται για παραπομπή στον έγκυρο ιστότοπο freemeteo.gr .

Υπάρχουν και πιο εξειδικευμένοι ιστότοποι για τα βουνά όπου μπορούμε να αντλήσουμε περισσότερες πληροφορίες. Για παράδειγμα στον ιστότοπο mountain-forecast.com βλέπουμε την θερμοκρασία σε διάφορα υψόμετρα.

Λίγα λόγια για τον καιρό

Γενικά λέμε καιρό μιας περιοχής την  κατάσταση της ατμόσφαιρας σε μια συγκεκριμένη περιοχή κατά μια χρονική περίοδο. Ο καιρός μεταβάλλεται συνεχώς με το χρόνο σε κάθε τόπο. Η πίεση, η θερμοκρασία και η κίνηση της ατμόσφαιρας μεταβάλλονται συνεχώς με το χρόνο όσο και με τον χώρο.

Η πρόγνωση καιρού

Η πρόγνωση του καιρού έχει βασική σημασία για τις δραστηριότητες του ανθρώπου.  Αυτή γίνεται είτε με συγκέντρωση μετρήσεων και την επεξεργασία τους μέσω υπολογιστών είτε εμπειρικά από  παρατηρήσεις πολλών ετών. Οι μετρήσεις γίνονται για την κατανόηση της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας που είναι απαραίτητες για την πρόβλεψη το καιρού, σε μικρό και μεγάλο ύψος από το έδαφος. Τέτοιες μετρήσεις, σε μικρό ύψος, συνήθως γίνονται με την χρήση οργάνων που αποτελούν μέρος αυτόνομων μετεωρολογικών σταθμών. Με την συλλογή και επεξεργασία αυτών των μετρήσεων είναι δυνατή η πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών σε κάποιο μέρος. Ένας μετεωρολογικός σταθμός μπορεί να περιλαμβάνει όργανα μετρήσεως για το πρόσφατο και προηγούμενο καιρό, όπως, ταχύτητας και κατεύθυνσης ανέμου, ποσότητας, τύπου , ύψους και κατεύθυνσης κίνησης νεφών, ορατότητας, μεγίστης και ελαχίστης θερμοκρασίας του αέρα, υγρασίας, ποσότητας βροχής και ατμοσφαιρικής πίεσης.
Οι μετρήσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα γίνονται με την βοήθεια ραντάρ, ραδιοβολίδων, μετεωρολογικών πυραύλων, αεροσκαφών και δορυφόρων.

Η αναγνώριση της μορφής των νεφών βασίζεται σε εικόνες που περιέχει ο Παγκόσμιος Άτλας Νεφών.

Γενικές παρατηρήσεις Βαρόμετρο:
– αν το βαρόμετρο πέφτει, περιμένουμε κακοκαιρία,
– αν το βαρόμετρο ανεβαίνει, περιμένουμε βελτίωση του καιρού,
– όταν το βαρόμετρο μεταβάλλεται, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, σημαίνει άστατο καιρό,
– όταν το βαρόμετρο παραμένει σταθερό, σημαίνει εξακολούθηση του ίδιου καιρού. 

Πρόγνωση καιρού με παρατηρήσεις

 • Ο αέρας μετακινείται από περιοχές με υψηλή πίεση σε περιοχές με χαμηλή πίεση, ο θερμότερος απλώνεται και ανεβαίνει ενώ ο πιο κρύος συγκεντρώνεται από κάτω. Ο θερμός και υγρός αέρας ανεβαίνει προς τα επάνω και σε μεγαλύτερα υψόμετρα σε συνθήκες με χαμηλή θερμοκρασία συμπυκνώνεται η υγρασία και δημιουργούνται σύννεφα και ενδεχομένως βρέχει.
 • Στις παράκτιες ή παραλίμνιες περιοχές κατά την διάρκεια της ημέρας φυσούν ‘αύρες’ από την θάλασσα προς την στεριά. Την νύκτα ο άνεμος αλλάζει κατεύθυνση και πνέει από την στεριά προς την θάλασσα.
 • Οι άνεμοι συγκεκριμένης προέλευσης, σχεδόν πάντα από συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα.
 • Όταν ο άνεμος είναι ισχυρός και ξηρός ο καιρός θα παραμείνει αμετάβλητος  μέχρι ο άνεμος να εξασθενήσει ή να αλλάξει κατεύθυνση οπότε μπορεί να βρέξει.
 • Αν έχει ομίχλη ή καταχνιά υπάρχει υγρασία αλλά όχι βροχή εκτός αν ενισχυθούν οι άνεμοι και διαλύσουν την ομίχλη.
 • Τα σκούρα σταχτί σύννεφα σχηματίζονται από παγωμένους κρυστάλλους και προειδοποιούν πριν από 24 ώρες ότι πλησιάζει κακοκαιρία αν είχε ζέστη την προηγούμενη μέρα.
 • Αδύνατα και σκόρπια μικρά σύννεφα σαν φούσκες είναι σημάδι καλού καιρού.
 • Σύννεφα με ουρά ή πυκνά στρώματα σε μεγάλο ύψος είναι προεόρτια άφιξης χαμηλότερων νεφώσεων και βροχής.
 • Μάζες με σύννεφα από νότια, γενικά δείχνουν να χειροτερεύουν το καιρό με βροχή.
 • Σύννεφα σπασμένα από βόρεια δείχνουν επικράτηση ξηρασίας και καλοκαιρία.
 • Στάσιμα σύννεφα που έχουν κυματοειδή μορφή και σχηματίζονται πάνω στις κορφές των βουνών νωρίς το απόγευμα το καλοκαίρι, οδηγούν αργά το απόγευμα ή το σούρουπο σε καταιγίδες μα βροχή.
 • Στα απομονωμένα ορεινά συγκροτήματα της χώρας μας  αλλά και του εξωτερικού ο καιρός μεταβάλλεται  πολύ γρήγορα ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα μπορεί να αλλάξει πολλές φορές. Συνήθως επιδεινώνεται τις απογευματινές ώρες  με καταιγίδες και χιονοθύελλες.

 

 • Όταν ο Ήλιος:

–       είναι άσπρος και θαμπός περιμένουμε βροχή και σκοτεινό καιρό

–       δύει και ακτινοβολεί δια μέσου των νεφών, περιμένουμε άνεμο και κακοκαιρία.

–       δύει πίσω από παχιά νέφη και ο ορίζοντας προς την ανατολή έχει μπρούτζινο χρώμα περιμένουμε βροχή.

–       είναι κοκκινωπός ή χλωμός κατά την ανατολή του, περιμένουμε κακοκαιρία.

–       ο ήλιος περιβάλλεται από φωτεινούς δακτυλίους περιμένουμε βροχή ή άνεμο.

 • Όταν η Σελήνη

–       κατά την πανσέληνο ανατέλλει με κόκκινο χρώμα περιμένουμε κακοκαιρία.

–       φέγγει αμυδρά και οι κεραίες της δεν είναι ευκρινείς περιμένουμε βροχή.

–       κατά την πανσέληνο ή το πρώτο τέταρτο λάμπει περιμένουμε καλοκαιρία.

–       κατά τα τέταρτά της είναι όρθια περιμένουμε καλοκαιρία. (η πληροφορία αυτή ελέγχεται)

–       κατά τα τέταρτά της είναι πλάγια περιμένουμε κακοκαιρία. (η πληροφορία αυτή ελέγχεται)

–       η σελήνη περιβάλλεται από φωτεινούς δακτυλίους περιμένουμε βροχή ή άνεμο.

 • Όταν τα αστέρια τρεμοσβήνουν ελαφρά περιμένουμε καλοκαιρία ενώ όταν τρεμοσβήνουν πολύ περιμένουμε κακοκαιρία.
 • Αστραπή από βορά φέρνει άνεμο και από νότο άνεμο και βροχή
 • Αστραπή και βροντή φέρνει καταιγίδα
 • Λίγες αστραπές και πολλές βροντές συγχρόνως, φέρνουν άνεμο από την κατεύθυνση της βροχής.
 • Γενικά οι βροντές ακολουθούνται από καταιγίδα τη νύχτα, άνεμο το πρωί και βροχή το μεσημέρι.
 • Συγκέντρωση νεφών στην κορυφή του βουνού σημαίνει βροχή.
 • Διάλυση των νεφών κατά την ανατολή σημαίνει καλοκαιρία.
 • Μικρά νέφη που αυξάνουν σημαίνει βροχή, ενώ αν ελαττώνονται σημαίνει βελτίωση του καιρού.

Άνεμοι

 • Ο ανατολικός (Α) άνεμος φέρνει συνήθως βροχή
 • Ο νότιος (Ν) άνεμος δυναμώνει συνήθως.
 • Ο βορειοανατολικός (ΒΑ) πνέει το πρωί συνήθως και το βράδυ κοπάζει.
 • Αν ο βόρειος (Β) άνεμος μεταβληθεί σε βορειοδυτικό (ΒΔ) περιμένουμε αλλαγή καιρού.

Βροχή

 • Βροχή λεπτή από Ν σημαίνει μεταβολή του καιρού σε ΒΔ.
 • Βροχή πριν το άνεμο σημαίνει γρήγορα φρεσκαδούρα.
 • Βροχή μετά τον άνεμο σημαίνει σταθερό καιρό.

 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την πρόγνωση του καιρού σε δραστηριότητες όπως η ορειβασία. Με την χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι πια πολύ εύκολο και ανά πάσα στιγμή μπορούμε να ανατρέξουμε στις αναγκαίες πληροφορίες.

Καλές αναβάσεις λοιπόν!


Νέο ντοκιμαντέρ για τα αιολικά

   Ο Νίκος Ντουρλιός κατάφερε να συνθέσει τις μαγευτικές εικόνες του με αρχειακό υλικό και να μας προσφέρει αυτό το θαυμάσιο ντοκιμαντέρ με θέμα την αλλοίωση της φυσιογνωμίας των βουνών από τα αιολικά λεγόμενα πάρκα.

 

   Το τρέιλερ μας δίνει μια γεύση. μεταξύ των άλλων τα μέλη του ΕΟΣ Καρδίτσας σε ενημερωτική αποστολή πριν πολλά χρόνια, στην πανελλαδική ορειβατική συνάντηση στον Όλυμπο…

Πατήστε ΕΔΩ να δείτε το τρέιλερ