Ενημέρωση


Να αποσυρθεί το Αντι-Περιβαλλοντικό Νoμοσχέδιο Withdrawal of the Anti-Environmental Bill

Πάνω από πενήντα συλλογικότητες, μεταξύ αυτών και ο ΕΟΣΚ σας καλούμε να υπογράψετε ενάντια στο νέο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΝ, εν μέσω πανδημίας και με ανεπαρκέστατη διαβούλευση.
Υπογράφουμε και το διαδίδουμε με κάθε μέσο, η συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.
Σας περιμένουμε όλους, σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανένας.

http://chng.it/dBX8Y9hm


Τα Άγραφα επί χάρτου

Τα   Άγραφα   επί   «χάρτου»…

Αυτά τα βουνά θέλουν να καταστρέψουν στο όνομα της” πράσινης αναπτυξης”. Ο ΕΟΣ Καρδίτσας συμμετέχει ενεργά στο κίνημα #save_agrfa.

Δείτε επίσης ” Δικτυο φορέων και πολιτών για την προστασία τωνΑγραφων


Μιχάλης Τσουκιάς, ο πρωτοπόρος των βουνών

Ο Μιχάλης Τσουκιάς, που «έφυγε» την Τρίτη το πρωί για την πιο ψηλή κορυφή, προσβεβλημένος από τον κορονοιό, δεν ήταν απλώς ένας από τους πρώτους Έλληνες ορειβάτες. Ήταν θεμελιωτής του ορειβατικού εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα και πρωτοπόρος των υπαίθριων δραστηριοτήτων, δημιουργώντας με τον φίλο και σχοινοσύντροφό του Χρήστο Λάμπρη την Trekking Hellas. «Ήταν δάσκαλός μου τη δεκαετία του ’80, όταν ξεκίνησα ορειβασία. Εκείνος μου έβαλε την ιδέα να ζω από αυτό που αγαπάω και εκείνος δημιούργησε το εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να μπορέσουμε όλοι να γίνουμε επαγγελματίες. Δυστυχώς, δεν πρόλαβα να του πω ευχαριστώ», λέει ο αναρριχητής Άρης Θεοδωρόπουλος. «Χάρη στο δικό του όραμα εξελίχθηκαν τα ορειβατικά πράγματα στην Ελλάδα», λέει ο οδηγός βουνού Μιχάλης Βασιλείου. «Η Trekking ήταν τόσο τολμηρό εγχείρημα. Το έκανε από το μηδέν, όταν στην Ελλάδα δεν ήταν καν ιδέα. Και στο ελληνικό Camel Trophy που διοργάνωνε, μπροστά ήταν».

Θυμάμαι πόσο είχα εντυπωσιαστεί σε μια κουβέντα μας. Ντόμπρος, μιλούσε έξω από τα δόντια: για την οικογένεια που με την υπερπροστασία της αποξενώνει τα παιδιά από τη φύση, για τον τύπο μάνας που θεωρεί τη λάσπη βρομιά, για το κράτος που δεν καλλιεργεί το σχετικό κλίμα στα σχολεία. Υπέρμαχος της ζωής στη φύση –ο ίδιος ζούσε στο Κοτύλιο Αρκαδίας–, ήθελε να διαπλάσει φυσιολατρικές συνειδήσεις και ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων δρομολογούσε σχετικές δράσεις.

Ο πολύπειρος ορειβάτης είχε στο ενεργητικό του πλήθος αποστολών ως αρχηγός, με κορυφαία την πρώτη ελληνική αποστολή στα Ιμαλάια, το 1985, όπου σκοτώθηκαν δύο σύντροφοί του, ενώ ο ίδιος κατάφερε να σώσει έναν, τον Χρήστο Λάμπρη. Άλλοι θυμούνται το 1989, τις δοκιμαστικές καταβάσεις στο ποτάμι του Νέστου με φουσκωτό θαλάσσης, άλλοι τις πρωτιές που έφερε στην Ελλάδα. Ο Μιχάλης Βασιλείου, πάλι, θυμάται: «Ήταν και μαέστρος στον πάγο και καλός άνθρωπος. Έξω καρδιά και με λεπτό χιούμορ. Ήταν της περιπέτειας. Ό,τι κι αν συνέβαινε, δεν έχανε το κουράγιο του. Απίστευτα γερός και ανθεκτικός. Δεν καταλάβαινε απο κακουχίες. Πάντα με σοφία και σεβασμό προς τη φύση. Κι ό,τι έκανε το έκανε καλά. Μέχρι που τον είχα πετύχει μια μέρα να ’χει λύσει τη μηχανή από ένα Land Rover και να την περιεργάζεται – την ξανάδεσε και όλα καλά. Τι Αμαζόνιους, τι Ανταρκτικές. Δεν μούχλιαζε με τίποτα. Από αυτόν δεν το περιμέναμε να φύγει έτσι».

ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ


Ορειβασία και πρόγνωση καιρου

Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα όταν ετοιμαζόμαστε για μια ορειβατική εξόρμηση είναι τι καιρό θα κάνει. Είμαστε τυχεροί που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλοί ιστότοποι με ικανοποιητική πρόβλεψη.

Σχεδόν όλοι οι ιστότοποι έχουν παραπομπή σε πρόγνωση καιρού. Στον ιστότοπο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας θα βρείτε πρόγνωση καιρού για διάφορα μέρη του νομού Καρδίτσας όπως για παράδειγμα της κορυφής Καράβα ΕΔΩ. Πρόκειται για παραπομπή στον έγκυρο ιστότοπο freemeteo.gr .

Υπάρχουν και πιο εξειδικευμένοι ιστότοποι για τα βουνά όπου μπορούμε να αντλήσουμε περισσότερες πληροφορίες. Για παράδειγμα στον ιστότοπο mountain-forecast.com βλέπουμε την θερμοκρασία σε διάφορα υψόμετρα.

Λίγα λόγια για τον καιρό

Γενικά λέμε καιρό μιας περιοχής την  κατάσταση της ατμόσφαιρας σε μια συγκεκριμένη περιοχή κατά μια χρονική περίοδο. Ο καιρός μεταβάλλεται συνεχώς με το χρόνο σε κάθε τόπο. Η πίεση, η θερμοκρασία και η κίνηση της ατμόσφαιρας μεταβάλλονται συνεχώς με το χρόνο όσο και με τον χώρο.

Η πρόγνωση καιρού

Η πρόγνωση του καιρού έχει βασική σημασία για τις δραστηριότητες του ανθρώπου.  Αυτή γίνεται είτε με συγκέντρωση μετρήσεων και την επεξεργασία τους μέσω υπολογιστών είτε εμπειρικά από  παρατηρήσεις πολλών ετών. Οι μετρήσεις γίνονται για την κατανόηση της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας που είναι απαραίτητες για την πρόβλεψη το καιρού, σε μικρό και μεγάλο ύψος από το έδαφος. Τέτοιες μετρήσεις, σε μικρό ύψος, συνήθως γίνονται με την χρήση οργάνων που αποτελούν μέρος αυτόνομων μετεωρολογικών σταθμών. Με την συλλογή και επεξεργασία αυτών των μετρήσεων είναι δυνατή η πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών σε κάποιο μέρος. Ένας μετεωρολογικός σταθμός μπορεί να περιλαμβάνει όργανα μετρήσεως για το πρόσφατο και προηγούμενο καιρό, όπως, ταχύτητας και κατεύθυνσης ανέμου, ποσότητας, τύπου , ύψους και κατεύθυνσης κίνησης νεφών, ορατότητας, μεγίστης και ελαχίστης θερμοκρασίας του αέρα, υγρασίας, ποσότητας βροχής και ατμοσφαιρικής πίεσης.
Οι μετρήσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα γίνονται με την βοήθεια ραντάρ, ραδιοβολίδων, μετεωρολογικών πυραύλων, αεροσκαφών και δορυφόρων.

Η αναγνώριση της μορφής των νεφών βασίζεται σε εικόνες που περιέχει ο Παγκόσμιος Άτλας Νεφών.

Γενικές παρατηρήσεις Βαρόμετρο:
– αν το βαρόμετρο πέφτει, περιμένουμε κακοκαιρία,
– αν το βαρόμετρο ανεβαίνει, περιμένουμε βελτίωση του καιρού,
– όταν το βαρόμετρο μεταβάλλεται, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, σημαίνει άστατο καιρό,
– όταν το βαρόμετρο παραμένει σταθερό, σημαίνει εξακολούθηση του ίδιου καιρού. 

Πρόγνωση καιρού με παρατηρήσεις

 • Ο αέρας μετακινείται από περιοχές με υψηλή πίεση σε περιοχές με χαμηλή πίεση, ο θερμότερος απλώνεται και ανεβαίνει ενώ ο πιο κρύος συγκεντρώνεται από κάτω. Ο θερμός και υγρός αέρας ανεβαίνει προς τα επάνω και σε μεγαλύτερα υψόμετρα σε συνθήκες με χαμηλή θερμοκρασία συμπυκνώνεται η υγρασία και δημιουργούνται σύννεφα και ενδεχομένως βρέχει.
 • Στις παράκτιες ή παραλίμνιες περιοχές κατά την διάρκεια της ημέρας φυσούν ‘αύρες’ από την θάλασσα προς την στεριά. Την νύκτα ο άνεμος αλλάζει κατεύθυνση και πνέει από την στεριά προς την θάλασσα.
 • Οι άνεμοι συγκεκριμένης προέλευσης, σχεδόν πάντα από συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα.
 • Όταν ο άνεμος είναι ισχυρός και ξηρός ο καιρός θα παραμείνει αμετάβλητος  μέχρι ο άνεμος να εξασθενήσει ή να αλλάξει κατεύθυνση οπότε μπορεί να βρέξει.
 • Αν έχει ομίχλη ή καταχνιά υπάρχει υγρασία αλλά όχι βροχή εκτός αν ενισχυθούν οι άνεμοι και διαλύσουν την ομίχλη.
 • Τα σκούρα σταχτί σύννεφα σχηματίζονται από παγωμένους κρυστάλλους και προειδοποιούν πριν από 24 ώρες ότι πλησιάζει κακοκαιρία αν είχε ζέστη την προηγούμενη μέρα.
 • Αδύνατα και σκόρπια μικρά σύννεφα σαν φούσκες είναι σημάδι καλού καιρού.
 • Σύννεφα με ουρά ή πυκνά στρώματα σε μεγάλο ύψος είναι προεόρτια άφιξης χαμηλότερων νεφώσεων και βροχής.
 • Μάζες με σύννεφα από νότια, γενικά δείχνουν να χειροτερεύουν το καιρό με βροχή.
 • Σύννεφα σπασμένα από βόρεια δείχνουν επικράτηση ξηρασίας και καλοκαιρία.
 • Στάσιμα σύννεφα που έχουν κυματοειδή μορφή και σχηματίζονται πάνω στις κορφές των βουνών νωρίς το απόγευμα το καλοκαίρι, οδηγούν αργά το απόγευμα ή το σούρουπο σε καταιγίδες μα βροχή.
 • Στα απομονωμένα ορεινά συγκροτήματα της χώρας μας  αλλά και του εξωτερικού ο καιρός μεταβάλλεται  πολύ γρήγορα ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα μπορεί να αλλάξει πολλές φορές. Συνήθως επιδεινώνεται τις απογευματινές ώρες  με καταιγίδες και χιονοθύελλες.

 

 • Όταν ο Ήλιος:

–       είναι άσπρος και θαμπός περιμένουμε βροχή και σκοτεινό καιρό

–       δύει και ακτινοβολεί δια μέσου των νεφών, περιμένουμε άνεμο και κακοκαιρία.

–       δύει πίσω από παχιά νέφη και ο ορίζοντας προς την ανατολή έχει μπρούτζινο χρώμα περιμένουμε βροχή.

–       είναι κοκκινωπός ή χλωμός κατά την ανατολή του, περιμένουμε κακοκαιρία.

–       ο ήλιος περιβάλλεται από φωτεινούς δακτυλίους περιμένουμε βροχή ή άνεμο.

 • Όταν η Σελήνη

–       κατά την πανσέληνο ανατέλλει με κόκκινο χρώμα περιμένουμε κακοκαιρία.

–       φέγγει αμυδρά και οι κεραίες της δεν είναι ευκρινείς περιμένουμε βροχή.

–       κατά την πανσέληνο ή το πρώτο τέταρτο λάμπει περιμένουμε καλοκαιρία.

–       κατά τα τέταρτά της είναι όρθια περιμένουμε καλοκαιρία. (η πληροφορία αυτή ελέγχεται)

–       κατά τα τέταρτά της είναι πλάγια περιμένουμε κακοκαιρία. (η πληροφορία αυτή ελέγχεται)

–       η σελήνη περιβάλλεται από φωτεινούς δακτυλίους περιμένουμε βροχή ή άνεμο.

 • Όταν τα αστέρια τρεμοσβήνουν ελαφρά περιμένουμε καλοκαιρία ενώ όταν τρεμοσβήνουν πολύ περιμένουμε κακοκαιρία.
 • Αστραπή από βορά φέρνει άνεμο και από νότο άνεμο και βροχή
 • Αστραπή και βροντή φέρνει καταιγίδα
 • Λίγες αστραπές και πολλές βροντές συγχρόνως, φέρνουν άνεμο από την κατεύθυνση της βροχής.
 • Γενικά οι βροντές ακολουθούνται από καταιγίδα τη νύχτα, άνεμο το πρωί και βροχή το μεσημέρι.
 • Συγκέντρωση νεφών στην κορυφή του βουνού σημαίνει βροχή.
 • Διάλυση των νεφών κατά την ανατολή σημαίνει καλοκαιρία.
 • Μικρά νέφη που αυξάνουν σημαίνει βροχή, ενώ αν ελαττώνονται σημαίνει βελτίωση του καιρού.

Άνεμοι

 • Ο ανατολικός (Α) άνεμος φέρνει συνήθως βροχή
 • Ο νότιος (Ν) άνεμος δυναμώνει συνήθως.
 • Ο βορειοανατολικός (ΒΑ) πνέει το πρωί συνήθως και το βράδυ κοπάζει.
 • Αν ο βόρειος (Β) άνεμος μεταβληθεί σε βορειοδυτικό (ΒΔ) περιμένουμε αλλαγή καιρού.

Βροχή

 • Βροχή λεπτή από Ν σημαίνει μεταβολή του καιρού σε ΒΔ.
 • Βροχή πριν το άνεμο σημαίνει γρήγορα φρεσκαδούρα.
 • Βροχή μετά τον άνεμο σημαίνει σταθερό καιρό.

 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την πρόγνωση του καιρού σε δραστηριότητες όπως η ορειβασία. Με την χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι πια πολύ εύκολο και ανά πάσα στιγμή μπορούμε να ανατρέξουμε στις αναγκαίες πληροφορίες.

Καλές αναβάσεις λοιπόν!


Νέο ντοκιμαντέρ για τα αιολικά

   Ο Νίκος Ντουρλιός κατάφερε να συνθέσει τις μαγευτικές εικόνες του με αρχειακό υλικό και να μας προσφέρει αυτό το θαυμάσιο ντοκιμαντέρ με θέμα την αλλοίωση της φυσιογνωμίας των βουνών από τα αιολικά λεγόμενα πάρκα.

 

   Το τρέιλερ μας δίνει μια γεύση. μεταξύ των άλλων τα μέλη του ΕΟΣ Καρδίτσας σε ενημερωτική αποστολή πριν πολλά χρόνια, στην πανελλαδική ορειβατική συνάντηση στον Όλυμπο…

Πατήστε ΕΔΩ να δείτε το τρέιλερ


το μοναδικό λεύκωμα “στ’ Άγραφα” σε ελκυστική προσφορά

Ένα λεύκωμα που δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη μας!

Ο τόπος των Αγράφων είναι γεμάτος από θρύλους, ιστορίες, παραδόσεις, διηγήσεις και δεν υπάρχει ούτε μία σπιθαμή γης, που να μην έχει το δικό της ενδιαφέρον. Ο φωτογράφος-συγγραφέας Τάκης Ντάσιος γνήσιος και αληθινός ορειβάτης, θυσίασε δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, όχι για να κάνει ορειβασία στ’ Άγραφα, αλλά για να μελετήσει το χώρο όσο περισσότερο γινόταν, να συμβουλευθεί ένα σωρό βοηθήματα, αλλά και ανθρώπους. Μελέτησε τόσο πολύ τον χώρο που κανένας άλλος μέχρι σήμερα, όσο και αν ασχολήθηκε με τα Άγραφα, δεν μπόρεσε να μας δώσει αυτές τις λεπτομέρειες που μας δίνει ο συγγραφέας αυτού του λευκώματος. (…) Εκείνο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση στο έργο του, είναι ότι έχει συμπεριλάβει στην καταγραφή του, όλες τις εποχές του χρόνου.

Οι χειμωνιάτικες διαφάνειες, τις οποίες έκανε, για μένα είναι οι καλύτερες, οι ανεπανάληπτες. Πολύς κόπος, πολύ μελέτη και να σου τύχουν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες… Οι ορειβάτες έχουν το προνόμιο να γνωρίζουν και να αγαπούν την φύση, να ζουν από κοντά τα ορεινά. Όμως, θα έκανα μία ευχή στους καινούργιους ορειβάτες, στους ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά τη φύση και τη ζούνε, να φωτογραφίζουν και να μην έχουν μονάχα στον νου τους ποιος θ’ ανέβει πιο ψηλά, σε λιγότερο χρόνο, αλλά να αποτυπώνουν με τον φακό τους, αυτά που θα μείνουν και θα αποτελέσουν την ιστορία μας για τους νεότερους.

Ο Τάκης Ντάσιος κατάφερε να συγκεντρώσει τη ζωή των ανθρώπων στ’ Αγραφιώτικα βουνά, να τη βάλει σε μία σειρά, που βλέποντας κανείς αυτές τις φωτογραφίες και διαβάζοντας αυτά τα κείμενα, όχι μονάχα κατατοπίζεται πληρέστατα, αλλά θέλει ακόμη να επισκεφθεί αυτόν τον χώρο, να δει τα βουνά των Αγράφων, να δει επιτέλους τί είναι αυτό που σε εμπνέει και σου γνωρίζει τόσα πράγματα, που στις μέρες μας ολοένα και χάνονται. Δεν είναι μόνον το παρελθόν, αλλά και αυτό που ζούμε σήμερα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Άγραφα σε εικόνες
Χάρτης
Άγραφα κείμενα
Ιστορικά
Φυσικό περιβάλλον
Δομημένο περιβάλλον
Αγροτικές ασχολίες
Άγραφα στοιχεία
Θεσσαλικά Άγραφα
Ευρυτανικά Άγραφα
Βιβλιογραφία
Ευχαριστίες

Για παραγγελία δείτε     ΕΔΩ


Νέος έντυπος και ψηφιακός χάρτης από την “Anavasi”

Συνεχίζει την καλή της παράδοση η “Ανάβαση”. Κυκλοφορεί ο νέος χάρτης “Άγραφα” όπου απεικονίζεται το μεγαλύτερο μέρος αυτού του μοναδικού ορεινού συγκροτήματος.