Δράσεις


Κυριακή 26 Μαρτίου-Κόζιακας: Ελάτη-σπηλιά Μπέη-Πιαλεία

Την Κυριακή 26 Μαρτίου ο ΕΟΣ Καρδίτσας θα πραγματοποιήσει πεζοπορία στον Κόζιακα μαζί με τον ΟΠΟ Πύλης.

Είναι μια όμορφη διαδρομή-διάσχιση, μέτριας δυσκολίας, με αφετηρία την Ελάτη και προορισμό την Σπηλιά Μπέη και την Πιαλεία. Η συνολική της διάρκεια θα είναι περίπου έξι ώρες.

Η αναχώρηση από την Καρδίτσα θα γίνει στις 7:15 από την “πέτρινη τράπεζα” με σύμπτυξη σε ΙΧ. Ακολούθως θα επιβιβαστούμε σε λεωφορείο στο δημαρχείο Πύλης από όπου στις 8 00 αναχωρούμε για Ελάτη από όπου θα γίνει η εκκίνηση της πεζοπορίας. Το λεωφορείο θα μας περιμένει στην Πιαλεία, στον τερματισμό.

Πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχής καθώς και κρατήσεις στο λεωφορείο στο τηλ 6978583830.

Η Σπηλιά Μπέη βρίσκεται σε ένα μικρό οροπέδιο του Κόζιακα, σε υψόμετρο 1220 μέτρων. Είναι μια τοποθεσία ιδιαίτερης αισθητικής, με πυκνή βλάστηση και έλατα, από την οποία διέρχεται το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4.

Πρόκειται για καταβόθρα που σχηματίστηκε από διάβρωση του ασβεστόλιθου σχηματίζοντας στο εσωτερικό του αγωγούς και θαλάμους ύψους 15 μέτρων. Τα νερά ενός λεκανοπεδίου στραγγίζονται στο εσωτερικό της και βρίσκουν διέξοδο στην ανατολική πλευρά του βουνού. Το σπήλαιο είναι ένα πολύπλοκο σύστημα διακλαδώσεων με υπόγεια ρυάκια. Το φως εισχωρεί από δυο μεγάλα ανοίγματα αμφοτέρωθεν, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει ρεύμα αέρα λόγω της διαπερατότητάς του. Στην είσοδο σχηματίζεται καταρράκτης υψους 7 μέτρων που η ποσότητα των νερών του μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή. Η είσοδος στη σπηλιά γίνεται με τη βοήθεια σταθερού σχοινιού.

Η ομορφιά του τοπίου συμπληρώνεται από μια λιμνούλα που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο του σπηλαίου. Σχηματίστηκε το 2014 από την καθίζηση του εδάφους και τη συγκέντρωση των τρεχούμενων νερών της περιοχής. Γενικά η τοποθεσία παρουσιάζει έντονη γεωλογική δραστηριότητα. Κοντά στο σπήλαιο υπάρχει πηγή με πόσιμο νερό και κιόσκι με τζάκι για τη διευκόλυνση των εκδρομέων.


Πέμπτη 23 Μαρτίου-Αναβάσεις Ιμαλάια-προβολή-παρουσίαση Ν Κρούπη

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου στο στέκι του συλλόγου θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον φίλο ορειβάτη Νίκο Κρούπη.

Θα μας παρουσιάσει αναβάσεις στην οροσειρά των Ιμαλαΐων που πραγματοποιήθηκαν με την συμμετοχή του, με σύγχρονη προβολή φωτογραφιών.

ώρα έναρξης  8 30μμ

είσοδος ελεύθερη

Ο Νίκος Κρούπης κατάγεται από την Ελάτη όπου και διαμένει μόνιμα

Είναι 47 χρόνων, διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών. Ασχολείται 33 χρόνια με την ορειβασία είναι μέλος του ΟΠΟ Πύλης και του ΕΟΣ Κομοτηνής

Με την ανιδιοτελή του δράση έχει συμβάλλει στην ανάδειξη της ορειβασίας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Ασπροποτάμου και του Κόζιακα, καθώς και στην προστασία των βουνών.

Έχει συμμετάσχει σε σημαντικές αναβάσεις σε υψόμετρο πάνω από τα 5500 μέτρα. Συγκεκριμένα τα έτη 2002, 2004, 2006, 2007 και 2009 έχει ανέβει σε 5 κορυφές στο Πακιστάν εκ των οποίων οι 4 ήταν πάνω από 6115 μέτρα και η ψηλότερη κοντά στα 7702 μέτρα. Το 2011 και 2012 σε 2 κορυφές στην Ινδία πάνω από τα 6150 μέτρα και το 2016 σε τρεις διαδοχικές κορυφές στα Ινδικά Ιμαλάια από 6150 μέχρι 6250 μέτρα καθώς και το 2022. Επιπλέον έχει στο ενεργητικό του μεγάλο αριθμό αναβάσεων στο Μαρόκο, Αίγυπτο, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και σε Ευρωπαϊκές χώρες. 

 


Κυριακή 19 Μαρτίου – ανάβαση στην Καζάρμα (1977μ.)

Την Κυριακή 19 Μαρτίου ο ΕΟΣ Καρδίτσας θα πραγματοποιήσει ανάβαση στην κορυφή Καζάρμα (Ζυγουρολίβαδο). Εκκίνηση από τον Άγιο Νικόλαο Βλασίου. Ώρα αναχώρησης από Καρδίτσα στις 7:30 από την πέτρινη τράπεζα – Καραϊσκάκη με Υψηλάντου.

Στην κορυφή της Καζάρμας βρίσκεται το πυροφυλάκιο που λειτουργούσε ως παρατηρητήριο για έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση φωτιάς στα απέραντα δάση της Αργιθέας, των ορεινών του δήμου Μουζακίου και της λίμνης Πλαστήρα. Το σημείο επιλέχτηκε λόγω της απέραντης θέας από την κορυφή. Μαζί με το Βουτσικάκι αποτελούν ενιαίο ορεινό όγκο. Σήμερα υπάρχει κίνδυνος καταστροφής λόγω των σχεδιαζόμενων αιολικών εγκαταστάσεων.

δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο τηλ 6978583830.

       


“Ορειβατώντας σε Υψόμετρο”-ένα βιβλίο τσέπης που χωρά τόσο πολλά και χρήσιμα!!!

 

   

Το βιβλίο τσέπης “Ορειβατώντας σε Υψόμετρο” – εκδόσεις Broken Hill -είναι αναμφίβολα μια προσπάθεια που πετυχαίνει τον σκοπό της. Ο συγγραφέας δίνει το απόσταγμα της εμπειρίας του στα βουνά την Υφηλίου. Χαρίζει ένα εργαλείο που θα βοηθήσει νέους αλλά και παλιούς πεζοπόρους, ορειβάτες και απλούς ταξιδιώτες να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους με ασφάλεια και σωστές επιλογές.  Διαβάζοντας το βιβλίο από την πρώτη στιγμή νοιώθεις την υπευθυνότητα με την οποία γράφτηκε και τον σεβασμό προς τον αγοραστή πράγμα που δεν θα ήταν αποδεκτό να μην συμβαίνει από έναν ακαδημαϊκό σαν τον Παναγιώτη. Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα αναρωτιέσαι αν έχει μείνει κάτι που δεν ειπώθηκε. Είναι ένα καλό και ίσως μοναδικό παράδειγμα συγγραφής στην ελληνική βιβλιογραφία. Με απλά, κατανοητή γλώσσα για να κατανοήσει και ο μη ειδικός διάφορες έννοιες και την σημασία τους. Γιατί συμβαίνει η νόσος του υψομέτρου, πως την προλαβαίνουμε… Τι χρειάζεται και τι όχι ένας ταξιδιώτης… Ποια πρώτη βοήθεια έχει ανάγκη ο διπλανός μας και πως θα την παράσχουμε..

Είναι ένα μικρό, μεγάλο βιβλίο!.

Αν και συνήθως οι δάσκαλοι βαθμολογούν, εδώ ας μας επιτραπεί το αντίθετο:

Αποστόλης Παντελής _πρόεδρος ΕΟΣ Καρδίτσας

φωτο από την παρουσίαση του βιβλίου στον φιλόξενο χώρο kafe pub Μύλος, Καρδίτσα

Στην Καρδίτσα θα το βρείτε στο βιβλιοπωλείο “Σελίδες”


Η σήμανση των μονοπατιών μας ως σκηνικό φωτογράφισης μόδας!

Μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη ήρθε να προστεθεί στα αμέτρητα σχόλια για την καλή ποιότητα της σήμανσης των μονοπατιών που εδώ και χρόνια κάνει πράξη ο ΕΟΣ Καρδίτσας. Η τοπική βιοτεχνία πλεκτών Vera στην νέα της συλλογή βλέπει την πινακίδα θέσης στον οικισμό Έλατο Ευρυτανίας ως καλό σκηνικό για την φωτογράφιση των προϊόντων της. Το μονοπάτι “Κ1” που δείχνει η πινακίδα είναι ένα από τα πιο περπατημένα των Αγράφων, ανεβαίνει στην κορφή Μπορλέρο-τα γόνατα του ορεινού όγκου της Κοιμωμένης των Αγράφων, περνά από τον γεωλογικό σχηματισμό Πόρτα Αγράφων και το καταφύγιο Ελατάκος για να καταλήξει στην λίμνη Πλαστήρα (Μπελοκομίτης). Έχει πλούσια ποικιλία χλωρίδας αφού διασχίζει αλπικά λιβάδια, δάση ελάτης, οξιάς, βελανιδιάς και παραποτάμια βλάστηση…

Ευχόμαστε στην βιοτεχνία Vera να έχει την ίδια και μεγαλύτερη επιτυχία με αυτήν του μονοπατιού “Κ1”!

η ωραία φωτογράφιση

και η ωραία θέα από το μονοπάτι “Κ1”


Φανταστικά πλάνα από τα Ανατολικά Άγραφα!

Το βίντεο κλίπ του Δ. Πλιάτσικα κόβει την ανάσα.

Πετάξτε πάνω από τις κορυφές Πλάκα και Μπορλέρο και αγναντέψτε τα Ανατολικά Άγραφα!


2ο podcast-πεζοπορία Νεοχώρι-Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας, ξαναχτυπά!

Αυτή τη φορά στο μονοπάτι Β1, από το Νεοχώρι Λίμνης Πλαστήρα μέχρι το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων και από κει στην κορυφή Τέμπλα.

το 2ο podcast-Καλή ακρόαση!

πατήστε ΕΔΩ:


ΟΛΕΣ οι oρειβατικές δράσεις σε ένα site-trehimba.com

Πρωτοποριακό και με καλή σχεδίαση ιστότοπος που συγκεντρώνει όλες τις δραστηριότητες των συλλόγων και των επαγγελματιών βουνού της χώρας.

Όμορφα κατανεμημένες σε ημερολόγιο αλλά και ξεχωριστά σε χάρτη.

Αυτά και ακόμη περισσότερα θα βρείτε στο site trehimba.com

Καλή διαδρομή!


Πρόγραμμα δράσεων του ΕΟΣ Καρδίτσας για το Α’ Εξάμηνο 2023

Εκδόθηκε το πρόγραμμα δράσεων του ΕΟΣ Καρδίτσας για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Περιλαμβάνει πεζοπορίες, ορειβασίες, αγώνες δρόμου, κατάβαση φαραγγιών, εκπαιδευτικά μαθήματα, εκδηλώσεις και προβολές.

Απευθύνεται σε ευρύ φάσμα ατόμων, όλων των δυναμικοτήτων.

Η κάθε δράση θα ανακοινώνεται με αναλυτικές πληροφορίες.

Καλή χρονιά με καλές και ασφαλείς αναβάσεις!


Το podcast της ανάβασης στο Μπορλέρο και εικόνες μαγικές

Ανάβαση στην κορυφή Μπορλέρο (2017m.) των Αγράφων από το μονοπάτι Κ1 με αφετηρία τον Έλατο Ευρυτανίας, πέρασμα από την Πόρτα Αγράφων, το καταφύγιο ανάγκης Ελατάκος, και τερματισμό τον Μπελοκομίτη.

Πρώτο πιλοτικό podcast του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Ακούστε ΕΔΩ:

και δείτε εικόνες μαγικές ΕΔΩ:


Φανταστική πανοραμική εικόνα των Αγράφων!

Μία Πανοραμική 243 megapixel φωτογραφία των Αγράφων από το Βελούχι από τον φίλο

Kostas Kaltsas

Συνιστάται η προβολή σε πλήρη οθόνη από υπολογιστή.
Στο κάτω αριστερό μέρος της φωτογραφίας υπάρχει η επιλογή Snapshots μέσω της οποίας μπορείτε πλοηγηθείτε σε αποθηκευμένα σημεία ή να αποθηκεύσετε τα δικά σας, με την ανάλογη περιγραφή.
Καλή εξερεύνηση!
 
για να δείτε την εικόνα Πατήστε ΕΔΩ: