Επιλέξτε σελίδα

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Μονοπάτια των Αγράφων

Δίκτυο Πεζοπορικών και Ορειβατικών Διαδρομών των Αγράφων

 Άγραφα! Από τις πιο απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας και από τις πιο καθαρότερες στον πλανήτη.

Γνώρισμά τους το έντονο ανάγλυφο και η μέχρι σήμερα σχετική απομόνωσή τους. Ότι πιο ελκυστικό δηλαδή για τους λάτρεις της περιπέτειας και της απομόνωσης. Εδώ θα συναντήσουμε μικρά διάσπαρτα χωριά που πολλά ερημώνουν τους χειμερινούς μήνες αφήνοντας τόπο ελεύθερο για τα αγρίμια. Πολλοί και οι αρχαιολογικοί και πνευματικοί τόποι, ένδειξη μιας μακραίωνης πολιτιστικής και ιστορικής παράδοσης.

Στους αμέτρητους ορεινούς όγκους των Θεσσαλικών Αγράφων (τμήμα της νότιας Πίνδου), από την λίμνη Πλαστήρα μέχρι την Ρεντίνα και την Αργιθέα, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) έχει πρωτοστατήσει στην διάνοιξη και σηματοδότηση των πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών που αναδεικνύουν την μοναδική φυσική ομορφιά της περιοχής, τα πυκνά μεσογειακά  δάση κωνοφόρων και φυλλοβόλων, τις λίμνες, τα παρθένα αλπικά τοπία.

Μια από τις άμεσες προτεραιότητές του ΕΟΣΚ ήταν και είναι ο εντοπισμός των μονοπατιών στον ορεινό όγκο της περιοχής. Πολλά από αυτά, εγκαταλελειμμένα μετά την κατασκευή των δρόμων και την ερήμωση των χωριών, περίμεναν κλειστά από την οργιώδη βλάστηση για να καθαριστούν, να σημανθούν κατάλληλα και να περπατηθούν από τους επισκέπτες.

Με ατέλειωτες ώρες εθελοντικής εργασίας των μελών και των φίλων του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣK), έγινε δυνατή η διαμόρφωση ενός δικτύου πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών. Οι διαδρομές έχουν αποτυπωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνεται ο σχεδιασμός εξορμήσεων. Ο πεζοπόρος κατά τις εξορμήσεις του πρέπει πάντα να έχει υπ’ ‘όψιν του ότι ακόμη και ο καλύτερος καθαρισμός και σήμανση των μονοπατιών υπόκειται στην δοκιμασία των καιρικών και άλλων συνθηκών που μπορούν να καταστρέψουν τμήματα της σήμανσης ή να προσθέσουν εμπόδια (πεσμένοι κορμοί δέντρων, κλπ). Χαρακτηριστικό του δικτύου μονοπατιών όμως είναι ότι υπάρχουν διαδρομές για όλες τις δυναμικότητες, από πολύ εύκολες για αρχάριους μέχρι δύσκολες που απαιτούν άριστη τεχνική κατάρτιση. Κάποιες αναβάσεις στις ψηλές κορυφές προσφέρονται και για χειμερινή ορειβασία.

Οι οδηγίες και οι πληροφορίες που δίνουμε εδώ έχουν σκοπό να βοηθήσουν τον επισκέπτη στις πρώτες του αλλά και στις μελλοντικές του εξορμήσεις

Οι διαδρομές έχουν χωριστεί σε τμήματα που το καθένα φέρει έναν κωδικό. Για παράδειγμα η διαδρομή που ξεκινά από το χωριό Μπελοκομίτης και καταλήγει στον κτηνοτροφικό οικισμό Έλατος φέρει τον κωδικό «Κ1». Αν η διαδρομή έχει σήμανση αυτός ο κωδικός συναντάται σε πολλά από τα σήματα που είναι τοποθετημένα στο μονοπάτι. Με μια ματιά στον χάρτη ο επισκέπτης μπορεί να αποφασίσει ποια διαδρομή θέλει να ακολουθήσει και αν αυτό απαιτείται, να προσθέσει τα επιμέρους τμήματα. Η ακολουθία των κωδικών έχει να κάνει μόνο με τη σειρά που εντάχτηκαν τα μονοπάτια στο δίκτυο και τίποτα άλλο. Η κωδικοποίηση βοηθά ιδιαίτερα όσους χρησιμοποιούν συσκευές προσανατολισμού GPS καθώς είναι δυνατό το «κατέβασμα» των αντίστοιχων αρχείων από εδώ, αλλά και σε άλλους εξειδικευμένους ιστότοπους αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα τμήματα των διαδρομών έχουν χωριστεί με τέτοιο τρόπο που να συμπίπτουν όσο είναι δυνατό με τις συνηθέστερες διαδρομές που ακολουθούν οι πεζοπόροι.

Το δίκτυο πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών δεν είναι κάτι στατικό! Η παρούσα αποτύπωση έγινε το Φθινόπωρο του 2017. Πάντα μπορεί να προστίθενται κάποιες διαδρομές η ακόμη κάποιες από αυτές που περιγράφονται και δεν φέρουν ακόμη σήμανση να σηματοδοτηθούν στο μέλλον. Αυτές και όποιες άλλες πρόσθετες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Προκειμένου να γίνει μια καλύτερη προσέγγιση και προσανατολισμός στον χώρο οι διαδρομές έχουν χωριστεί σε πέντε ενότητες:

Πρώτη ενότητα: Τα ανατολικά Άγραφα, με τον κωδικό Ζ, περιλαμβάνει βουνά των ανατολικών Αγράφων με επίκεντρο την τεχνητή λίμνη Σμοκόβου και τα ομώνυμα ιαματικά λουτρά: Βουλγάρα, Κατάχλωρο, κάστρο Σμοκόβου, Ίταμος ,Καπροβούνι, Μάρτσα κα.

Δεύτερη ενότητα: Η περιοχή γύρω από την λίμνη Πλαστήρα, με τον κωδικό Β, περιλαμβάνει τα βουνά περιμετρικά της τεχνητής λίμνης Πλαστήρα και ανατολικά της κοιλάδας του Μέγδοβα, Σβόνη, Βουτσικάκι, Καζάρμα, Ίταμος Πορτής, κα.

Τρίτη ενότητα: Η περιοχή δυτικά της κοιλάδας του Μέγδοβα, με τον κωδικό Κ, περιλαμβάνει τα βουνά, Πέντε Πύργοι, Φλυτζάνι, Μπορλέρο, Παπαδημήτρη, κα.

Τέταρτη ενότητα: Η περιοχή της Αργιθέας, με τον κωδικό Α, περιλαμβάνει βουνά των βόρειων Αγράφων και της Αργιθέας, Καράβα, Ντελιδίμι, Γαλάτσι, Καραβούλα, Αχλαδιάς, Σουφλί, κα.

Πέμπτη ενότητα: Τα δυτικά Άγραφα, με τον κωδικό Μ, περιλαμβάνει τα βουνά των δυτικών Αγράφων, Λιάκουρα, Φτέρη, κα.

Στα σημεία που συναντώνται αυτές οι ενότητες ο πεζοπόρος πρέπει να λάβει υπ’ όψη του ότι η φύση και τα βουνά δεν υπακούουν σε διοικητικούς και άλλους χωρισμούς και μπορεί να σχεδιάσει ελεύθερα τις εξορμήσεις του.

Ο ΕΟΣΚ κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε οι διαδρομές να είναι έτσι χαραγμένες, ώστε να αποφεύγεται το περπάτημα σε ατελείωτα χιλιόμετρα άχαρων χωματόδρομων, ώστε ο πεζοπόρος να απολαύσει με τον καλύτερο τρόπο την εξαιρετική ομορφιά της περιοχής.

Εκτός από τις διαδρομές που προτείνουμε εδώ, ο έμπειρος πεζοπόρος μπορεί να κάνει και την δικιά του διαδρομή, καθώς πολλά μονοπάτια ‘’κουμπώνουν’’ μεταξύ τους και έτσι γίνονται μέρος ενός μικρού ή μεγάλου δικτύου.

Καλές αναβάσεις!

 agrafa 5 perioxes